Kad po korepetitorių kauke slepiasi mokesčių nemokantys pasipinigautojai, prasitaria ir patys pedagogai. Valstybinė mokesčių inspekcija taip pat įtaria, kad yra nelegaliai dirbančiųjų, tačiau per pastaruosius porą metų jų nebuvo sugauta nė vieno.

Nelegalų nepagauna

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, iki šių metų balandžio vidurio penkis rajonus jungiančioje Panevėžio apskrityje teisėtai dirbo tik 120 korepetitorių, o vien Panevėžio bendrojo lavinimo mokyklose darbuojasi 1293 mokytojai, iš jų 128 anglistai, 131 lituanistas, 102 matematikai.

Kol kas Panevėžio mieste ir rajone verslo liudijimas papildomai mokymo veiklai kainuoja 400 litų, tačiau jau nuo liepos 1-osios legaliai besiverčiantieji korepetitorių veikla privalės mokėti gerokai daugiau. Panevėžio apskrities VMI atstovės spaudai Ritos Skavičienės teigimu, verslo liudijimų įkainius turės nustatyti savivaldybių tarybos, tačiau kaina negalės būti mažesnė nei 1094 litai, išskyrus tam tikroms socialinėms grupėms.

Panevėžio apskrities VMI viršininkas Aldas Skvarnavičius neatmetė, kad užsiimančių korepetitorių veikla mokytojų yra daugiau nei rodo oficiali statistika.

„Praktiškai visose veiklos srityse yra nelegalių darbuotojų, negalėčiau tvirtinti, kad čia jų nepasitaiko“, – teigė viršininkas.

Tačiau, pasak jo, faktai yra faktai – nuo inspekcijos pasitikėjimo telefono 1882 įkūrimo 2006-ųjų birželį iki šiol nėra gautas nė vienas skundas dėl nelegalios korepetitorių veiklos.

„Tokių nelegalų dar nesame išaiškinę, nes nebuvo gauta skundų. Be to, papildomas mokymas yra dviejų žmonių susitarimas, dažniausiai tokia veikla užsiimama bute, kur mūsų inspektoriams būtų problemiška patekti“, – aiškino A.Skvarnavičius.

Verslo liudijimai – tabu

Kad VMI turimi duomenys neatspindi tikrojo korepetitorių skaičiaus, pripažįsta ir patys samdomų mokytojų paslaugas teikiantys pedagogai. „Be abejo, yra nelegaliai dirbančiųjų. Kaip sakoma, kaip danguje, taip ir ant žemės. Man pačiam teko su įvairaus plauko pedagogais susidurti“, – teisindamasis pedagogine etika kolegų darbo komentuoti nesiryžo korepetitoriumi dirbantis Vidas.

Jis buvo vienintelis turintis verslo liudijimą korepetitorius, atsiliepęs į neva dvyliktoko skelbimą dėl papildomų pamokų. „Taip ramiau. Be to, sąžinės irgi reikia truputį turėti“, – nelegaliai dirbančių kolegų nepateisino Vidas.

Išgirdęs, kad mokinys samdo mokytoją tikėdamasis vos per mėnesį pasirengti anglų k. egzaminui, Vidas, užuot pasiūlęs savo paslaugas, ėmėsi atkalbinėti. „Per mėnesį normaliai pasirengti neįmanoma, bet yra kas iš to pelnosi. Kadangi pats stojuosi ant kojų, perspėju ir jus, kad neišleistumėte veltui pinigų“, – pabrėžė septynerių metų pedagoginio darbo stažą turintis Vidas.

Vyriškis tvirtino tokių „paskutinės minutės“ mokinių neapsiimantis mokyti – suinteresuotieji gerais rezultatais, anot jo, korepetitorius susiranda rugsėjį. Tačiau į skelbimą atsiliepusi moteris nematė problemos per mėnesį paruošti abiturientą brandos egzaminui.

Net kelis kartus perklausus, su kokiomis klasėmis mokytoja dirbanti, atsakymo išgirsti taip ir nepavyko. „Dirbu visur“, – kartojo korepetitorė ir pridūrė, kad jos mokiniai sėkmingai studijuoja ir užsienio universitetuose. Tačiau apie verslo liudijimą moteris kukliai nutylėjo.

