Anksčiau tai vadinta vitaminais, bet padorų lotynizmą išstūmė „maisto papildai”; jau ir vitaminas C yra maisto papildas, eilė aspirinui, bet aš ne apie tai, aš apie kitą papildą – astrologines prognozes ir maginius judesius rinkimuose. Vitaminas. Nesvarbu, ar jis veikia, svarbu, ar juo tikima.

Astrologija kaip ir vitaminai, apie šiuos du reiškinius sakoma, kad jie veikia. Ar išties, kita kalba. Rinkimų Afrikoje technologijos neapsieina be žiniuonių ir burtininkų dalyvavimo, Hitleris kliovėsi horoskopais, tai garsinama kaip horoskopų reklama, tokie žmonės, tokie netikėliai ir tai dvaro astrologus laikė.

Ronaldas Reiganas berods pasitikėjo horoskopais, ir biržoje žmonės žaidžia horoskopais remdamiesi. Yra ir Lietuvoje dvaro astrologų, ar artimų dvarams. Juk ne poetai, o spėjikai. Ir kaip smagu paleisti per Lietuvą gandą, kad toks ar anoks raganius ar ponia ragana pareiškė, kad prezidentu taps ponas X.

Koks poveikis? Žiūrint kam, vienas gal nusilenks Paslapties Jėgoms ir paaukos balsą. Poveikis yra toks pat kaip ir gando – neapskaičiuojamas. Vienam gali sukelti atmetimo reakciją, kitam – norą veikti pagal gamtos jėgas.

Rinkimai – tai yra metas, kai burtininkai sukrunta ne vien Afrikoje, ir paprasta priežastis – padidėja paklausa. Žinių iš ateities, žinių iš anapus. Tai ir teikia ir reklamos ir poveikio visuomenei galimybe, ir pinigų pasiūla, tad magai nesnaudžia.

Tikra ar netikra astrologija, yra nesvarbu – jeigu mes tikime rytiniais „horoskopais prie kavos”, jų „autoritetu” pagrįstas gandas gali suveikti. Politinėse technologijose nesvarbu, ar gandas turi ką bendra su tikrove, gandas yra informacijos rūšis, kartais įtaigesnė nei laikraštinė, nes eina iš lūpų į lūpas, ir dar juolab perduodamas kaip ezoterinė žinia.

Visi gando „savininkai” yra džiugiai sujaudinti, nes priklauso ezoterinei gandą girdėjusiųjų, taigi „labiau patyrusių”, „labiau išmanančių”, bendrijai. Tiesa, gando prigimtis tokia, kad tų gandų pašvęstųjų būna tiek daug, kad gandas persmelkia visą visuomenę.

Ar gandas pasitvirtina, ar ne, jis toliau gyvuoja, bet jau nebėra paskutinis mados šūksnis, iki kito gando. Naujas gandas juk visai kitoks... Astrologinės prognozės irgi veikia gando principu.

Astrologija veikia, ir protingai svarstant, ji nėra tuščia; jeigu jos laiką skaičiuotume nuo Babilonijos, tai jai gali būti bent jau pusketvirto tūkstantmečio. Garbingas amžius. Tačiau laurais vainikuotų astrologų galvų šioje galerijoje daug mažiau nei nukirsdintų ir pamautų ant mieto galvų... jais pasitikėjusių karūnuotų galvų, turiu galvoje.

Astrologija – tai mokslas, arčiausiai magijos esantis, kvazimokslas, bet ji nebūtų išlaikiusi savo tradicijos, jei nesiremtų dėsningumais ir praktiniais pasiekimais. Magija ir išliko ne todėl, kad žmonėms būdinga painioti pasekmę su priežastimi, o todėl, kad ji veikia.

Tačiau kuo rimtesnis astrologas, tuo aptakesni jo patarimai. O jau vienareikšmiškų ištarmių profesionalas vengia kaip ugnies. Tendencijos, palankus ar nepalankus metas sprendimui, tai viena, o aiškios ir konkrečios ištarmės tai jau prastų burtininkų bruožas.

Bet kodėl tos prognozės yra tokios populiarios, tos „kavos prognozės”, dienraščių, žurnalų horoskopai dienai, savaitei ar mėnesiui dviem sakiniais? Jos populiarios, nes jos skelbiamos. Jei iš rytinių laidų ar dienraščių išnyktų kasdieniai horoskopai, daug kas to nepastebėtų, o dabar visai pagal rinkos dėsnius – teikiant horoskopus, kuriamas poreikis, sukūrus poreikį, jis tenkinamas, arba laikraštiniais, arba individualiais horoskopais, kurie daug patikimesni ir priklauso jau kitai lygai.

Tačiau kiekvienas naujokas, užsisakęs sau individualų ir atsakingai parengtą horoskopą mėnesiui ar metams, nusivils. Bus tik daugiau ar mažiau galimybių, tikimybės, kurios gali būti panaudotos arba ne, ir visada – nebūtinai ir neprivalomai.

Yra juk žmogaus laisvė. Ir su savo kavuota laisve sėdi projektuodamas dienos darbus, o radijas kavinėje ar virtuvėje tau sukala papliūpą: „Nesėkminga diena, viskas kris iš rankų, atsargiai prie vairo, didelė buitinių ir techninių traumų galimybė, prarasite pinigus arba apvogs, sutarčių nepasirašinėk, visi kėsinsis tamstą apmauti”.

Na, ir kas po tokio pasakymo gali nesulapsėti ausimis, net jeigu to ir nemoka? Ir ar tai nėra žmogaus programavimas, tai yra perprogramavimas. Net netikėdamas tais vienadieniais horoskopais pasijusi nejaukiai. Net triskart nusispjovus per kairįjį petį nepalengvės. Pats bandžiau, nepadeda.

Gali apsimesti, kad užmiršai, gali iš tiesų pavykti išstumti iš aktyvios sąmonės, bet tada ta dienos programėlė nusistumia į pasąmonę, o tai dar blogiau, ji veikia tave nekontroliuojama.

Žinoma, visai kitaip nuteikia palankus dienos horoskopas. Viskas seksis, pasirašysi puikią sutartį, byrės nelaukti pinigai, užklups geros sveikatos priepuolis, švytėsi ir visi (visos) tave mylės, bet gerbs. O ką, jei ne taip? Jei džiaugsmingai išsišiepęs lakstysi po miestą, ieškodamas ant šaligatvio dviejų litų pinigo, prisipirksi teleloterijos bilietų. Ir – ir nieko?

Po tokių nepasiteisinusių lūkesčių vakarinė depresija ir sielą persmelkiantis pasaulio skausmas garantuoti. Arba dar blogiau – tądien gali pervertinti savo jėgas ir rimtai pasižiūrėjęs į tą horoskopą pridirbti kvailysčių.

Juokingiausia, kad ir palankaus, ir nepalankaus horoskopo atvejis yra blogas. Ne tik dėl programavimo, o dėl to, kad tai pažeidžia tavo laisvę. Tai programos įdėjimas į sąmonę, net jei tu sakai sau, kad jais, tais horoskopais, netiki.

Net jei tau tavo dieną nupasakotų draugas ar koks troleibuso pakeleivis – vis vien paveiktų, nes tai apie tavo artimiausią ateitį, kuri tau labiausiai ir rūpi. Dėl to horoskopų geriau vengti kaip ugnies, tai nuoširdus patarimas. Tai nesveika. Ir neetiška, ir metafiziškai netvarkinga.

Tik aš, suprantama, laikraštį skaityti pradedu nuo horoskopo.