Trūksta septynių pareigūnų

Kai dedame į šuns dienas policiją, niekada negalvojame apie jos galimybes gerai dirbti ir užtikrinti viešąją tvarką. Ypač kai kalbame apie nuovadas, kurių pareigūnai yra arčiausiai žmogaus. Gyventojų reikalavimai būna dideli ir, žinoma, teisėti – kiekvienas nori, kad jo gyvenamajame rajone, jo daugiabutyje ir net kartais bute būtent policija padarytų tvarką. Ne patys.

Kodėl kartais policijai nepavyksta padaryti tvarkos, suprantame išgirdę elementarią statistiką.

Pavyzdžiui, Šilainių policijos nuovada aptarnauja teritoriją, kurioje gyvena arti 90 tūkstančių žmonių. Nuovadoje yra 29 etatai, tačiau septynių žmonių šiuo metu trūksta. 22 dirbantys pareigūnai kartais atostogauja, mokosi, serga ar tampa mamomis (juk didžioji dauguma moterys!), tad suskaičiuoti vienu metu dirbančiuosius nereiktų nė dviejų rankų pirštų.

Turi keistų problemų

Tokia situacija susiklostė ne todėl, kad nuovadai vadovauja taip pat moteris – Audronė Sutkaitienė. Ji čia – tik nuo praėjusios vasaros. Atėjo čia iš labai, kaip moteriai, „romantiškų“ pareigų – Kriminalinės policijos nužudymų skyriaus tyrėjų. Kitos moterys čia dirba daug seniau, tačiau, pradėjus vadovauti moteriai, pradėtos kurti šiltos tarpusavio tradicijos. Pavyzdžiui, aplankyti darbuotojas, tik ką tapusias mamomis.

Pati nuovados viršininkė moterišką kolektyvą vertina ne kaip patį blogiausią dalyką, jeigu moterys dirba gerai. Visa bėda, kad kartais atsiranda keistų problemų. „Kai būna policijos šventinės rikiuotės, iš nuovadų prašoma atsiųsti po kelis vyrus. Kartą mes net tų kelių prašomų negalėjome nusiųsti, nes kažkuris atostogavo, kažkuris sirgo, – prisimena A.Sutkaitienė. – Keblu būna ir tada, kai tenka organizuoti pasalas, kitokias operacijas, nes vyrai čia vis tik labiau tiktų.“

Džiaugiasi savais rajonais

Ant moteriškų pečių gula labai didelis darbo krūvis. Nuovadai priklauso vienuolika apylinkių, nors turėtų būti devyniolika. Dėl to kiekvienam apylinkės inspektoriui (inspektorei) padidėja krūvis.

Šilainių policijos nuovadai dar priskirti Vytėnai ir Romainiai. Tai prestižiniai rajonai, kuriuose dirbti policijai tikrai nėra sunku. Ypač Romainiuose, kur labai stipri bendruomenė ir aktyvus jos vadovas.

„Kai žmonės patys stengiasi, kad gyventi būtų ramu ir saugu, nedaug prisidėti reikia ir policijai, – gyrė bendruomenę A.Sutkaitienė. – Kai turi problemų, kreipiasi, kartu daug ką nusprendžiame. Mes padedame jiems, jie – mums. Kartu organizuojame įvairius renginius, bendraujame su gyventojais. Po to ir gyventojai drąsiau pagalbos kreipiasi, ir net gatvėje sutikę ir pažinę išdrįsta užkalbinti.“

Nuovados viršininkė giria ir Šilainius, ir jų bendruomenę. Pasak jos, tai vienas geresnių socialine prasme mikrorajonų. Netvarkingi, asocialūs gyventojai neišlaikė čia butų, juos pardavė tvarkingesniems, gal kiek turtingesniems, kurie labiau rūpinasi savo būstu, turtu, aplinka. Tačiau problemų, kaip visur, yra ir Šilainiuose.

Blogiausia – abejingumas

Nuovados viršininkė sako, kad šimtus problemų būtų galima išspręsti, jeigu žmonės daugiau bendrautų. Susvetimėjimas ypač jaučiamas daugiabučiuose. Privačių valdų kaimynai kažkodėl bendrauja labiau. O nuo geros kaimynystės daug kas priklauso.

„Labiausiai smerkiu žmonių abejingumą, – sako viršininkė. – Tiesiog koktu, kai žmogus abejingai praeina pro rūkantį ar besikeikiantį paauglį. Kartą kreipėsi į mane tokia močiutė, sako, paaugliai laiptinę nuolat prirūko. Klausiu, o kodėl gi jūs jų nesudraudžiate, kodėl nepraveriate durų ir nepaprašote, kad nerūkytų. Ji sako: ką jūs, jie man paskui langus išdaužys. Bet per dvidešimt darbo policijoje metų dar nesu girdėjusi, kad kam nors už sudrausminimą būtų langai išdaužyti.“

A.Sutkaitienė niekada nepamiršta padėkoti gyventojams, kurie nebūna abejingi ir sudraudžia triukšmaujančius, teršiančius aplinką, vairuotojus, ant žaliosios vejos statančius automobilius. Pastaroji blogybė yra tarsi Šilainių rykštė. Nuolat surašoma daugybė protokolų, tačiau padėtis sunkiai keičiasi.

Kaip ir situacija su visur dergiančiais šuniukais. Kartais ji pati pro langą pamatė, kaip vyras atvedė prie nuovados šuniuką nusilengvinti. Pasikvietė šeimininką, sugėdino, o jis – atsiprašau, nepagalvojau… Teko surašyti protokolą.

Nuovados viršininkei įsiminė neseniai plačiai nuskambėjusi pamestinukės istorija. Mergaitė buvo rasta prie daugiabučio. „Viena moteris prie namo pastebėjo be batų, per lengvai tam sezonui aprengtą mergaitę. Ji užkalbino ją, išsiaiškino, kad mažylė viena, parsivedė namo ir paskambino policijai, – pasakojo A.Sutkaitienė. – Manau, kad tą basą mergaitę matė ne vienas žmogus, tačiau ja susidomėjo tik viena moteris.“

Saugu ir pramogauti

Šilainiuose yra net kelios pramogų vietos – „Mega“, „Oazė“, „Bernelių užeiga“. Čia gana saugu. Pagal nusikalstamumo statistiką Šilainiuose kriminogeninė situacija yra viena geresnių mieste.

Žinoma, yra ir prekiaujančiųjų pilstuku, ir automobiliai kartais apvagiami. Būta incidentų ir pačiuose pramogų centruose, ir prie jų. Sulaikyta vagiančių asmenų. Pavyzdžiui, nuovados darbuotojai kelias dienas ėjo į „Oazės“ baseiną maudytis tam, kad išsiaiškintų, kas iš drabužinių vagia pinigines.

Vis dėlto ne tik išaiškinti nusikaltimai, surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai atspindi policijos darbą. „Svarbiau ne surašyti protokolą, o atlikti prevencinį darbą taip, kad to protokolo nereikėtų rašyti“, – įsitikinusi A.Sutkaitienė.