Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja, gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova:

- Visuomet poras raginu kalbėtis ir išsiaiškinti visus klausimus. Moterys skirtingos. Vienos sekso trokšta labiau, kitos - mažiau. Atsikalbinėjimai nėra toks jau retas reiškinys, bet atsikalbinėdamos moterys nurodo panašias priežastis - galvos skausmas, mėnesinės, nėštumas ir panašiai. Tačiau tikros priežastys slypi giliau. Gal nemyli, gal niekina savo vyrą, gal seksas teikia skausmą, gal niekada nejaučia orgazmo, gal pervargsta darbe ir buityje - priežastys įvairios.

Žmogaus libido, arba lytinis potraukis moksline prasme tai lytinė vara, geismas. Libido yra viena žmogaus seksualumo sudedamųjų dalių. Vis dar nėra galutinai aišku, kaip vertinti žmogaus seksualumą, libido, kaip jis kinta. Moterų libido labai veikia organizmo hormoninė būklė, amžius, nėštumas, gimdymas, maitinimas krūtimi, kontracepcijos būdas, menopauzė, ginekologinės operacijos ir jos lytinio partnerio sveikata.

Tegul nepasirodo keista, tačiau grubus, nevalyvas, savanaudis, nuolat bambantis, tik savo gerove susirūpinęs, nevykėlis lovoje ir kitose srityse partneris dažnai taip nuslopina moters lytinį potraukį, kad po to neatsistebi, kur dingo jos aistra. Todėl visiškai atsakingai tvirtinu, kad moters libido gali užslopinti ne tik nuovargis ir vaikų ligos, bet ir paniurėlis vyras.

Moters libido veikia daugybė faktorių, ir kontracepcijos metodas tėra vienas iš daugelio.

Labai svarbus, tiesa, bet toli gražu ne pagrindinis. Hormoninė kontracepcija nuo pat jos atsiradimo prieš 50 metų kėlė ir tebekelia daug klausimų, yra daug prieštaringų nuomonių. Tikrai įrodyta moksliškai, kad hormoninė kontracepcija yra saugi ir labai patikima. Tačiau visada bus moterų, kurioms ji netiks arba nepatiks, arba nebus priimtina dėl moralinių ar religinių nuostatų. Ir nieko čia blogo nėra. Visuomet yra galimybė rinktis.

Hormoninė kontracepcija tikrai turi ryšį su libido. Hormoniniuose kontraceptikuose esantys estrogenai ir progestinai konkuruoja su savaisiais, duotais iš gamtos. Be to, slopina ovuliaciją, o tai atsiliepia moters hormonų balansui. Todėl kai kurios moterys pastebi, kad hormoninė kontracepcija neigiamai veikia jų lytinį potraukį, slopina norą turėti lytinių santykių. Tačiau pastebėta, kad tokį poveikį sukelia ne visi hormoniniai kontraceptikai.

Labiau libido slopina geriamos kontraceptinės tabletės, kurių sudėtyje esantis progestinas veikia antiandrogeniškai. Kitaip tariant, slopina neigiamą androgenų, iš esmės testosterono, pertekliaus sukeltą kūno plaukuotumą ir acne - veido bėrimus. O testosteronas yra vienas tų hormonų, kuris tiesiogiai didina libido. Vadinasi, moterims, kurios ir taip turi mažą testosterono ir kitų vyriškų hormonų kiekį, hormoniniai kontraceptikai gali slopinti lytinį potraukį.

Toms, kurios jų turi per daug, tai niekaip neatsilieps. Jei moteris skundžiasi, kad hormoniniai kontraceptikai sumažino lytinį potraukį, tuomet reikia keisti kitos sudėties hormoniniu kontraceptiku. Gera išeitis yra pleistras arba žiedas.

Beje, dažnai moterims, iki tol turėjusioms itin silpną libido, paskyrus tinkamų hormoninių kontraceptikų, padėtis labai pagerėja. Moteris atsipalaiduoja, pasijunta saugesnė, mažiau baiminasi neplanuoto pastojimo, libido atsiskleidžia.

Kai kurie kiti, nehormoniniai kontraceptikai, su moterų libido svyravimais nelabai susiję. Niekaip neveikia moterų lytinio potraukio partnerio prezervatyvo naudojimas, nutrauktas lytinis aktas, vyro sterilizacija. Taip pat lytinio potraukio niekaip neveikia gimdos spiralės, makšties žvakutės.