Kraupi nelaimė

Nelaimė, aukštyn kojomis apvertusi Airijoje Roscrea miesletyje gyvenančios jaunos lietuvių šeimos gyvenimą, įvyko 2005 - aisiais, prieš pat Šv.Kalėdas. Tą dieną vienuolikmetė Liveta nėjo į mokyklą. Mergaitės mama Renata puošė namus Kalėdoms. Ji užkūrė židinį ir nuėjo į virtuvę ruošti maisto. Sugrįžusi į kambarį išgirdo dukters klyksmą - Liveta buvo visa paskendusi liepsnose.

Sutrikusi moteris puolė vaiką gesinti vandeniu. Tuo tarpu septyniolikmetė angliškai kalbanti kaimynė iškvietė greitąją pagalbą, kuri nugabeno mergaitę į vietos ligoninę. Tą pačią dieną Liveta buvo nuvežta į Dubliną. Mergaitė nudegė 55 proc. kūno. Visiškai sudegė ausys, gydytojai vis operavo kojas, kur kūnas išdegė iki kaulų. Tuomet medikai vylėsi, kad jų nereikės amputuoti ir tikėjosi, kad mergaitės širdis išlaikys nesibaigiančias operacijas. Liveta gulėjo gipso įtvare, nes smarkiai nudegė pilvas. Vis bandyta persodinti odą ant kaktos.

Kaip atsitiko ši nelaimė, niekas tiksliai iki šiol nežino. Po nelaimės atgavusi sąmonę, Liveta pasakojo tą lemtingą dieną paėmusi į rankas butelį su skysčiu židinio malkoms uždegti. Išvydusi ant atkimšto butelio liepsnelę, ji ją papūtė ir akimirksniu visa paskendo liepsnose. Matyt, degaus skysčio garai susijungė su židinio liepsna.

Padarė didžiulę pažangą

Livetos mama Renata su vyru Viktoru prisipažino to baisaus laikotarpio po nelaimės niekuomet neištrinsiantys iš atminties. Devynis mėnesius mergaitė buvo gydoma Dublino Dievo Motinos vaikų ligoninėje. Čia ji ne tik buvo išgelbėta nuo mirties, bet ir mokėsi iš naujo valdyti rankas, vėliau žengė pirmuosius žingsnelius. Nors kūnas iki šiol randuotas, ilgainiui ataugo ilgi mergaitės plaukai, o randai ant veido tapo lygesni. Liveta vėl pradėjo lankyti mokyklą.

R.Vanagienė pasakojo, jog Liveta neabejotinai padarė didžiulę pažangą. “Jos vaikščiojimas - visai kitoks, gyvesnis tapo. Prisimenu, kai prieš daugiau nei metus dalyvavome viename renginyje Lietuvos ambasadoje Dubline, Liveta paeidavo tik kelis žingsnelius ir sakydavo, kad skauda. Dabar jau net į medį įlipa”, - kalbėjo jauna moteris.

Nepaisant to, Liveta negali gyventi sveiko vaiko gyvenimo. Po tokių “pasilakstymų” ar net užkliuvus už ko nors, ant mergaitės kūno atsiveria žaizdos, nes jos oda yra itin jautri. Ryte ir vakare R.Vanagienė dukros kūną ištepa specialiu kremu. Naudoja purškiamus vaistus nuo randų.

Moteris džiaugiasi, jog pastarąjį medikamentą kompensuoja valstybė, tačiau kremą perka patys. Jo per mėnesį sunaudoja net keturias dviejų šimtų penkiasdešimties mililitrų pakuotes, kurios atsieina net du šimtus eurų.

“Pinigai yra nulis. Jie - uždirbami. Svarbiausia, kad vaistai padėtų”, - prašnekus apie didžiules Livetos gydymo išlaidas, teigė ne vieną liaudies medicinos receptą išbandžiusi R.Vanagienė.

Pas gydytoją mergaitė lankosi du kartus per mėnesį. R.Vanagienė teigė per tuos metus viską pati išmokusi, - ir plauti žaizdas, ir ištepti jas vaistais, ir perrišti, - todėl dažniau vykti pas medikus nėra būtinybės. Anot R.Vanagienės, didžiausia problema - Livetos koja. Mergaitė ją iki šiol labai sunkiai valdo, stato ant pirštų galiukų, ryte negalėdavo jos net ištiesti, kęsdavo skausmą. Kai Livetai buvo daromos odos persodinimo operacijos, mankštinama būdavo tik viena koja. Gali būti, jog dėl to kita koja “atsiliko”, užrambėjo randas. Vienintelė išeitis buvo dar viena odos persodinimo operacija.

Taigi, prieš daugiau nei savaitę Liveta grįžo į tą pačią ligoninę. Mergaitės tėvai nesitikėjo, jog viskas pakryps į blogąją pusę. Medikai pranešė, jog operacija nepavyko, oda neprigijo. Dar blogiau, į žaizdą pateko infekcija, todėl nejuokais susirūpinę mergaitės tėvai nusprendė dukrą atiduoti į lietuvių medikų rankas.

