VATA tipo žmonės rūko todėl, kad nori nusiraminti, atsipalaiduoti ir tai yra nervinis pripratimas. Ilgai rūkant Vata žmonėms gali atsirasti sausas kosulys, vidurių užkietėjimas, susilpnėti kvėpavimo takų gyvybinės funkcijos.

PITA tipo žmonėms rūkymas duoda papildomos ugnelės ir taip „ugningoms“ sieloms. Jie jaučiasi svarbesni, valdingesni, užkariaujantys ir nenugalimi. Gali atsirasti nepageidaujamos kvėpavimo takų infekcijos, išsivystyti kepenų ir plaučių ligos.

KAPHA tipo žmonės mėgsta tabaką, nes jis stimuliuoja jų letargišką ir lėtą kūną bei mąstymą. Kapha žmonėms gali atsirasti kvėpavimo takų apsauginių gleivių funkcijų sutrikimas.

Kaip lengviau atsisakyti rūkymo įpročio?

Norint atsikratyti žalingo rūkymo įpročio svarbu žinoti, kokia Ajurvedinė doša vyrauja žmogaus organizme, kad rezultatai būtų geresni:

 KAPHA tipo žmonėms metus rūkyti atsiranda daugiau gleivių kvėpavimo takuose, jiems reikėtų daugiau aštresnių prieskonių, žolelių, kurios padeda atsikosėti ir išvalo kvėpavimo takus. Rekomenduojamos žolelės čiobreliai, pankolio sėklos, liepų žiedai, indiškos žolės (haritaki, bibhitaki, pipali).

 Rūkymas sukelia vidurių užkietėjimą ir plaučių funkcijos sutrikimus ypač Vata tipo žmonėms. Dėl šios priežasties Vata tipo žmonės metus rūkyti turėtų vartoti daugiau pieno, migdolų, sezamo sėklų, kurie yra nuostabūs plaučių tonikai. Rekomenduojamos indiškos žolelės (ashwagandha, shatavari, bala).

 Pitos tipo žmonėms rūkymas sukelia infekcines plaučių ligas, o taip pat kenkia kepenims ir kraujui. Būtina pereiti organizmo valymo procedūras ir metus rūkyti vartoti indiškąjį shatavari, ramunėles, alijošių.

Rūkymas sutrikdo organizmo ramybės (satvinę) pusiausvyrą, atbukina nervų sistemą ir protą. Šio įpročio atsisakymas gali sukelti disharmoniją ir krizę:

VATA tipo žmonės mesdami rūkyti labai greitai praranda pusiausvyrą, atsiranda vidurių užkietėjimas, nervingumas, nemiga.

PITA tipo žmonėms sutrinka koncentracijos ir protinių galimybių pajėgos, atsiranda agresijos ir pykčio priepuoliai.

KAPHA tipo žmonėms sutrinka medžiagų apykaita, jie pasidaro letargiški, tingūs ir nesupratingi.

Teisinga dieta ir aplinka yra labai svarbus veiksnys norint atsikratyti žalingų įpročių. Metant rūkyti kasdieninės dietos racione turėtų būti komfortą suteikiantys prieskoniai: pankolis, ciberžolė, šafranas, kalendra, česnakas ir svogūnas (tinka visiems tipams). Taip pat patartina ilgesnį laiką pavartoti valerijono šaknų užpilą, mirtos žolės, ajurvedinių žolių mišinį triphala.