Rūkyti uždrausta praktiškai visose darbo vietose, įskaitant barus, naktinius klubus ir restoranus. Didžiausiame JAV mieste nuo šiol geriau tokiose vietose nerūkyti, taip pat, kaip ir Kalfornijoje bei Delavere.

"Tai svarbi darbuotojų apsaugos ir visų niujorkiečių gyvenimo kokybės gerinimo priemonė", - sakė miesto tarybos pirmininkas Giffordas Milleris.

Naujoji tvarka įsigalios trys mėnesiai po to, kai projektą pasirašys buvęs rūkorius meras Michaelas Bloombergas, kuris šią vasarą pasiūlė sugriežtinti draudimą rūkyti ir teigė, kad žmonės neturi teisės žudyti kitų.

Naujoji tvarka sugriežtina 1995 metais priimtą municipalinį įstatymą, draudžiantį rūkyti restoranuose, kuriuose yra daugiau kaip 35 vietos.

Praėjusią savaitę municipalitetas ir M.Bloombergas susitarė dėl kompromiso šiuo klausimu, todėl naujojo projekto patvirtinimas nebuvo netikėtas.

Pagal naująją tvarką, rūkyti bus galima tik specialiai išskirtose lauko kavinių vietose, terasose įrengtuose restoranuose ir kai kuriuose privačiuose klubuose, kuriuose nėra samdomų darbuotojų.

"Stengiamės suteikti galimybę išvengti dūmų žmonėms, dirbantiems restoranuose, baruose ir panašiose vietose", - pateikdamas įstatymo projektą sakė miesto meras. Pasak jo, barmenų ir padavėjų sveikatai neturi grėsti pavojus darbo vietoje.

"Galima pareikšti, kad tai atima iš žmonių teisę rūkyti. Tačiau niekas netrukdo išeiti į lauką ir parūkyti", - sakė meras.

Niujorkas jau ir taip yra brangiausia Jungtinėse Valstijose vieta rūkaliams - birželio mėnesį M. Bloombergas pakėlė mokesčius už kiekvieną pakelį cigarečių nuo 8 centų iki 1,5 dolerio. Po šio pakėlimo vieno cigarečių pakelio kaina išaugo iki 7,5 dolerio (26,25 lito).

Municipalitetas trečiadienį patvirtino dar vieną gyvenimo kokybės gerinimo įstatymą, kuriuo suvaržomos galimybės kalbėtis mobiliuoju telefonu kino teatruose, teatruose ir per kitus viešus renginius, išskyrus sporto renginius.

Manoma, kad tai bus pirmasis įstatymas šalyje, draudžiantis renginių metu kalbėtis mobiliuoju telefonu ar palikti įjungtą jo skambutį.

Tačiau merija nurodė, jog yra galimybė, kad M.Bloombergas šį įstatymą vetuos.