Tai – tik kelios scenos iš ketvirtadienio vakarą Londone surengtos labdaros vakarienės, kurios metu buvo renkamos lėšos Tauragės apskrities vaikams paremti. Iš viso per penkias valandas trukusį renginį surinkti maždaug 56 tūkst. svarų (bemaž 250 tūkst. Lt) – dusyk daugiau nei pernai, kai tokia iškilminga vakarienė vyko pirmą kartą.

Švietimo ir mokslo ministerija, organizatorių teigimu, yra pažadėjusi skirti tokią pačią sumą, taigi iš viso vaikams turėtų būti surinkta apie pusė milijono litų.

Didžiausias dėmesys – senoviniam žemėlapiui

Antroji labdaros vakarienė šį kartą vyko privačiame „Hurlingam“ klube pietvakarių Londone, netoli Temzės. Pobūvis, sutraukęs per 300 žmonių, priminė nedidelę lietuvišką salelę Didžiosios Britanijos sostinėje ir Lietuvos visuomenei žinomų veidų gausa nenusileido mūsų šalyje vykstantiems panašiems renginiams.

Į vakarienę atvyko būrys verslininkų, pavyzdžiui, Vladimiras Romanovas, Tomas Kučinskas, Laimutis Pinkevičius, Marius Jovaiša, kurio fotografijų albumai „Neregėta Lietuva“ buvo siūlomi aukcione. Greta jų sukiojosi ir nemažai Didžiojoje Britanijoje verslu užsiimančių išeivių, kitų čia gyvenančių lietuvių.

Galimybe paremti Lietuvos vaikus susidomėjo ir nemažas būrys britų – ne tik tie, kurie yra susituokę su lietuviais, bet tie, kurie su mūsų šalimi nepalaiko tokių glaudžių ryšių.

Dosnumą vakaro svečiai galėjo pademonstruoti keliais būdais – ne tik įsigydami bilietus, bet ir aukodami pinigus arba dalyvaudami aukcione.

Vadinamajame tyliajame aukcione bene didžiausio dėmesio sulaukė ir labiausiai „pabrango“ 1772 m. išleisto Lietuvos ir Lenkijos žemėlapio kopija. Pradinė jo kaina – 200 svarų – šoktelėjo daugiau nei tris kartus. Žemėlapio kopija į aukcioną atkeliavo iš banko „Credit Suisse“ Kapitalo rinkos grupės viceprezidento Dariaus Daubaro ir jo žmonos Aistės privačios kolekcijos.

Keli dalyviai kovojo ir dėl „Givenchy“ rankinės, kurią esą dar tik planuojama pradėti gaminti serijiniu būdu. Jos kaina pakilo nuo 300 iki 700 svarų. Stiklinė vaza ir dubuo, kuriuos skyrė Didžiojoje Britanijoje dirbančios lietuvės Kristinos Svajonės Bobs kompanija ir kurie sausį laimėjo apdovanojimą kaip metų aksesuaras, „pabrango“ nuo 150 iki 520 svarų.

Čia buvo siūloma įsigyti krepšinio atributikos su sportininkų parašais, J. Oliverio knygų su autografu, bilietus į teatro ir operos spektaklius, abonementus į sporto klubus, fotografijos albumus, vakarienės ir savaitgaliai Lietuvos restoranuose bei viešbučiuose, kosmetikos ir lietuviškos arbatos rinkinius, kitus prizus.

L. Pinkevičius fotosesijai nepagailėjo 2 tūkst. Lt

„Tyliajame“ aukcione žmonės dalyvavo ne itin aktyviai, tuo tarpu tradicinis viešasis aukcionas, kurio šeimininkais tapo britų aktoriai Dexteris Fletcheris ir Jasonas Flemyngas, o jiems talkino J. Oliveris, sukėlė nemažai aistrų.

Bene pačiu neįprasčiausiu aukciono prizu tapo J. Oliverio ir virtuvės šefo Ginnaro Contaldo pagamintas risotto (itališkas ryžių patiekalas). Į salę buvo atneštas didelis puodas šio patiekalo, čia liko tik paskaninti jį sūriu ir trumais. Įsigyti lėkštę risotto J. Oliveris viliojo ne tik pintinėmis šviežių grybų, kuriuos esą surinko pats G. Contaldo – vėliau jie buvo įmaišyti į risotto, bet ir kelis kartus primindamas, kokie brangūs yra trumai – po žeme augantys grybai.

Gardžiai kvepiantis patiekalas, atrodo, suviliojo ne vieną vakarienės dalyvį, todėl dryžuotą prijuostę užsirišęs ir padavėju pasišovęs būti J. Flemyngas vos spėjo bėgioti nuo puodo su risotto iki stalų ir atgal. Tuo metu G. Contaldo krovė patiekalą į lėkštes, o J. Oliveris skubėjo tarkuoti sūrį ir triufelius. Tačiau visi trys suspėdavo persimesti viena kita itališka fraze.

