Kad 42 metų Šiaulių rajono gyventojo ieškinys yra pagrįstas, jau yra pripažinęs Šiaulių apygardos teismas. Jis konstatavo, kad Šiaulių apygardos teismo nuosprendis ir Lietuvos apeliacinio teismo nutartis buvo neteisėtos, todėl vyriškiui buvo priteista 20 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimui.

Šį teismo sprendimą Lietuvos valstybei atstovaujančios teisėsaugos institucijos yra apskundusios Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris byloje sprendimą turėtų paskelbti po savaitės.

Užpuolė, kai žaidė su dukterėčia

Alfonsą R. teismai buvo nuteisę už 2005-ųjų balandžio 30-ąją apie 15.30 val. Šiaulių rajone įvykdytą nužudymą. Savo gyvenamojo namo virtuvėje, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir gindamasis nuo dviejų brolių smurto jis tyčia peiliu dūrė vienam brolių. Nuo sužalojimų šis mirė.

Šiaulių apygardos ir Lietuvos apeliacinis teismas buvo nustatę, kad Alfonsas R. peržengė būtinosios ginties ribas.

Nuteistasis teisme pasakojo, kad jį broliai užpuolė tik todėl, kad praeityje jis buvo teisiamas už nepilnamečių berniukų tvirkinimą. Teismas jį pripažino nepakaltinamu, dėl to buvo skirtos priverčiamosios medicinos priemonės.

Šią istoriją žinoję kaimo gyventojai vengė Alfonso R. ir jį smerkė, tyčiojosi. Kai tądien pro jo namus važiavę neblaivūs broliai pamatė su dukterėčia žaidžiantį Alfonsą R., jiems kilo pykčio proveržis. Įsiveržę į jo namus broliai vyriškį užgauliojo, smurtavo, todėl užpultas vyriškis peiliu dūrė vienam užpuolikų.

Apkaltinamąjį nuosprendį Šiaulių rajono gyventojui panaikindamas LAT konstatavo, kad Alfonsas R. peilį panaudojo išimtinai gynybos tikslais. Metus, 10 mėnesių ir 15 dienų už grotų praleidęs vyriškis buvo paleistas į laisvę.

Teismas: valstybė neturi lėšų

Netrukus jis kreipėsi į teismus, kad šie atsakytų už savo klaidas. Vyriškis nurodė, kad per beveik du metus, praleistus už grotų, jis patyrė daug neteisybės iš teisėtvarkos institucijų, daug dvasinių, emocinių išgyvenimų, fizinio ir dvasinio skausmo, pažeminimų.

Pasak ieškovo, dėl neteisėto teismo nuosprendžio smarkiai pablogėjo jo reputacija, kurią vargu ar bus galima pataisyti. Jis taip pat piktinosi prastomis sąlygomis įkalinimo įstaigose, todėl byloje trečiaisiais asmenimis buvo patrauktas Lukiškių kalėjimas, Vilniaus 1-ieji pataisos namai, Šiaulių tardymo izoliatorius bei Kalėjimų departamentas.

Alfonso R. bylą išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas konstatavo, kad teismai turėjo teisę jam taikyti kardomąjį kalinimą, tačiau jo nuteisimas buvo neteisėtas.

„Valstybė neturi pakankamai lėšų užtikrinti tinkamą visų jos piliečių materialinį bendrą lygį – Statistikos departamentas reguliariai viešai skelbia, kad kyla infliacija, kuri labiausiai susijusi su žmogui būtiniausių maisto produktų kainų kilimu. Nėra tinkamai atlyginamas mokytojų ir kultūros darbuotojų darbas. Pensininkų gaunama pensija jiems suteikia galimybę tenkinti tik pačius minimaliausius poreikius“, - spręsdamas dėl žalos dydžio sprendime konstatavo Šiaulių apygardos teismas.

Be to, teismas atsižvelgė į teismų praktiką bei Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus, kuriuose priteisiamos žalos dydis prilygsta Lietuvos teismų sprendimams.

Piktinosi, kad teisėjos pakeitė lytį

DELFI primena, kad tai jau ne pirmas Alfonso R. ieškinys prieš Lietuvos valstybę. Anksčiau jam nepavyko prisiteisti 150 tūkst. litų kompensacijos už esą jo garbės ir orumo įžeidimą. Savo ieškinyje jis tikino, kad net trys Šiaulių teisėjos jį palaikė moterimi – esą teismo nutartyse pakeitė jo lytį iš vyriškos į moterišką.

„Jaučiuosi nepagrįstai pažemintas ir įžeistas“, - teismui įteiktame pareiškime tąkart jis piktinosi iškraipytais jo vardu ir pavarde.

Tuo metu už nužudymą kalėjęs vyriškis nurodė, kad jo lytį teismo dokumentuose pakeitė dvi Šiaulių rajono apylinkės teismo ir viena Šiaulių apygardos teismo teisėja. Kadangi duomenys buvo nurodyti net trijose skirtingose nutartyse, nuteistasis įsitikinęs, kad „teisėjai elgėsi tyčia, nes sąmoningai norėjo įžeisti ir todėl klaidų neištaisė“.

Į pareigūnų akiratį krašto apsaugos sistemoje dirbęs Alfonsas R. pateko dar 1998-ųjų rugsėjį, kai savo bute nugirdė du keturiolikmečius berniukus, o vieną jų – išžagino. Per kratą pareigūnai jo bute esą rado pornografinių vaizdajuosčių.

Alfonsas R. anksčiau buvo įstojęs į Kauno kunigų seminariją, tačiau turėjo ją palikti, kai išaiškėjo jo seksualinė orientacija. Dėl polinkio į pedofiliją vyriškis 1993-aisiais neteko pareigų Šiaulių tardymo izoliatoriuje, vėliau negavo darbo policijos nuovadoje.