Klausimo apie verslo liudijimą užteko, kad nutrūktų pokalbis ir su kita korepetitore. Nors iš pradžių ji tikino, kad anglų k. brandos egzaminui mokinius jau yra rengusi. Visi trys korepetitoriai savo paslaugas įkainojo 25 litais už valandą.

Didžiausi konkurentai

Anglų kalbos kursus organizuojančios mokyklos „American english shool“ direktorė Laimutė Aužbikavičienė neslėpė: korepetitoriai – didžiausi jų konkurentai.

„Panevėžyje anglų kalbos korepetitorių paslaugų kainos už valandą svyruoja nuo 25 iki 40 litų. Dirbančiųjų su verslo liudijimais labai mažai. Suskaičiuokite, kiek mieste lituanistų, anglistų – kone visi papildomai uždarbiauja. Gal tik keletas tuo neužsiima. O pažiūrėkite, kiek verslo liudijimų teišduota“, – pastebėjo L.Aužbikavičienė. Jos nuomone, tik vienas kitas „nelegalas“ jaučiasi atsakingas už mokinio paruošimą.

„Savo vaiko pas tokius neleisčiau“, – pabrėžė direktorė.

Akademinė valanda mokantis 6–8 žmonių grupėje šioje mokykloje kainuoja 10,50 Lt, mokantis individualiai – 45 Lt.

Tačiau įstaigos vadovė mano, kad nuo rugsėjo pedagogų atlyginimams šoktelėjus 25 proc., didinti darbo užmokestį savo mokytojams bus priversta ir kalbų mokykla. „Kitaip neišsaugosime darbuotojų. Dėl šios priežasties turėsime branginti ir savo paslaugas“, – pripažino L.Aužbikavičienė.

Pasak direktorės, didžiausią abiturientų antplūdį mokykla pajunta rugpjūtį ir rugsėjį.

„Sausį daugiausia jau ateina tinginiai – „vėjiniai“, turintys 4–5 balus, bet norintys laikyti egzaminą. Netgi gegužę atsiranda tokių, kurie sugalvoja valstybiniam egzaminui rengtis, o už anglų kalbą penketus ar šešetus turi. Mes savo vardo tokiais negadiname“, – kalbėjo L.Aužbikavičienė.

Naudojasi nemažai

Norint įsivaizduoti, kiek gali būti korepetitorių, užtektų suskaičiuoti besiruošiančiuosius brandos egzaminams. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, šalies bendrojo lavinimo mokyklose baigiamuosius egzaminus šiemet ketina laikyti 39821 abiturientai. Panevėžyje – 1370, iš jų anglų k. valstybiniam egzaminui rengiasi 731, lietuvių – 969, matematikos – 682 panevėžiečiai.

Kad korepetitorių paslaugomis naudojasi nemaža dalis mokinių, pripažino ir miesto bendrojo lavinimo mokyklų vadovai. J.Balčikonio gimnazija šiuo metu atlieka mokinių apklausą – siekia išsiaiškinti, kiek iš jų papildomai samdo mokytojus. Gimnazijos direktorius Raimundas Dambrauskas spėja, kad egzaminuojamųjų dalykų korepetitorių paslaugomis naudojasi apie 30 proc. abiturientų.

„Tokia informacija mokyklai labai svarbi. Jei vieno dalyko daug vaikų samdo korepetitorius, kai gaunami geri egzamino rezultatai, reikia dar pagalvoti, ar tikrai tai vien dalyko mokytojo nuopelnai. Be to, mokyklos vadovui svarbu matyti, ar mokymo metodika gera“, – teigė R.Dambrauskas.

Direktorius įžvelgė keletą priežasčių, kodėl samdomų mokytojų populiarumas nemažėja. „Pirmiausia, tai mados reikalas. Antra, galbūt toks vaikas jaučiasi morališkai tvirčiau. Trečia, tėvai, galintys sau leisti mokėti už nepigias korepetitorių paslaugas, dažnai tą daro iš inercijos“, – vardijo R.Dambrauskas.

Jo nuomone, sąžiningai ir sistemingai dirbant nereikalingi jokie korepetitoriai, juo labiau iki vienuoliktos klasės. „Be to, manau, yra norinčiųjų iš to ir pasipelnyti“, – nesąžiningumo fakto neatmetė direktorius.