Keptas kalakutas su kiaulienos šoninės ir perlinių kruopų įdaru

Reikės:

2 mažų ropinių svogūnų, nuluptų ir smulkiai supjaustytų,
1 vidutinio dydžio saliero, nulupto ir sutarkuoto,
1 arbatinio šaukšto džiovintų prieskoninių žolelių mišinio,
175 g sviesto,
100 g perlinių kruopų,
600 ml stipraus vištienos sultinio,
200 g susmulkintos kiaulienos šoninės su raumenų sluoksneliais,
2 desertinių obuolių,
75 g džiovintų spanguolių,
2 apelsinų sutarkuotų žievių,
3 didelių šaukštų susmulkintų petražolių,
2 šviežių kiaušinių,
100 g baltos duonos džiūvėsėlių,
druskos ir pipirų,
5 kg paruošto kepti kalakuto.

Į keptuvę sudėkite smulkintus svogūnus, didžiąją dalį tarkuoto saliero, džiovintų prieskoninių žolelių mišinį ir pusę paruošto sviesto. Kepkite viską apie 30 min. ant silpnos ugnies ir uždengę dangčiu, retkarčiais pamaišykite.

Perlines kruopas perrinkite, suberkite į verdantį vandenį ir uždengę dangčiu 35 min. pavirkite ant silpnos ugnies. Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos atidenkite, kad išgaruotų visas skystis.

Kai svogūnai ir salieras baigs kepti, įdėkite į keptuvę susmulkintos šoninės ir patroškinkite viską dar 5 min. Baigę, nuimkite nuo ugnies.

Nulupkite ir sutarkuokite obuolius, sumaišykite su likusiais salierais, smulkintomis petražolėmis, tarkuota apelsinų žieve ir džiovintomis spanguolėmis. Šitą mišinį sumaišykite su virtomis perlinėmis kruopomis, džiūvėsėliais, išplaktais kiaušiniais.

Pašildykite orkaitę iki 190° C. Prikimškite kalakutą įdaro ir užsiūkite. Paimkite du ilgus folijos lapus ir išklokite jais skardą skersai vienas kito. Patepkite trupučiu sviesto, įdėkite į skardos vidurį kalakutą ir ištepkite likusiu sviestu. Kalakutą suvyniokite į foliją.

Kepkite kalakutą apie 3 val. Kas 40 min. padurstykite jį peiliu. Likus 40 min. iki kepimo pabaigos nuimkite foliją. Baigdami kepti persmeikite kulkšnis iešmu: jei išbėgs skaidrios sultys - kalakutas iškepęs, jei su raudonu atspalviu - kepkite dar 15 min.

Kalakutą patartina iškepti 1 valandą prieš sėdant valgyti. Jis turi pastovėti, įvyniokite jį į švarią foliją, padarykite joje keletą skylučių, kad išeitų garas. Per tą laiką iškepkite orkaitėje daržovių ir pašildykite lėkštes, kuriose bus patiektas kalakutas.

Kepta žąsis su obuoliais

Reikės:

paruoštos kepti žąsies,
8 vidutinio dydžio obuolių (nelabai saldžių),
2 apelsinų,
džiovintų slyvų ir abrikosų,
išlukštentų graikinių riešutų,
1 ropinio svogūno,
druskos, juodųjų pipirų, smulkintos paprikos, česnako,
1 stiklinės spanguolių papuošimui.

Žąsį kruopščiai nuplaukite ir išdžiovinkite. Pasūdykite žąsies vidų ir išorę, pabarstykite juodaisiais pipirais bei paprika. Žąsies vidų ištrinkite česnaku.

Įdarą paruoškite taip: du obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais. Sumaišykite juos su riešutais, džiovintomis slyvomis ir abrikosais, supjaustytomis apelsinų skiltelėmis.

Prikimškite žąsį įdaro ir rūpestingai užsiūkite bei užsekite mediniais pagaliukais, kad neišbėgtų vaisių sultys. Žąsį ištepkite augaliniu aliejumi ir įdėkite į skardą aukštomis sienelėmis arba specialų indą žąsiai kepti. Šalia žąsies padėkite likusius obuolius nenulupta žieve ir nuluptą bei į keturias dalis perpjautą svogūną.

Jeigu kepsite skardoje, uždenkite žąsį folija, jeigu specialiame inde - dangteliu. Kepkite apie tris valandas, kas pusvalandį apliekite žąsį iš jos išbėgusiais riebalais. Likus 15-20 min. iki kepimo pabaigos, nuimkite dangtį ar foliją, išpilkite riebalus, paliekite žąsį apelsinų sultimis ir kepkite be dangtelio, kad įgautų rausvumo.

Patiekite dideliame inde papuošę žalumynais, keptais obuoliais ir spanguolėmis.

Kepta antis su obuoliais

Reikės:

1,5 kg anties,
pusės kilogramo obuolių,
1 stiklinės grietinės,
100 g susmulkintų riešutų (pagal skonį),
druskos, juodųjų ir raudonųjų pipirų.

Paruoštą kepimui antį nuplaukite ir išdžiovinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite orkaitėje, kartkartėmis paliedami ją išsiskiriančiomis sultimis. Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išėmę antį iš orkaitės prikimškite jų vidun. Toliau kepkite, laistydami pačios anties sultimis.

Grietinę sumaišykite su smulkintais riešutais. Po pusantros valandos antį vėl išimkite iš orkaitės, ištepkite grietine su riešutais ir toliau kepkite iki galo. Papuoškite antį žalumynais ir pomidorų griežinėliais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją