Rinkimų finansavimo ataskaitas pirmieji VRK trečiadienį įteikė prezidento posto siekiantis dabartinis šalies prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos centro sąjungos (LCS) lyderis, Seimo narys Kęstutis Glaveckas ir Liberalų frakcijos Seime narys Algimantas Matulevičius.

Preliminariais duomenimis, kaip ir ankstesniuose rinkimuose, partijas ir kandidatus gausiai parėmė su Lietuvos pramoninkų konfederacijos (LPK) prezidentu Bronislovu Lubiu susijusios įmonės, tačiau kol kas nė vienas aukotojas nepasiekė bendrovės "Avia Baltika" rekordo - ši bendrovė Liberalų demokratų partijos lyderio Rolando Pakso prezidento rinkimų kampanijai skyrė milijoną litų.

V.Adamkaus rinkimų štabo ataskaitos duomenimis, į specialią kandidato rinkimų sąskaitą buvo pervesta 705,8 tūkst. litų, išleista - 587 tūkst. litų.

Po 150 tūkst. litų V.Adamkaus rinkimų kampanijai paaukojo su B.Lubiu susijęs koncernas "Achemos grupė" ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija ("Klasco"), 103 tūkst. litų skyrė JAV gyvenantis Stasys Baras, 50 tūkst. litų - prezidento patarėjas Raimundas Mieželis, 30 tūkst. litų - jo žmona Dalia Mieželienė, 50 tūkst. litų - buvęs bendrovės "Omnitel" prezidentas Viktoras Gruodis, 50 tūkst. litų - koncernas "MG Baltic".

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai BNS galėjo pateikti tik apibendrintą savo kandidato į prezidentus Vytenio Andriukaičio ir partijos pajamų bei išlaidų sumą.

LSDP rinkimų štabo vadovo Juozo Oleko teigimu, socialdemokratų rinkimų kampanijai buvo surinkta daugiau 800 tūkst. litų, išleista - 600 tūkst. litų. J.Oleko teigimu, pusė surinktų lėšų - partijos pinigai. Socialdemokratus 100 tūkst. litų parėmė "Klasco", 20 tūkst. litų - bendrovė "Akordas".

Su B.Lubiu susijusios bendrovės "Achema" ir "Klasco" taip pat parėmė ir prezidento posto siekiantį Lietuvos liberalų sąjungos lyderį Eugenijų Gentvilą. Jo rinkimų kampanijai šios bendrovės, paties E.Gentvilo teigimu, skyrė po 50 tūkst. litų.

Iš viso į prezidento posto siekiančio Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) lyderio Eugenijaus Gentvilo sąskaitą pervesta apie 200 tūkst. litų. "Parėmė liberalai, draugai, kažkoks Čikagos lietuvis, kurio aš nepažįstu", - BNS sakė E.Gentvilas, vardindamas kitus rėmėjus.

B.Lubio bendrovės parėmė ir kandidatą į prezidentus, Liberalų frakcijos narį Algimantą Matulevičių. Pastarasis yra ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidiumo narys ir vienas LPK įkūrėjų.

A.Matulevičiui 100 tūkst. litų skyrė "Achema" ir 50 tūkst. litų - "Klasco". Tai pagrindiniai kandidato rėmėjai. Iš viso į jo sąskaitą buvo pervesta 184 tūkst. litų, išleista - 159 tūkst. litų.

Pagrindinė Lietuvos centro sąjungos (LCS) lyderio Kęstučio Glavecko rėmėja prezidento rinkimuose kol kas yra jo žmona verslininkė Rūta Rutkelytė.

VRK pateiktos ataskaitos duomenimis, savo vyro rinkimų kampanijai ji paaukojo 24 tūkst. litų. Dar 20 tūkst. litų paaukojo bendrovė "Geonafta" ir 10 tūkst. litų - "Debra". Ataskaitoje nurodoma, jog K.Glavecko sąskaitoje buvo sukaupta 59,6 tūkst. litų, išleista - 34,4 tūkst. litų.

Kandidato į prezidentus Liberalų demokratų partijos (LDP) lyderio R.Pakso sąskaitoje, preliminariais duomenimis, sukaupta apie 1,5 mln. litų, iš kurių 1 mln. paaukojo sraigtasparnius remontuojanti bendrovė "Avia Baltika".

LDP iždininko Roberto Noreikos teigimu, R.Pakso rinkimų kampanijai apie 40 tūkst. litų paaukojo bendrovė "Melga", 30 tūkst. - "Ogmios Astra Prekyba", 20 tūkst. - "Kauno grūdai".

Taip pat, pasak R.Noreikos, nemažai R.Paksui paaukojo fiziniai asmenys, tačiau paskelbus apie "Avia Baltika" milijoną, aukotojų gerokai sumažėjo. "Gal pamanė, jog ir taip užtenka", - svarstė R.Noreika.

Prezidento posto siekiantis politinės partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" lyderis Seimo narys Kazys Bobelis, BNS duomenimis, šiai rinkimų kampanijai jau yra surinkęs ir išleidęs apie 160 tūkst. litų.

Rinkimų kampaniją jis daugiausia finansavo savo lėšomis. BNS žiniomis, rinkimų kampaniją savo lėšomis ketina finansuoti ir 145 mln. litų deklaravęs Australijoje gimęs teisininkas Juozas Petraitis.

Pagal surinktas lėšas, preliminariais duomenimis, nuo savo pagrindinių varžovų V.Adamkaus ir R.Pakso gerokai atsilieka valdančiosios Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

A.Paulausko štabo atstovų teigimu, jo sąskaitoje yra sukaupta tik apie 150 tūkst. litų. 1997 metais vykusiai rinkimų kampanijai A.Paulauskas išleido daugiau kaip 1,9 mln. litų.

Ketvirtadienį su kandidatų į prezidentus ir partijų rinkimų kampanijos pajamomis ir išlaidomis bus galima susipažinti ir VRK interneto puslapyje viešai prieinamoje duomenų bazėje.

Duomenų bazė buvo sukurta bendradarbiaujant su Tarptautiniu rinkimų fondu (IFES) bei Vidurio ir Rytų Europos rinkimų vadovų asociacija (ACEEEO). Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks gruodžio 22 dieną.