Šiemet A.Kubilius Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių, TSLK) buvo iškeltas kandidatu į prezidento postą, tačiau atsisakė prezidentinių ambicijų antrosios kadencijos siekiančio V.Adamkaus naudai. A.Kubiliaus raginimas centristų ir liberalų lyderiams antrina antradienį paskelbtam panašiam žinomų kultūros ir mokslo veikėjų pareiškimui.

"Valdas Adamkus dominuoja centro dešinėje, kitiems čia nebelieka vietos, ir tai buvo aišku jau rugsėjo mėnesį", - savajame kreipimesi nurodo A.Kubilius.

A.Kubilius nurodo, kad V.Adamkui nėra ypatingai reikalinga nei K.Glavecko, nei E.Gentvilo parama.

"Esu įsitikinęs, kad V.Adamkus vis tiek laimės",- nurodė A.Kubilius.

Tačiau, pasak konservatoriaus, šių politikų apsisprendimas paremti V.Adamkų išsaugotų K.Glavecko ir E.Gentvilo, kaip politikos lyderių, autoritetus ir galbūt padėtų V.Adamkui lamėti pirmajame rinkimų ture.

Tačiau jei LLS ir LCS kandidatai ir atsiimtų savo kandidatūras, jų pavardės vis tiek negali būti išbrauktos iš balsavimo biuletenių. Šis žingsnis buvo įmanomas tik iki lapkričio 22 dienos, kai buvo paskelbtas galutinis kandidatų į prezidentus sąrašas.

Antradienį žinomų kultūros ir mokslo veikėjų grupė paragino centro ir dešiniojo sparno partijų kandidatus atsiimti savo kandidatūras dabartinio šalies prezidento Valdo Adamkaus naudai, o rinkėjus - išsirinkti prezidentą jau pirmajame rinkimų ture.

Kreipimąsi pasirašė dvylika mokslo ir kultūros veikėjų, tarp kurių yra rašytojas Jonas Mikelinskas, architektas Algimantas Nasvytis, Vilniaus Dailės akademijos rektorius Arvydas Šaltenis, kardiochirurgas Vytautas Sirvydis.

Prezidento rinkimai vyks gruodžio 22 dieną.

Ne vienam kandidatui nesurinkus daugiau kaip pusės balsų, sausio 5 dieną būtų rengiamas antrasis prezidento rinkimų turas.

Antrajame prezidento rinkimų ture varžytųsi du daugiausia balsų per pirmąjį prezidento rinkimų turą gavę kandidatai.

Rinkimuose dalyvaus mažiau kaip pusė visų rinkėjų, išrinktu laikomas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip trečdalį visų rinkėjų balsų.

Anot visuomenės apklausų, V.Adamkus populiarumu gerokai lenkia kitus prezidento posto siekiančius kandidatus, tačiau jam gali nepakakti balsų laimėti pirmajame ture.