Apie nelaimę žino daugelis

Apie Livetos nelaimę žino daugybė po visą pasaulį išsibarsčiusių lietuvių. Amerikoje nuosavam plastinės chirurgijos centrui Pietų Kalifornijoje vadovaujantis chirurgas profesorius Rimtautas Marcinkevičius - vienas iš tų, kuris neliko abejingas. Jis pasiūlė Livetą nugabenti į Ameriką, kur jai būtų suteiktas geriausias gydymas, tačiau dėl nenumatytų apinkybių medikui nepavyko atvykti į Airiją mergaitės apžiūrėti.

R.Marcinkevičius šią kelionę atidėjo ir tikisi mergaitę pamatyti dar šią vasarą. Pagalbos ranką pasirengusi ištiesti ir Amerikos Los Andželo “Lietuvos vaikų vilties” komiteto vadovė Danguolė Navickienė. Moteris rekomendavo Vilniaus universiteto vaikų ligoninės nudegimų ir plastinės chirurgijos poskyrį, kur Livetai būtų suteiktas geriausias gydymas šalyje.

“Lietuvos vaikų viltis” yra šio poskyrio mecenatas. Kol kas sprendžiasi pagrindiniai klausimai dėl Livetos gydymo Lietuvoje. Neaišku, nei kiek tai kainuos, nei kiek laiko jis užtruks. Aišku tik tiek, kad Livetos tėvai neišgalėtų patys padengti gydymo išlaidų, todėl viliasi rasti rėmėjų. Mergaitės tėvas jau daug metų dirba lentpjūvėje, o mama pluša vienoje nedidelėje gamyklėlėje Roscrea miestelyje.

Lietuviai stengiasi padėti

Mūsų tautiečiai stengėsi padėti Vanagų šeimai jau pasirodžius pirmiesiems straipsniams spaudoje. Skelbtos rinkliavos per lietuviškas mišias Šv.Andriejaus bažnyčioje, pinigų aukojo pavieniai emigrantai. Siekdamas surinkti pinigų būtiniausioms mergaitės reikmėms, Airijos lietuvių fotoklubas “Fotomanai.LT” Livetai skyrė savo debiutinę parodą iš bendro mažų Europos lietuvių bendruomeninių mokyklų festivalio “Draugystės tiltas”. Ekspozicija pristatyta prieš kelis metus Vilniuje vykusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės Seime, kurio metu pinigų aukojo po visą pasaulį išsibarstę tautiečiai. Dar šiek tiek lėšų pavyko surinkti ir prieš kelis metus Dubline vykusios alaus šventės metu - tąkart žmonės metė aukas į trijų litrų stiklainį su užrašu: “Padėkime Livetai!”.

Abejingų Livetos nelaimei nebuvo. Štai vienas Vakarų Airijoje Killarney miestelyje tuo metu gyvenęs poetas Vytautas Petraitis pinigus rinko lietuviškų maisto prekių parduotuvėje, Livetai skyrė ne vieną poezijos posmą. Ponia Renata džiaugiasi, jog net ir grįžęs į Lietuvą, V.Petraitis jų nepamiršo, iki šiol domisi, kaip sekasi mergaitei.

Surinkti pinigų tautiečiai stengėsi kaip įmanydami ir net organizavo koncertus. Killarney gyvenantis verslininkas Valdas Kasakaitis surengė labdaringą Gyčio Paškevičiaus koncertą. Livetą ligoninėje lankė ir įžymybės. Svečiuose buvo garsi Airijos futbolininkų komanda, atvyko net “Eurovizijos” konkurse dalyvavę “LT United” nariai, kurie nuvežė mergaitei lituanistinės Dublino mokyklėlės “4 Vėjai” moksleivių piešinius bei palinkėjimus ir ligoninės vestibiulyje gyvai sudainavo “We are the winners”.

Liveta - didžiulė optimistė. Net ir praėjus dviem su puse metų po nelaimės, tokia iki šiol išliko. “Ji didesnė optimistė, nei aš. Nors stengiuosi neparodyti, kai verkiu, kartais, prapliupus ašaroms, ji mane ramina: “Na kodėl tu verki? Juk man viskas yra gerai” Turbūt ji man jėgų ir duoda”, - atviravo R.Vanagienė.

Aukas galite siųsti į asmeninę Livetos banko sąskaitą: Gavėjas:

LIVETA VANAGAITE

AIB bankas

Sort code: 93 52 71

Sąsk.nr: 04373071

Siunčiantiens pinigus

iš Lietuvos ir kitų šalių:

International Bank Number:

IE95AIBK93527104373071

Swift kodas:AIBKIE2D

Ir po visko pakartokite

sąskaitos numerį ir Sort code

(žiūrėkite viršuje)