Moters apetitas priklauso nuo hormoninio balanso, kuris keičiasi dėl fiziologinių ir psichologinių veiksnių. Iš fiziologinės pusės žvelgiant, jis gali keistis priklausomai nuo menstruacijų ciklo fazės, laikotarpiu prieš menopauzę ir nėštumo metu.

Taip pat nereikėtų nuvertinti emocinių ir psichologinių veiksnių. Vidinė tuštuma, dėl kurios kaltas stresas, depresija, nerimas, taip pat suvokiama kaip alkio jausmas.

Kad ir dėl kokios priežasties jūsų apetitas būtų padidėjęs, su juo reikia kovoti. Taigi pristatome jums 10 labiausiai paplitusių ir efektyviausių būdų apgauti apetitą.

1. Subalansuoti pusryčiai, pietūs, vakarienė

Dietologų manymu, 80% per dieną suvalgomo maisto turi būti suvartota per pusryčius ir pietus. Į tai atsižvelgus ir reikia susidaryti dienos valgiaraštį. Subalansuota mityba padės pasisotinti ir išsivaduoti iš nuolatinio alkio jausmo.

Pusryčiai

Jų metu tiks javų grūdai (avižos, kviečiai, rugiai), kuriuose gausu vitamino B, arba avižiniai dribsniai. Jie gan ilgai virškinami, o tai reiškia, kad sotumo jausmas liks ilgam. Be to, javai labai naudingi – jie saugo nuo riebalų ir skysčio susikaupimo organizme.

Niekuomet nepraleiskite pusryčių! Pusryčiais „pažadinate“ medžiagų apykaitą ir padedate deginti riebalus.

Pietūs

Būtinas patiekalas – daržovių salotos. Daržovių asorti, kurioje gausu ląstelienos, padės greitai pasotinti organizmą ir pašalins cholesterino likučius. Taip pat naudinga racioną papildyti ankštiniais (pupelės, žirniai), kurie greitai pripildo skrandį ir pagerina virškinimą.

Vakarienė

Geriausias derinys – mėsa arba žuvis su daržovėmis. Mėsoje gausu aminorūgščių, padedančių deginti riebalus, o žuvyje daug kalcio, kuris saugo nuo riebalų kaupimosi organizme. Beje, neseniai mokslininkai įrodė, kad būtent dėl kalcio trūkumo organizme daug žmonių negali sulieknėti.

Dar šį bei tą reikėtų pasakyti apie vakarinius pasivaikščiojimus prie šaldytuvo. Nereiktų valgyti vėliau nei 6 vakaro. Jei jau visiškas badas – išsivalykite dantis. Organizme suveiks refleksas, lyg jau ką tik pavalgėte.

2. Mažos porcijos

Geriau valgyti mažiau, bet dažniau. Pavyzdžiui, vietoje trijų kartų per dieną su sočiais patiekalais valgyti šešis kartus po mažiau. Taip leisite savo organizmui nuolat jaustis sočiam.

Kad geriau kontroliuotumėte savo porcijų dydį, nusipirkite nedideles lėkštutes. Viso pasaulio psichologai rekomenduoja naudotis mėlynais arba žydrais indais – ši spalva ramina ir mažina apetitą. Taip pat galite pakeisti ir įrankius – vietoj valgomojo šaukšto naudoti desertinį šaukštelį.

Be to, svarbu valgyti lėtai, kruopščiai kramtant maistą. Kiekvieną kartą valgykite ne trumpiau kaip 20 minučių – būtent per tokį laiką organizmas spės pajusti, kad jau yra sotus.

3. Valgykite tik tada, kai esate alkani

Viena labiausiai paplitusių klaidų, dėl kurios sustorėjama – valgyti dėl kompanijos ar iš nuobodulio.

Valgykite tik tada, kai jaučiate alkį – būtent šiuo principu remiasi dauguma dietų.

Be to, atpraskite valgyti sėdėdami prie televizoriaus arba skaitydami. Taip labai sunku kontroliuoti suvalgyto maisto kiekį.

4. Atsisakykite užkandžiavimo

Po pusryčių suvalgyti bandelę, o prieš vakarienę – porą pyragaičių... Negi tai blogai? Bet ne viskas taip paprasta. Paprastai tokie užkandžiavimai greitai virsta įpročiu ir tampa papildomų kilogramų priežastimi. Dar daugiau, organizme susiformuoja savotiškas refleksas, kad prieš vakarienę reikia šio bei to užkąsti, ir atitinkamai padidėja apetitas.

Jei jūs vis dėlto suprantate, kad be užkandžiavimo neapsieisite, paklausykite dietologų patarimų: užkandis neturi viršyti 200 kcal. Todėl verčiau apsirūpinkite nekaloringais produktais, kurie padės pažaboti žvėrišką apetitą.

