Galima ilgai ginčytis dėl to, kas iš tikro yra mokslas, mitas, patirtis ir taip toliau, bet tegu tuo užsiima filosofai. Mes surizikuosime mokslu pavadinti kosmetologiją ir pasistengsime išsklaidyti kai kuriuos jos mitus.

Nors jau seniai žinome, kad nuo kopūstų ar mielių valgymo krūtinė neauga, o nuo raudonų lūpų dažų sava lūpų spalva neišblunka, iracionalus moteriškasis pradas iš dalies linkęs ignoruoti objektyvųjį žinojimą ir gimdyti klaidingas iliuzijas. Štai apie šias iliuzijas, tiksliau, apie tai, kaip viskas yra iš tikrųjų, rašo medportal.ru.

Mitas Nr. 1. Šveitiklį reikia naudoti nuolat.

Štai ką apie tai sako kosmetologai.

Šveitiklis apskritai nėra pati geriausia priemonė. Jo poveikis odai per daug agresyvus, ypač jei tai veido oda.

Šveitiklį galima naudoti ne daugiau kaip du kartus per savaitę, o geriausia – vieną kartą.

Šveitiklis turi būti ne su aštriomis, o su apvaliomis (ovaliomis) abrazyvinėmis dalelėmis.

Šveitiklis sukelia neišvengiamą raginių odos dalelių traumą. Norinčiosios taip atsikratyti standartinės riebios odos problemos – inkštirų – susilauks priešingo rezultato. Traumuojamas raginis sluoksnis, atsakydamas į pernelyg aktyvų veikimą, dar intensyviau atsikurs, o tai odai suteiks pilkšvą atspalvį. Poros, kurios iš pradžių išsivalys ir ims laisviau kvėpuoti, nuo pernelyg aktyvaus valymo „nuspręs“, kad jas norima išsausinti, ir ims gintis, dar aktyviau gamindamos odos riebalus, tai yra, nuolat bus išsiplėtusios ir užsikimšusios.

Jei kalbėtume apie kūno šveitiklį, čia intensyvus raginio sluoksnio atsikūrimas lems plaukelių įauginėjimą.

Vienintelė šios taisyklės išimtis – šveitikliai grožio salone. Jei tai profesionali vienkartinė procedūra, po kurios oda nuraminama, apsaugoma nuo uždegimų ir atkuriamas jos apsauginis sluoksnis, nieko blogo šveitiklis nepadarys. Vienas pastebėjimas – tokią procedūrą salone dera atlikti ne dažniau kaip kartą per mėnesį.

Mitas Nr. 2. Natūrali kosmetika geriau nei sintetinė.

Tai nevienalypis mitas.

Visų pirma ir svarbiausia – neapsigaukite. Visa šiuolaikinė kosmetika – sintetinė. Tik anksčiau kosmetologė asmeniškai „virė“ stebuklingą kremą iš savomis rankomis surinktų žolelių ir pardavinėjo nuolatinėms klientėms. Dabar kosmetologės bendradarbiauja su dviem-trim kompanijomis ir siūlo savo klientėms jų produkciją.

Antra, natūralūs ingredientai (tokie kaip lanolinas) – stiprūs alergenai, kurie gali sukelti rimtas dermatologines reakcijas, ypač žmonėms, kurių oda jautri.

Trečia, jei jums labai norisi ko nors natūralaus, teks pakloti apvalią pinigų sumelę, nes natūralios žaliavos labai brangios, šiuolaikiniai gamintojai jų imasi gaminti nedažnai, o pardavinėja nepigiai.

Ketvirta, didžiausio natūralumo be nepamatuotų išlaidų padės pasiekti kosmetika su žyma „hipoalerginė“. Joje nebus nei sintetinių, nei kokių nors kitų dažiklių ar kvapų. Tai didžiausias šiais laikais galimas „priartėjimas prie gamtos“. Žinoma, nekalbant apie kaukę iš agurkų skiltelių, kuri naudotina be konkurencijos, jei tik, žinoma, agurkas išaugintas ekologiškai, t.y. jūsų pačios.

Mitas Nr. 3. Pagrindinė raukšlių priežastis – saulė.

Iš tikro raukšlių kilmė gali būti pati įvairiausia. Yra mimikos, dinaminės, statinės raukšlės ir net gravitacinės raukšlės. Šalia jų, žinoma, yra ir fotoraukšlės, tos pačios, kurios „nuo saulės“. Tiksliau, nuo ultravioletinių spindulių.

Fotoraukšlės – tai labai smulkių raukšlyčių tinklas. Nuo jų galima apsisaugoti saulės akiniais, ignoruojant paplūdimį, specialia saulės apsaugos kosmetika ar įprasta kosmetika su saulės apsaugos filtrais.