Risotto buvo parduodamas ne atskiriems dalyviams, o stalams, prie kurių sėdėjo po 10 žmonių. Iš viso tokiu būdu buvo surinkta daugiau nei 2 tūkst. svarų.

Už 650 svarų parduotas krepšinio kamuolys su Šarūno Marčiulionio, kurio pavardę J. Flemyngas ant scenos kartojo ne vieną kartą, lyg norėdamas išmokti ištarti visiškai taisyklingai, autografu. 500 svarų buvo įvertinta dizainerio Juozo Statkevičiaus sukurta elegantiška pilka skrybėlaitė (pradinė jos kaina buvo 300 svarų).

Už 450 svarų buvo nupirkta vieno ryškiausių šių dienų Londono stilistų Hermano Ho konsultacija – jis pažadėjo sukurti šukuoseną ir makiažą pagal pavasario-vasaros tendencijas.

Be kitų prizų, J. Oliveris aukcionui pasiūlė romantišką vakarienę porai savo restorane „Fifteen“ pagal savo paruoštą ypatingą meniu. Pradinė šio prizo kaina buvo 150 svarų. J. Flemyngas, išgirdęs, jog kažkas šūktelėjo „170“, ironiškai nukirto: „Čia ne pasiūlymas“. Todėl kaina greitai šoktelėjo iki 300 svarų, o galiausiai pasiekė 650 svarų. Tiek už šį prizą sumokėjo ambasadorius Vygaudas Ušackas. Dar vienas analogiškas prizas buvo parduotas už 650 svarų, mat J. Oliveris paskutinę minutę nusprendė pakviesti ne į vieną, o į dvi vakarienes.

Dar aktyviau buvo varžomasi dėl portreto, kurį pažadėjo sukurti britų fotografas Davidas Loftus. Dėl fotografo, kurio nuotraukomis iliustruojamos J. Oliverio knygos, fotosesijos itin aktyviai kovėsi verslininkas L. Pinkevičius, kurio draugė yra buvusi manekenė Asta Valentaitė. Pradinė fotosesijos kaina – 300 – svarų gana greitai pasiekė triskart didesnę sumą, vėliau lėtai dar šiek tiek pakilo ir stabtelėjo. Tačiau galiausiai ji pasiekė 2 tūkst. svarų.

Dar daugiau – 3 tūkst. svarų buvo pasiūlyta už vieno garsiausių šiuolaikinių britų portretistų Johnathano Yeo darbo „Casseopeia“ atspaudą. Šio menininko kūriniai vertinami 24-75 tūkst. svarų.

Savamoksliam dailininkui yra pozavę princas Philipas, ekspremjeras Tony Blairas, žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas, aktorės Minnie Driver ir Nicole Kidman. Kartą J. Yeo buvo paprašytas nutapyti JAV prezidento Georgo W. Busho portretą, tačiau kai užsakymas buvo atšauktas, menininkas sukūrė politiko portretą iš pornografijos žurnalų puslapių.

Po „Užburtosios fleitos“ – „Laužo šviesa“

Pernai pirmą kartą surengtoje labdaros vakarienėje skambėjo Dalios Ibelhauptaitės režisuotos Giacomo Puccini operos „Bohema“ ištraukos, šiemet buvo pristatytas naujas jos darbas – Wolfgango Amadeus Mozarto operos „Užburtoji fleita“.

Renginio pabaigoje siurprizą pateikė dainininkas Andrius Mamontovas – vieną pirmųjų grupės „Foje“ dainų „Kitoks pasaulis“ jis atliko su A. Grigorian, o „Laužo šviesą“ – su visais operos solistais. Kartu su profesionalais pastarąjį hitą dainavo didžioji dalis vakarienėje dalyvavusių lietuvių, kai kurie – net stovėdami, o galiausiai išsireikalavo biso.

Kartu su operos „Užburtoji fleita" solistais A. Mamontovas atliko ir dainą „O sole mio".

Britus tokia lietuvių reakcija į jiems nežinomą dainą šiek tiek nustebino. D. Fletcheris į repliką, kad „Laužo šviesa“ – savotiškas tam tikros kartos žmonių himnas, šyptelėjo: „O taip, matau“.

Pirmosios labdaros vakarienės metu surinktos lėšos, daugiau kaip 120 tūkst. Lt, buvo pervestos 22 Tauragės apskrities nevyriausybinėms organizacijoms, mokykloms, bendruomenėms ir klubų organizuotoms stovykloms. Už šiuos pinigus per 1 tūkst. vaikų iš Žemaitijos galėjo sportuoti, užsiimti menine veikla, keliauti po Lietuvą ir pirmą kartą apsilankyti teatre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją