Siūlomos Konstitucijos pataisos leistų asmenims kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo ar kito Seimo akto (ar jo dalies), Respublikos Prezidento ar Vyriausybės akto (ar jo dalies), jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė asmens konstitucines teises ir laisves. Šio kreipimosi sąlyga - asmuo turi teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą, tik pasinaudojęs visomis teisinės gynybos priemonėmis.

Individualų konstitucinį skundą siūloma įteisinti 2010 metų rugsėjo 1 dieną.

Siūlomą naują tvarką teisės specialistai vertina skirtingai. Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas profesorius Egidijus Kūris Eltai yra sakęs, jog individualus konstitucinis skundas padėtų geriau ginti piliečių teises. Kitokios nuomonės laikosi Vilniaus universiteto Teisės fakulteto doc. dr. Vaidotas Vaičaitis - jo teigimu, įteisinant tokią piliečių teisę reikėtų keisti dabar egzistuojančią Konstitucinio Teismo bylų nagrinėjimo praktiką ir didinti teisėjų bei kanceliarijos darbuotojų skaičių.

„Visa tai brangiai kainuotų, o, kaip rodo kitų šalių praktika, nauda ginant pažeistas žmogaus teises būtų nedidelė, turint omeny, kad Konstituciniai Teismai išnagrinėja mažiau nei 1 proc. besikreipiančių asmenų bylų", - Eltai yra sakęs V. Vaičaitis.