Gydytoja V. Bružienė žino, jog nugaros skausmo priežastys gali būti pačios įvairiausios.

„Visų pirma svarbiausia išaiškinti priežastis, o paskui imtis jas šalinti“, – sako medikė.

Degeneracija - susidėvėjimas

Pasak V. Bružienės, dažna nugaros skausmų priežastis – degeneracinė stuburo liga.

„Stuburas sudarytas iš slankstelių, kuriuos tarpusavyje jungia sąnariai ir tarpslanksteliniai diskai. Netaisyklingai arba per daug apkraunant stuburą pradeda susidėvėti sąnarių paviršius dengiančios kremzlės bei diskai. Ilgainiui jie sutrūkinėja ir ima veržtis išorėn arba į stuburo kanalą. Skausmas, plintantis iš juosmens į sėdmenis, šlaunį, blauzdą ar pėdą, dažniausiai yra spaudžiamo nervo šauksmas“, – sako gydytoja.

Dabar yra siūloma įvairių medikamentų, kuriais kartais galima gana sėkmingai nuslopinti skausmą, tačiau tai, pasak gydytojos V. Bružienės, vis tiek neatlaisvina nervo nuo spaudimo. Palaipsniui nervas pradeda nebeatlikti savo darbo. Tada gali pradėti tirpti kojų pirštai, silpsta blauzdos, raumenys, juos gali ištikti paralyžius.

Gali atsitikti ir daugiau bėdų. Jeigu užspaudžiami nervai, veikiantys šlapimo pūslę bei lytinius organus, gali pradėti vystytis šlapimo nelaikymas bei lytinė negalia. Tokiais atvejais gelbsti tik chirurginė operacija. Nervus užspausti gali ir slankstelių paslydimas suplyšus diskams.

Ne tik sunkus darbas

Gydytoja netvirtina, jog dėl sąnarių susidėvėjimo gali būti kaltas tik sunkus fizinis darbas ar pernelyg aktyvus sportas.

„Kartais – taip, – aiškina medikė, – tačiau dažnai būna priešingai. Juosmens skausmus neretai jaučia fiziškai neaktyvūs, ilgai sėdintys žmonės, turintys neišvystytus raumenis. Sėdint gana sunkiai apkraunama stuburo juosmeninė dalis, vystosi veninė stazė, blogėja kraujotaka...“

V. Bružienė priduria, jog nepraeinančius skausmus ir juos lydinčius raumenų nusilpimus gali sukelti įvairūs stuburo augliai – tiek pirminiai, tiek metastaziniai.

Kiek kitokios kilmės būna rytinis ar dieninis nugaros sustingimas žmonėms, nemėgstantiems mankštų, gyvenantiems itin įtemptai, lydimiems stresų arba sergantiems depresija. Tai raumenų įtampos skausmai. Jie paprastai nesunkiai pasiduoda gydymui mankštomis, masažais ir būtina vienaip ar kitaip šalinant tą įtampą sukėlusias priežastis.

Pas gydytojus neskuba

Retas skuba pas gydytojus vos pajutęs nugaros skausmus. Žmogus pasimankština, pasinaudoja masažuotojo paslaugomis, panaudoja nuskausminamuosius tepalus, išgeria vieną kitą tabletę ir gyvena toliau. Būna, kad tai padeda. Bet neretai, pasak gydytojos, atsitinka taip, kad skausmai lyg ir nebe taip kankina, tačiau vis dažniau einant užkliūva pėda, ne tik dieną, bet ir naktimis ima varginti kojų tirpimai, maudimai, mėšlungiai.

Kartais ir tai praeina, tik nebepavyksta užlenkti kojos pirštų ar visos pėdos, pavaikščioti ant kulnų. O tai rodo jau išsivysčiusį kai kurių nervų ir raumenų paralyžių dėl tikriausiai jau toli pažengusios stuburo ligos: disko išvaržos, auglio ar kokio nors kito proceso, kuris negailestingai pažeidė atitinkamą stuburo fragmentą.

Apžiūrėję nugaros skausmais besiskundžiančius pacientus ir įvertinę rentgenogramas gydytojai dažnai pataria pacientams reguliariai užsiimti gydomąja mankšta, masažais, fizioterapija ir kitomis priemonėmis.

„O pacientai, pasidžiaugę, kad gydytojai sunkios ligos nerado, neskyrė rimtų vaistų, į rekomenduotas priemones numoja ranka“, – sako V. Bružienė.

Judėjimas tik į naudą

Gydytoja pataria atsibudus rytais pirmiausia gerai pasirąžyti, pasitempti, pasilankstyti ir tik po to imtis aktyvesnės veiklos.

„Patariu nepamiršti, kad plaukimas, važiavimas dviračiu, slidinėjimas stuburui tik į naudą. Ilgas sėdėjimas ar stovėjimas – ne. Todėl jei jūsų darbas verčia tai daryti, bent jau kas valandą dvi neužmirškite pavaikščioti, minutę kitą pasimankštinti, padaryti keletą pritūpimų. Be to, būtina pasirinkti patogią kėdę, kurios atrama padėtų prilaikyti nugarą“, – aiškina V. Bružienė.

Gydytoja pataria išmokti kelti ir nešti sunkius daiktus laikant juos kuo arčiau savęs, eiti kiek sulenktomis kojomis, niekada nesilenkti daiktų paimti tiesiomis ir kojomis.

„Neužmirškite nugaros masažo. Tai puiki profilaktinė priemonė, neabejotinai aktyvinanti kraujotaką stubure. Jeigu nugarą skauda dažnai, jei skausmas iš nugaros plinta žemyn ir ypač jei kartais aptirpsta pėda ar blauzda, delsti jau nebereikėtų. Gydytojo konsultacija būtina. Kuo ankstesnė diagnostika, tuo sėkmingesnis gydymas. Išsivysčius rimtiems nervų pažeidimams, prognozė visada abejotina“, – sako gydytoja V. Bružienė.