Mitinio pagrindinio vaidmens raukšlių atsiradimui saulė nevaidina. Kad ir kokie kenksmingi būtų jos spinduliai, natūrali mimika ir veido priežiūra lemia veido odos švelnumą kur kas labiau, nei ši mūsų mylima žvaigždė.

Taip pat reikia pastebėti, kad mitas apie tai, jog sausoje odoje raukšlės atsiranda greičiau – visai ne mitas. Nuo ultravioletinių spindulių bet kokia oda tampa sausesnė, o tai reiškia – mažiau apsaugota. Sausa oda – tuo labiau. Bet čia recepto toli ieškoti nereikia – drėkinkite, saugokite ir saugokitės tiesioginių saulės spindulių.

Mitas Nr. 4. Soliariumas kenkia ne ką mažiau nei saulė.

Iš tikro ne visai taip. Soliariumų lempose nėra viso saulės spindulių spektro. Ten yra tik tos dalys, kurios suteikia įdegį, t. y. UVB. Beje, būtent todėl soliariumo įdegis atrodo kiek nenatūraliai. Didžioji dalis nereikalingų ir kenksmingų spindulių (UVA) atsisijoja, taigi odai tenka mažiau šilumos ir šviesos agresijos. Todėl soliariumas mažiau kenksmingas nei natūrali saulė, juolab dabartinėmis ekologinėmis sąlygomis.

Vis dėlto specialistai pataria bet kokiu atveju naudoti saulės apsaugos filtrus (kurių yra visose soliariumo įdegio priemonėse), geriausia su vitaminu E ir pantenoliu. Be to, jie pataria veidą soliariume uždengti, pavyzdžiui, rankšluosčiu. Veido įdegiui geriau naudoti bronzantus, kurie tuo pat metu ir drėkina, arba toninius kremus ar bronzines pudras.

Mitas N. 5. Savarankiškas veido valymas – kenksmingas.

Tai ne visai mitas. Nieko siaubingai blogo valant veidą namų sąlygomis nenutiks, bet mechaninis valymas salone – kur kas efektyvesnis, nei inkštirų spaudinėjimas pačioms.

Pirma, savarankiškai valant veidą neįmanoma garantuoti reikiamo kruopštumo – inkštirus galima išdraskyti iki kraujo. Antra, pačiam kai kurie veido kampeliai tiesiog nematomi, taigi išvalyti juos gali tik kas nors kitas. Trečia, prieš valymą būtina paruošti odą, tai yra, suminkštinti komedonus specialiais preparatais.

Įprastas visiems prieinamas veido garinimas provokuoja odos audinių stresą. Ketvirta, po mechaninio spaudinėjimo būtina patepti veidą specialiomis priemonėmis, likviduojančiomis uždegimą ir užkertančioms jam kelią, arba naudoti kitas raminamąsias priemones.

Nesilaikant šių reikalavimų, porų spaudinėjimas rankomis – tikras akmens amžius, palyginus su šiuolaikinėmis technologijomis. Kitų argumentų kosmetologai lyg ir neturi. Taigi jei esate tikros, kad ant „nematomų“ veido kampelių nieko jums šalinti nereikia, jei turite tinkamų priemonių ir drąsos, galite apsiginkluoti vatos pagaliukais ar vienkartinėmis servetėlėmis ir valytis kiek širdis geidžia.

Mitas Nr. 6. Yra kosmetinės priemonės, kurios gali panaikinti raukšles ir celiulitą.

Tai, deja, pats populiariausias kosmetologijos mitas. Kam nesinorėtų, kad fėja su stebuklinga lazdele viską sutvarkytų kaip dera. Deja, nesutvarkys. Fėja – tai pati pacientė. Arba klientė, kaip kam patogiau.

Tai, kad bet kokia odos problema – tik vidinės problemos atspindys, jums pasakys bet kokia kosmetologė. Ir rezultatų suteiks tik kompleksinė terapija – vitaminų kursas, o gal net ir vaistų, sveika mityba, procedūrų kursas salone, didesnis dėmesys sau. O taip pat vizitai ne tik pas kosmetologą, bet ir pas dermatologą, endokrinologą, ginekologą...

Žinoma, spręskite pačios. Bet atminkite – mokslas nemiega. Jis juda į priekį ir šiuos mitus pakeis kiti. Pasitikėkite savo pojūčiais ir savo kosmetologe. Tai kur kas patikimiau nei bobučių prisiminimai ar „kompetentinga“ draugės nuomonė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)