Tik 10 kcal turi:

1 morka
¼ obuolio
3 braškės
1 apelsino skiltelė
1/3 stiklinės spragintų kukurūzų
4 nedideli pomidorai

5. Produktai, slopinantys apetitą

Pirmiausia tai, žinoma, saldumynai – bet labai ribotas jų kiekis. Kad nugalėtumėte alkio jausmą, pakanka tik vieno saldainio arba 2 šokolado gabalėlių. Saldumynus taip pat galima pakeisti mėtiniais ledinukais be cukraus.

Taip pat padės vaisiai, džiovinti vaisiai, daržovės, neriebi vištiena arba žuvis, kefyras, jogurtas ir žalumynai, kakava, citrinų sultys, negazuotas mineralinis.

Geriausias būdas susidoroti su alkio priepuoliu – išgerti stiklinę neriebaus pieno: tokia baltymų porcija sumažins norą kaip reikiant papuotauti.

6. Liaudies priemonės

Česnakas – vienas svarbiausių apetito priešų.

Sutrinkite tris česnako skilteles ir užpilkite kambario temperatūros virinto vandens stikline. Užpilą gerkite kasdien, po vieną valgomąjį šaukštą prieš miegą. Taip pat galima kasdien praryti po vieną česnako skiltelę nekramtant. Tačiau šie būdai tiks tik tiems, kurie neserga virškinamojo trakto ligomis.

Petražolės ir mėtos

Užpilti vieną valgomąjį šaukštą petražolių arba kuokštelį mėtų stikline verdančio vandens. Užpilas numalšins alkio jausmą 2-2,5 val.

Figos ir slyvos

500 gramų figų ir slyvų užpilti 3 litrais vandens ir virti, kol skysčio nesumažės iki 2,5 l. Gerti kaskart prieš valgant po pusę stiklinės.

7. Prieskoniai

Prieskoniai, saldikliai, aromatinės medžiagos padidina apetitą ir paaštrina alkio jausmą, todėl jų reikia naudoti labai nedaug. Kuo aštresnis maistas, tuo greičiau vėl norėsite valgyti.

Apetitą žadina: pipirai, krienai, druska, garstyčios. Pirmiausia reikia apriboti druskos ir pipirų suvartojimą, o idealiu atveju – visai jų atsisakyti.

8. Gėrimas prieš valgį

Prieš valgį išgerkite 1 stiklinę pomidorų sulčių, paprasto arba mineralinio vandens. Taip galite sumažinti apetitą ir suvalgyti maždaug 1/3 mažiau įprastos porcijos. Taip pat šiam tikslui puikiai tiks žalioji arbata, šviežiai spaustos obuolių sultys arba neriebus kefyras.

Dietologai rekomenduoja visiems norintiems sulieknėti gerti daug daugiau skysčių nei paprastai, tik ne valgymo metu. O alkoholio geriau atsisakyti: svaigieji gėrimai didina apetitą.

9. Aromaterapija

Amerikiečių gydytojas Alanas Hiršas nustatė 10 kvapų, kurie mažina saldumynų poreikį ir apskritai mažina apetitą. Tai vanilės, greipfruto, anyžių, pipirų, krapų, obuolių, mėtos, bananų, rožės, levandų kvapai.

Alkio jausmas sumažės, jei naudosite aromatinius aliejus valgio metu: į aromatinę lempą įpilkite šiek tiek vandens ir kelis lašelius aromatinio aliejaus, mažinančio apetitą. Valgydami pastatykite aromatinę lempą ar aromatinę žvakę ant stalo.

Yra ir paprastesnis būdas sumažinti apetitą: įkvėpkite greipfruto žievės, vanilės arba kokių nors kvepalų aromato (ypač tiks gėlių ir vaisių kvepalai). Hiršo teigimu, taip galima numesti iki 2 kg per mėnesį.

10. Gydančios mintys

Jei mintys apie maistą neduoda ramybės, imkitės vizualizacijos. Iki smulkiausių detalių įsivaizduokite, kaip gyvensite, jei sugebėsite sutarti su savo organizmu. Nusipieškite sau piešinį „aš ateityje“, kur jūs – pritrenkiančių formų. Kur būsite, kaip judėsite, ką rengsitės?

Dženifer Garner linkusi pilnėti, bet jai sekasi išsaugoti puikią formą. Aktorė prisipažįsta, kad jai padeda teisingos mintys ir vizualizacija.

„Kas rytą kelias minutes stoviu vienais apatiniais prie veidrodžio ir įsivaizduoju, kaip puikiai atrodysiu greitai, kokia būsiu liekna ir gracinga, - pasakojo ji žurnalistams. – Taip nusiteikiu, kad man viskas pavyks.

O dar kasdien prieš miegą kartoju mantrą. Kad „prisibelsčiau“ iki pasąmonės, instrukcijos turi būti tikslios, pavyzdžiui: „Jau iki liepos mano organizmas visiškai išsivaduos nuo šlakų, figūra taps ideali, dėvėsiu dydžiu mažesnius drabužius“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)