Išbandymai fotoateljė salone

Šeima nusprendė atostogauti Kretos saloje. „Kelionių organizatoriai patarė, kad poilsiauti su mažu vaiku tai viena tinkamiausių vietų. Čia ir patys pailsėsime, ir vaikas nepatirs didelio streso dėl neįprastos aplinkos“, – sakė į pirmą užsienio kelionę po vaiko gimimo susirengusi I.Buzienė.

Moteris nusprendė dukrai daryti ne pasą, o Lietuvos piliečio asmens tapatybės kortelę, kuri Kretoje pripažįstama. „Pagalvojome, kad neverta mokėti už pasą 100 litų, kai asmens tapatybės kortelė kainuoja tik 10. Juk po poros metų dokumentą vis vien reikės keisti“, – dėstė mažosios keliauninkės mama.

Reikalavimai asmens dokumentų nuotraukoms griežti, todėl ir mamai, ir fotografui teko nemažai paplušėti, kol „pagavo“ daug-maž tinkamą kadrą. „Dukra nė už ką nenorėjo sėdėti viena ir ramiai žiūrėti į fotoobjektyvą. Turėjau laikyti ją ant kelių, ji muistėsi, o fotografas šoko apie mus kankaną“, – juokėsi Indrė.

Ruošdamasi kelionei rūpestinga mama dar suplanavo vizitą pas gydytoją, kad šis įvertintų vaiko sveikatos būklę ir patartų, kokių vaistų pasirūpinti, jei kartais užkluptų liga.

Patogiausi kelionės būdai

Kelionių organizatoriai su mažais vaikais keliaujantiems tėvams pataria nepervertinti mažylių galimybių. Renkantis kelionę lėktuvu rekomenduojama apsiriboti 2–3 valandų skrydžiu, nes ilgesnį laiką ribotoje erdvėje vaikas sunkiai ištveria.

Tinkamiausios poilsiui su mažais vaikais šalys – Turkija, Ispanija ir Graikija. Čia gerai išplėtotas vaikų poreikiams pritaikytų viešbučių tinklas, skrydis lėktuvu trunka palyginti neilgai. „Sunku žiūrėti, kaip kamuojasi vaikas ir tėvai, skrisdami ilgesnius nuotolius. Kenčia ir kiti keleiviai, kai svetimi vaikai išūžia ausis“, – tvirtino kelionių agentūros „Super travel“ direktorė Daiva Brazlauskienė.

Pasak jos, apie kelionę autobusu su trejų metų sulaukusiu vaiku jau galima pagalvoti. „Ūgtelėjusiam mažyliui toks kelionės būdas visai patogus. Jis gali pasivaikščioti tarp sėdynių eilių, išeiti į lauką autobusui sustojus. Mūsų organizuojamose kelionėse į Laplandiją, Kalėdų Senelio šalį, trimečiai keliautojai jaučiasi puikiai“, – patikino kelionių agentūros direktorė.

Vis dėlto dažnai keliaujantys tėvai įsitikinę, jog patogiausia transporto priemonė vaikams – automobilis. Pagrindiniai argumentai: prireikus gali iš karto sustoti, ant galinės sėdynės galima sukurti patogų „miegamąjį“ ir žaidimų kampelį. Be to, keliaujant automobiliu vaikas išvengia kontakto su sergančiais žmonėmis, kurių gali būti lėktuve ar autobuse.

Viešbučiui taupyti neverta

Ruošiantis atostogauti su mažu vaiku itin atidžiai reikėtų pasirinkti viešbutį. „Čia neverta taupyti, – tikino D.Brazlauskienė. – Pigiame viešbutyje patogiai neįsikursite. Jums niekas nepasiūlys vaikiškos lovelės, tikriausiai vaikui viešbutyje nebus jokių pramogų, kambarių langai gali žiūrėti į triukšmingą gatvę ar kiemą.“

Trijų keturių žvaigždučių viešbutyje mažylius gali keletą valandų prižiūrėti vadinamieji animatoriai, kurie su vaikais žaidžia ir pramogauja, kol tėvai kiek pailsi dviese. Tokiuose viešbučiuose būna įrengti specialūs vaikams skirti baseinai, žaidimų aikštelės, viešbučio restorane galima rinktis vaikišką meniu. Čia pastatomos specialios lovelės, kad mažyliui nereikėtų miegoti tėvų lovoje ar ant sofos, nuo kurios jis gali nukristi.

Kūdikiui taip pat reikia paso

Kelionių agentūros „Super travel“ direktorė įspėjo: „Nepamirškite prieš keliaudami padaryti vaikui paso ar asmens tapatybės kortelės. Žinau atvejų, kai tėvai tik pasienyje susigriebė, kad kartu keliaujantis vaikas neturi asmens dokumento.“

Lietuvos Respublikos piliečio pasas ar asmens tapatybės kortelė išduodami bet kokio amžiaus vaikui. Vaikams iki 5 metų pasas galioja dvejus metus. Tiek pat galioja ir asmens tapatybės kortelė.

Kad gautumėte vaiko pasą ar kortelę, migracijos tarnybai reikia pateikti: vieno iš tėvų užpildytą nustatytos formos prašymą; savo asmens tapatybės dokumentą; vaiko gimimo liudijimą; tris neseniai darytas nuotraukas (viename lape); kvitą, kad sumokėjote nustatyto dydžio valstybės rinkliavą.

Pateikiant migracijos tarnybai prašymą išduoti asmens tapatybės kortelę ar pasą vaikui iki 16 metų turi dalyvauti ir vaikas. Valstybės rinkliava už paso išdavimą yra 100, už asmens tapatybės kortelę – 10 litų.

Su pasu galima keliauti į visas pasaulio šalis. Šiuo metu su Lietuvoje išduota asmens tapatybės kortele galima vykti tik į ES valstybes, Juodkalniją, Kroatiją, San Mariną, Norvegiją ir Šveicariją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją