Net devyni „TV dienos“ pašnekovai panoro keliauti „pažaisti pagaliukais“ į japonų ar kinų restoranus. Ir tvirtino, kad tai daro dėl sveikatos ir norėdami įminti japonų ilgaamžiškumo paslaptį.

O garsi etnologė Gražina Kadžytė įsitikinusi, kad lietuvių virtuvės patiekalai yra užkoduoti kiekvieno lietuvio genetikoje, o pastangos atsiriboti nuo jos kvepia veidmainiškumu. Anot etnologės, normalu, kad norisi paragauti to, kas nepažįstama ir neįprasta, bet kasdienybėje virtuvė vis dėlto dažniau pakvimpa kotletais nei egzotiškais patiekalais.

„Sakyti, kad renkiesi kitokią virtuvę, tapo madinga. Tačiau taip pareiškusius neretai „netyčia“ galima užtikti lietuviško maisto restoranuose. Tiesiog manau, kad mūsų žmonės daugeliu atvejų viena kalba, kita daro. Tik tada galėtum sakyti, kad atitolsti nuo lietuvių virtuvės ir pereini prie japonų ar kinų, jei šeimininkės iš tiesų kasdien gamintų japoniškus patiekalus“, – dėstė G.Kadžytė.

Etnologė pritaria, kad svarbiausia žmogui – sveikata. Jei jis iš prigimimo silpnos sveikatos, turi skrandžio problemų, išties turėtų rinktis lengvesnį maistą. Tačiau sveikam ir tikram lietuviui, anot jos, lietuviškas maistas tinka labiausiai ir nei kūno formų, nei sveikatos negadina.

Laidų vedėjai, paklausti, kuo juos traukia rytiečių virtuvės, dažniausiai minėjo gilias maisto gaminimo ir valgymo tradicijas, kurių lietuviai neturi. G.Kadžytė į tokias pastabas atsako tik siūlymu pasiskaityti kulinarijos paveldo knygas, pasidomėti įvairiuose šeimininkių vadovėliuose aprašytomis lietuvių virtuvės tradicijomis.

„Turime maisto gaminimo ir valgymo tradicijų taip pat kaip ir kitos šalys. Kas neieško, tas nemato. O jei nori nematyti, tai nematys ir po kojomis pabrukus“, – pasišaipė etnologė.

Vytenis Pauliukaitis, LTV laidos „Reikia pakalbėti“ vedėjas

V.Pauliukaitis sušius valgo ne tik restoranuose. Viešėdamas Japonijoje jis išmoko juos puikiai pagaminti. Režisierius ir laidos vedėjas mano, kad japonų virtuvė yra pati sveikiausia, mat patiekalams naudojama mažai riebalų, žuvis visada tik šviežia, beveik neapdorota, kuo natūralesni ir kiti produktai.

Aistė Paškevičiūtė, TV3 laidos „Paparacai.lt“ vedėja

A.Paškevičiūtė yra konservatyvi japonų virtuvės gerbėja – restoranuose visuomet užsisako tą patį sušių rinkinuką. Ši virtuvė ją patraukė valgymo tradicijomis, o atrasti sušių skonio harmoniją jai prireikė nemažai laiko. Laidos vedėja pati stebisi savo keistenybe – nei namie, nei kituose restoranuose ji niekada nevalgo žuvies, jei ši – ne sušiuose. Vis dėlto cepelinų, vėdarų, kugelio, bulvinių blynų ar balandėlių Aistė neišsižada ir nebijo prarasti dailių kūno formų.

Artūras ir Robertas Mediuškos, MTV laidų vedėjai

Artūras ir Robertas pirmiausia žavisi Rytų virtuvės estetika, gaminimo ir valgymo tradicijos, kurių lietuviai, jų nuomone, neturi. Broliai sako, kad Lietuvoje, rodos, valgoma tik tam, kad greičiau privalgytum, o ne kad mėgautumeisi maistu. Kinai, japonai, tailandiečiai iš maisto esą padaro tikrą meną, spalvotas patiekalas atrodo kaip paveikslas. Cepelinai vaikinams ne tik negražus, bet ir sunkus maistas.

Deividas Norvilas, LNK laidos „Solo su orkestru“ vedėjas

Dainininkas ir televizijos laidų vedėjas dažniausiai vakarieniauja kinų restoranuose. Lietuvių virtuvės atlikėjas neliaupsina, nors retkarčiais paragauja tradicinių patiekalų – kad ir tų pačių cepelinų. Sako, kad ji tiesiog netinka prie dabartinio gyvenimo: nuolat sėdint prie kompiuterio, labai mažai judant ir valgant lietuviškus patiekalus, galima greitai nutukti.

Živilė Vaškytė, LTV laidos „Labas rytas“ vedėja

Ž.Vaškytei patinka egzotiški patiekalai ir saldžiarūgščiai skoniai. Japonų valgiai ją vilioja natūralumu ir lengvumu – atrodo, kad gali valgyti, kiek nori, bet talijos jie nesugadina. Receptų kolekcionierė ir šeimininkė iš prigimties dažnai gamina kiniškus, tailandietiškus patiekalus. Ž.Vaškytė pasvajoja apie japonų, kinų virtuvės dienas LTV bufete, o kotletai ar kugelis jos pačios namuose – retenybė.

Darius Užkuraitis, LTV2 laidos „Improvizacijų alėja“ vedėjas

Muzikologas teigia, kad vienintelis tobulas lietuviškas patiekalas – šaltibarščiai, o cepelinai jam – ne valgis. Prieš kurį laiką jis nusprendė pasukti sveikuolių keliu ir iš valgiaraščio išbraukti „neteisingą“ maistą – sunkius patiekalus, keptus, rūkytus gaminius. Lietuvių virtuvės D.Užkuraitis vengia ir daug mieliau lankosi kinų restoranuose.

Žilvinas Grigaitis, LTV laidos „Švaros misija“ vedėjas

Valgyti cepelinus Ž.Grigaitį priverčia darbas, o tiksliau – užsieniečiai svečiai, kurie nori paragauti lietuviškų valgių. Bulvinių patiekalų ant Ž.Grigaičio stalo atsiranda retai, o į karkas, riebius kepsnius jis nė pažvelgti negali. Laidos vedėją traukia kitose šalyse populiarūs sušio barai. Ypač gurmaniškai jam atrodo tradiciniai sušiai, paruošti su korėjietiškais prieskoniais ir padažais.

Giedrius Leškevičius, TV3 laidos „Abipus sienos“ vedėjas

Į kinų restoranus G.Leškevičių vilioja įdomaus skonio patiekalai. Tačiau čia jis mieliau naudojasi šakute ir peiliu, o bambuko lazdeles išsitraukia tik norėdamas pažaisti su maistu. Kinų restorane jis tradiciškai renkasi tą patį meniu: aštrią rūgščią sriubą su kiniškais grybais ir traškią vištieną. Iš lietuviškų gardėsių niekada neatsisako cepelinų, balandėlių ir „jukos“ – kraujo sriubos.

Violeta Blėdienė, LNK laidos „Super.lt“ vedėja

V.Blėdienė žavisi japoniškų patiekalų skoniu ir estetišku pateikimu. Vienu didžiausių šios virtuvės pranašumu ji vadina visada itin šviežius čia naudojamus produktus. V.Blėdienė nesutinka, kad lietuvių virtuvė skirta tiesiog užkimšti skrandį, ir nemano išsižadėti tradicinių patiekalų. Tiesa, cepelinus ji valgo ne su mėsos, bet varškės įdaru.