Vardą skyrė Ispanijos vyskupas

Ilgą laiką Venesueloje gyvenęs ir dirbęs pedagogas išmaišė visus šios šalies miestus. Tarp kalnų įsikūręs draugiškų ir religingų žmonių sklidinas miestas A.Dugnui labai brangus.

„Manau, kai pasakysiu jo pavadinimą, jums klausimų nekils“, – išdidžiai kalbėjo jau trečius metus Lietuvoje gyvenantis dėstytojas. 1784 m. 35 tūkst. gyventojų turintis Venesuelos miestas pavadintas Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero vardu.

Šį vardą skyrė Ispanijos vyskupas Mariano Marti. Taip paminėta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščio, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero Jogailaičio sūnaus 300 metų mirties sukaktis.

Kodėl miestas pavadintas mūsų šalies šventojo garbei?

A.Dugnas išvardijo aibę priežasčių. Lietuvos globėjas buvo gerai žinomas visoje Europoje, apie šio šventojo darbus ir labdaringą veiklą daugiausia atgarsių sulaukta iš Pietų šalių.

Šv. Kazimiero miesto gyventojai labai domisi mūsų kunigaikščio istorija. Todėl Lietuvos bendruomenės nariams tenka atsakyti į visus rūpimus klausimus.

„Jie žino, kad jis buvo šventasis, tačiau žinių, kad buvo lietuvis, jiems trūksta“, – sakė A.Dugnas.

Turi senas tradicijas

Kokią reikšmę miesto pavadinimas ir tradicijos turi Lietuvos išeivijai? A.Dugnas papasakojo, kad labiausiai lietuviai švenčia Vasario 16-ąją ir Šv. Kazimiero metines. Tada visas Lietuvos globėjo vardu pavadintas miestas būna išpuoštas, pilnas muzikos.

„Šventė užtrunka septynias dienas“, – pasakojo dėstytojas. Visą savaitę vyksta krikštynos, teikiami Sutvirtinimo sakramentai, šventinama ir dalijama Lietuvos globėjo duona. Tokie ritualai miesto gyventojams itin reikšmingi.

Miestiečiai daug žino apie Šv. Kazimiero geraširdiškumą. Tiesa, didžiumą informacijos apie šventąjį miestiečiams suteikė Lietuvos išeivija. A.Dugnas ilgą laiką buvo lietuvių bendruomenės narys. Organizuoti renginius, skaityti paskaitas apie Šv. Kazimierą Venesuelos gyventojams buvo šio vyro kasdienybė.

Dar didesnių tikslų dėstytojas ėmėsi grįžęs į Lietuvą. 2005 m. jis pradėjo dirbti Vilniaus universitete ir rūpintis darbais, skirtais būsimam Šv. Kazimiero 550 metų jubiliejui.

Venesuelos lietuvio idėjoms pritarė ir prie labdaringos veiklos prisidėti nusprendė Šv. Kazimiero ordinas. Šio ordino didžiojo magistro Edvardo Jono Eismonto teigimu, informuoti lietuvių visuomenę ir paminėti Lietuvos globėjo gimimo metines yra būtina. „Ši sukaktis reikšminga visai Lietuvai “, – teigė ordino didysis magistras.

Knyga dviem kalbomis

A.Dugnas nepraranda entuziazmo ir yra pasiryžęs toliau skatinti lietuvius bendradarbiauti su Šv. Kazimiero miesto gyventojais. Apie Lietuvos globėjo įtaką mūsų ir kitoms Europos šalims dėstytojas dažnai pasakoja per savo paskaitas.

„Studentai domisi, tačiau dauguma tai girdi pirmą kartą“, – pasakojo Venesuelos lietuvis. Supažindinti su Šv. Kazimiero gyvenimu, veikla padės būsima A.Dugno knyga. Ją ketinama leisti ispanų ir lietuvių kalbomis.

„Jau dabar Venesuelos gyventojai teiraujasi apie ją“, – sakė dėstytojas. A.Dugnas Šv. Kazimiero miestui planuoja dovanoti ne tik knygą.

„Tikiuosi, kad šį miestą pasieks ir ąžuolinė Lietuvos globėjo skulptūra“, – vylėsi pedagogas. Visus šiuos labdaringus projektus A.Dugnas derina su Šv.Kazimiero ordino kancleriu E.J.Eismontu ir tikisi įgyvendinti dar šiemet.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Politikas įkvėpė laisvės oro

Nelegalaus dyzelino upės tvinsta

Trijų Kryžių kalnas: ar įkopsite?