Žuvų taukai – tai polinesočiosios riebalų rūgštys. Kai kurios polinesočiosios riebalų rūgštys žmogaus organizme nepasigamina, todėl turi būti gaunamos su maistu ir yra vadinamos nepakeičiamomis riebalų rūgštimis. Jos yra būtinos gyvybinei organizmo veiklai. Mokslinių tyrimų išvados patvirtino, kad žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys teigiamai veikia vaikų nuotaiką, elgesį, protinę veiklą ir atmintį, gerina apetitą, skatina augimą.

Kuo naudingi žuvų taukai vaikams?

Žuvų taukai yra naudingi vaikams, ypač augančiam organizmui, nes jie:

• stiprina kaulus;

• žadina apetitą;

• stiprina imunitetą;

• gerina smegenų veiklą – protinę veiklą, padeda sutelkti dėmesį;

• turi įtakos vaikų nuotaikai, elgesiui;

• būtini odai, gleivinėms, akims;

• reikalingi vaikams rachito, dantų ėduonies profilaktikai;

• saugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo.

Kokių naudingų medžiagų yra žuvų taukuose?

Žuvų taukai – natūralus vitaminų A, D šaltinis, bet juose gali būti ir kitų vitaminų: B1, B2, B12, vitamino C, niacino, folio rūgšties, pantoteno rūgšties. Ypač svarbu, kad juose yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių organizmas negali pasigaminti, o turi gauti su maistu. Kai kuriuose žuvų taukuose gali būti oligosacharidų ir prebiotikų.

Polinesočiųjų riebalų šaltinis yra jūros žuvys – silkės, skumbrės, lašišos, menkės, plekšnės ir kt., taip pat vėžiagyviai, motinos pienas ir žuvų taukai. Tačiau ne visi vaikai mėgsta žuvį arba mažai jos valgo. Todėl vaikams geriausia vartoti žuvų taukus. Be to, dabar jie gaminami taikant modernias technologijas.

Kuo tos medžiagos naudingos?

Vitaminas A svarbus akies tinklainei skiriant šviesą, tamsą ir spalvas, gerina odos bei gleivinių atsinaujinimą, didina organizmo atsparumą, padeda formuotis skeletui, nervų sistemai.

Vitaminas D reguliuoja kalcio ir fosforo pasisavinimą žarnyne, palaiko šių mineralinių medžiagų pusiausvyrą ir reikiamą kiekį organizme. Vitaminas D gerina kalcio ir magnio pasisavinimą, o tai itin svarbu formuojantis vaikų kaulams bei dantims. Taip pat padeda išvengti rachito.

Daugybė mokslinės literatūros šaltinių teigia, kad dėl nuolat didėjančios aplinkos taršos, ultravioletinių spindulių, alkoholio vartojimo, rūkymo, blogos mitybos ir stresų, žmogaus organizme atsiranda sveikatai kenksmingų molekulių, vadinamų laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai pažeidžia ląsteles, sutrikdo medžiagų apykaitos procesus.

Dėl to spartėja ląstelių senėjimas, sukuriamos palankios sąlygos atsirasti įvairioms ligoms. Žuvų taukuose esantys vitaminai antioksidantai – C, D ir E, apsaugo ląsteles nuo kenksmingųjų medžiagų poveikio. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, ir šie pasišalina iš organizmo nespėję pakenkti.

Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda sustiprinti imunitetą, sumažina alergijos tikimybę, stiprina akių tinklainę, gerina širdies veiklą. Vaikų smegenys bręsta iki 15–18 metų, formuojasi naujos jungtys tarp įvairių smegenų sričių, atsakingų už klausą, regą, mąstymą, atmintį, reakciją.

Tam reikia omega-3 riebalų rūgščių, iš kurių svarbiausios yra eikozapentanoinė rūgštis (EPR) ir dokozaheksanoinė rūgštis (DHR), ir kurių organizmas negamina. Taip pat omega-3 riebalų rūgštys turi įtakos vaikų nuotaikai, elgesiui, protinei veiklai ir atminčiai.

Kokius žuvų taukus geriau rinktis?

Žuvų taukai gali būti gaminami iš žuvų kepenų ir žuvų kūnų. Kuo jie skiriasi? Žuvų taukuose iš žuvų kepenų natūraliai yra vitamino A ir D, ne tik omega 3 riebalų rūgščių, kaip žuvų taukuose iš žuvų kūnų. Papildomai, kaip antioksidanto, įdedama vitamino E. Tai padeda žuvų taukams ilgiau išlaikyti naudingąsias savybes.

Kadangi vaikų sveikatai labai reikalingi vitaminai A ir D, aišku, jiems patartina vartoti žuvų taukus iš kepenų. Atkreipkite į tai dėmesį įsigydami preparatą vaistinėje. (Beje, jie rekomenduojami ir vyresnio amžiaus žmonėms.)

Žuvų kūnų taukai daugiau tinka širdies ligų, dislipidemijos profilaktikai ir vyrų spermos kokybei gerinti.