Pilietybės komisija tokią rekomendaciją pateikė atsižvelgdama į kunigo aktyvią veiklą telkiant lietuvių bendruomenes išeivijoje, puoselėjant tautiškumą bei saugant lietuvybę, jo glaudžius ryšius su Lietuva.

Kunigas S. Žilys nuo 1959 metų dirba popiežinėje Šv. Kazimiero kolegijoje Romoje (Italija), kuri ilgus dešimtmečius buvo vienas svarbiausių lietuvybės centrų išeivijoje. Dvasininkas daug prisidėjo rengiant Jono Pauliaus II vizitą į Lietuvą.

Kunigas S. Žilys yra publikavęs keletą teologinių knygų lietuvių kalba, kurios į sovietų okupuotą Lietuvą būdavo atgabenamos ir platinamos nelegaliai. Be to, jis vertinamas kaip talentingas poezijos vertėjas į lietuvių kalbą ir dailininkas.

Prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka kun. S. Žiliui rekomendacijas yra pateikę Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos atstovas Lietuvoje Gabrielius Žemkalnis, Lietuvių popiežinės Šv. Kazimiero kolegijos rektorius kun. Petras Šiurys, LR ambasadorius Italijoje Šarūnas Adomavičius ir kiti asmenys.

Prezidentas V. Adamkus sprendimą dėl pilietybės suteikimo priims artimiausiu metu.