Mitingą organizavo iniciatyvinė studentų grupė, pasivadinusi „Jaunimo iniciatyva“. Ji savo ekspertais įvardija Vilniaus universiteto profesorius Vytautą Daujotį ir Vytautą Radžvilą. V. Daujotį buvo galima matyti studentų minioje.

Kalbėję studentai kaltino visus iš eilės – KT, esą panaikinusį nemokamą mokslą, Vyriausybės parengtą Mokslo ir studijų įstatymo projektą , konservatorių ir Liberalų sąjūdžio pateiktą alternatyvų įstatymo variantą, rektorius, jiems esą pataikaujančias studentų atstovybes,

Pasisakiusieji skaitė įvairias deklaracijas, kuriose švaistėsi kaltinimais ir apkalta grasino KT, politikų reikalavo kurti alternatyvius aukštojo mokslo reformos projektus. Lietuvos universitetų rektorių konferencijos pirmininkas Romualdas Ginevičius ir premjeras Gediminas Kirkilas kaltinti neva nusprendę sukelti studijų kainas, o konservatoriams ir Liberalų sąjūdžiui kliuvo už esą norimas įvesti didesnes įmokas už mokslą.

„Seimo nary, nedrįsk versti emigruoti“, „Kokybės be pinigų“, „Studentai – ne melžiamos karvės“, - skelbta laikomuose plakatuose. Plakatuose puikavosi Liberalų sąjūdžio atstovo G. Steponavičiaus, konservatoriaus Manto Adomėno ir E. Kūrio nuotraukos, jie įvardinti kaip jaunimo priešai ir išdavikai.

Nuo Seimo minia Gedimino prospektu patraukė Vilniaus universiteto link.

E.Kūris: mitinguotojai net neskaitė KT sprendimo

„Eilinė destrukcija ir žmonių klaidinimas. Yra Konstitucija, pagal kurią KT sprendžia klausimus. Jis pagal Konstituciją išsprendė ir šitą klausimą ir nėra ko jo kiršinti. Yra žmonių, kurių veikla totaliai nukreipta į destrukciją ir kurie KT nutarimą iškraipo išlupdami kelis žodžius ir meluoja ant visos Lietuvos. Ir vienas toks laidos vedėjas, kuris pats mokslų nesugebėjo baigti, ištraukia, padaro visą laidą per nacionalinį transliuotoją už mokesčių mokėtojų pinigus, ištraukia KT citatą, kurią skaito iki kablelio, nepaskaito, kas yra po kablelio ir kiršina, kursto bei dezinformuoja“, - DELFI sakė buvęs KT pirmininkas E. Kūris.

Jis teigė žinantis, kas organizuoja mitingą: „vienas chemijos profesorius ir dar pora žmonių“. Pasak E. Kūrio, organizatoriai atstovauja tam tikrai interesų grupei, turinčiai viziją, kaip turėtų būti organizuojamas aukštasis mokslas ir jo finansavimas. Tačiau, pasak jo, po KT sprendimo jie nebegali savo vizijų įgyvendinti.

E. Kūris sakė bet kurioje auditorijoje galįs paaiškinti, ką nusprendė KT. „Bet bijau, absoliuti dauguma mitinguotojų net neskaitė to KT nutarimo. Labai lengva manipuliuoti žmonių, kurie neskaitė to ilgo teksto, sąmone“, - aiškino E. Kūris.

Pasak jo, KT kaip tik įtvirtino galimybę mokytis nemokamai, o Seimas dabar turi nuspręsti, kokios valstybės galimybės ir kiek jie gali finansuoti. Teiginį, kad panaikintas nemokamas aukštasis mokslas pašnekovas vadino kliedesiu ir melagyste. „Žmonės, kurie tai kursto ir šią versiją skleidžia – be sąžinės“, - sakė E. Kūris. Pasak jo, dalis žiūri į artėjančius rinkimus, klausimo nesvarsto racionaliai bei ieško atpirkimo ožių.

LSAS neturi nieko bendra

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė DELFI aiškino, kad LSAS su mitingu neturi nieko bendra. Tai, pasak jos, - grupės studentų iniciatyva. I. Vareikytė sako, kad daugelis iniciatyvinės grupės keliamų akcentų, koks turėtų būti aukštasis mokslas, sutampa, tačiau nuostabą kelia kalbos apie KT atstatydinimą ir nemokamo aukštojo mokslo panaikinimą. LSAS vadovė primena, kad Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos dar svarstomos ir diskutuojamos Seime. I. Vareikytei keista ir tai, kad dar prieš metus ir „Jaunimo iniciatyvos“ ekspertai ir apie mokestį už mokslą, ir apie kitus reformos principus kalbėjo priešingai.

DELFI primena, kad KT nusprendė, jog valstybė aukštosioms mokykloms negali drausti priimti studentų, kurie už studijas moka patys. KT nutarime konstatuota, kad neleistina iš anksto nustatyti gerai besimokančių studentų skaičiaus, nes neįmanoma iš anksto tiksliai numatyti, kiek studentų iš tikrųjų mokysis gerai.