Pirmoji "nekenčiamiausių dovanų" kategorija - "juodasis humoras". "Geriausia" šios kategorijos dovana - bilietas į vieną pusę, kuris iškilmingai įteikiamas uošvei. Taip pat "dera" dovanoti kulinarijos knygą, kurioje aprašomi riebūs ir saldūs patiekalai, žmogui, besistengiančiam sulieknėti; cigarų ar rūkymo priemonių rinkinį - ką tik rūkyti metusiam žmogui; namų gamybos uogienę - diabetikams ir lašinius - praktikuojantiems musulmonams ar žydams, rašo "Forum".

Antroji kategorija - visiškai beverčiai ir niekam nereikalingi daiktai. Pavyzdžiui, pagyvenusiam žmogui galima padovanoti kasetę ar kompaktinę plokštelę su repo muzikos įrašais. Taip pat šiai kategorijai tiktų ir atskiri kurio nors rašytojo kūrybos tomai arba gražūs drabužių ar įrangos katalogai.

Trečioji kategorija - masiniai "tėvų naikinimo ginklai". Pagal šią kategoriją, mažiems vaikams derėtų dovanoti būgnus, įvairias šaudykles, rutuliukais šaudančius šautuvus ir kitus "masinio tėvų naikinimo" arsenalo ginklus.

Ketvirtoji kategorija - dovana dviem. Į vakarėlį susirinkusiems draugams "derėtų" padovanoti vieną dovaną visiems: pavyzdžiui, - brangią ir gražią (bet vieną) krištolinę vazą.

Penktoji kategorija - klaida, apskaičiuojant, kam ką reikėtų dovanoti. Šioje kategorijoje ypač išsiskiria batai ir drabužiai, visiškai netinkantys dovanos gavėjo matmenims ar skoniui. "Geriausia" šios kategorijos dovana - nauji 45 dydžio guminiai batai, padovanoti jaunai merginai.

Šeštoji "nekenčiamiausiųjų" kategorija - labai prastos, bet savo rankų darbo dovanos. Tai įvairūs rankų darbo "kūriniai", kuriuos, pavyzdžiui, per dešimt minučių "pagamina" žmogus, nemokantis nei piešti, nei siuvinėti, ir panašiai. Pavyzdžiui, kieme randama sena šluotos lazda, nuo kurios nuplaunamas visas purvas. Tada ant jos akvarele "tapomi" įvairiausi raštai ir piešinukai. Dažams apdžiūvus, lazda papuošiama kaspinėliu, ir dovana paruošta.

Septintoji kategorija - labai geros rankų darbo dovanos. Net jei dovanotojas yra patyręs amatininkas, ir vazos, paveiksliuko ar siuvinio ruošimui jis skyrė pusę metų, jo dovana niekuomet nebus tinkamai įvertinta. Todėl daug pigiau pirkti tokius daiktus.

Aštuntoji kategorija - pramoninės gamybos pokštai. Tai nemaloniai atrodantys ar smirdintys gaminiai, pavyzdžiui, guminės fekalijos yra "ypač patrauklios" šeimos pobūviuose ar verslo vakarėliuose.

Devintoji kategorija - labai protingos dovanos. Kuo storesnė knyga, tuo ji geresnė. Šioje kategorijoje "geriausia" dovana - siauros specializacijos specialistams skirtos knygos, kurias gali perskaityti gal tik kokie 10 žmonių pasaulyje. Pageidautina, kad knygoje nebūtų paveikslėlių, bet būtų kuo daugiau solidžių lentelių ir grafikų.

Dešimtoji kategorija - dovanos iš tolimųjų kraštų. Būnant užsienyje, derėtų nupirkti ką nors brangaus, pavyzdžiui, laikrodį, magnetofoną, fotoaparatą, ir, grįžus namo, įteikti artimiesiems. Visuomet yra tikimybė, jog šis daiktas lūš per pirmąsias savo veikimo valandas ar dienas.

Tokiu būdu laimingas dovanos savininkas gali pasirinkti vieną iš trijų galimybių - pirkti lėktuvo bilietą, ir, atvykus į šalį, kurioje dovana buvo pirkta, grąžinti jį parduotuvei suremontuoti, arba iškeisti į naują ar tiesiog jį išmesti.

Vienuoliktoji kategorija - pasikartojančios dovanos. Giminėms ir artimiems draugams kiekvienais metais galima įteikti tokią pačią dovaną. Juk visi nepaprastai džiaugiasi, kai penkerius metus iš eilės dovanų gauna fotoaparatą ar vaikišką kaleidoskopą.

Dvyliktoji kategorija - senienos. Šiai kategorijai tiktų akmenys, lazdos, molinės nuolaužos, žemės saujos ir pan., paimtos šalia Didžiosios kinų sienos, Egipto piramidžių ar stoties. Akivaizdu, jog su laiku šių dovanų vertė tik didės.

Tryliktoji kategorija - batai batsiuviui. Jei žmogus daugelį metų žvejoja ar kepa pyragus, yra didžiulė tikimybė, jog šis žmogus jau turi absoliučiai viską, ko reikia žvejybai ar kepimui. Todėl tokiems žmonėms "derėtų" dovanoti blizgių rinkinį ar kočėlą, kurie jiems tiesiog "būtini".

Keturioliktoji kategorija - pamokančios dovanos. Šioje situacijoje svarbi ne tiek dovana, kiek jos įteikimo būdas. Pavyzdžiui, puiki dovana yra nauja marčiai skirta šluota, kuri įteikiama kartu su draugišku patarimu: "Gal pagaliau pradėsi tvarkyti namus?".

Penkioliktoji, ir paskutinioji, tyrimo metu išskirta nekenčiamiausių dovanų kategorija - dovanos nebuvimas. Tai puikus būdas - atkakti į Kalėdų vakarėlį be dovanos ir ateinančiais metais pažadėti dovaną ir už šiuos metus.

Be to, dienraščio "San Jose Mercury News" atlikta apklausa parodė, jog vieną iš trijų dovanų, kurias amerikiečiai gauna per Kalėdas, jie dovanoja dar kam nors. "Washington ProFile" duomenimis, vidutiniškai Kalėdų dovanoms amerikietis išleidžia 887 JAV dolerius.