Nuo senų laikų europiečiams meksikiečių virtuvė asocijuojasi tik su mėsos ir aitriųjų paprikų patiekalu
Chilli con Corne
, kukurūzų traškučiais
Nachos
, meksikietiškais paplotėliais
Tortilla
ir ugningai aštriais
Salsa
padažais. Tačiau nedaug kas žino, kad žemės riešutus, tabaką ir karštą šokoladą pasauliui davė būtent meksikiečiai.

Meksika taip pat yra viena iš pasaulio egzotiškųjų prieskonių tėvynių Jau pirmykščiai Meksikos gyventojai iš kukurūzų gaminamą maistą praturtindavo įvairiais prieskoniais. Daugybė prieskonių, aitriosios paprikos ir prieskoninės žolelės majų patiekalams - saldžioms bulvėms, moliūgams, pupelėms suteikdavo pikantišką skonį bei aromatą.

Visų pasaulio šalių virtuvės iš Meksikos „pasiskolino” vanilę, avokadus, kukurūzus, pomidorus, aitriąsias paprikas, kakavą ir kalakutieną. Pasaulis šiuos gardėsius pažino tik XV amžiuje atradus Ameriką.

Tačiau Meksikiečių virtuvę sudaro ne tik egzotiški indėnų patiekalai. Per šimtmečius vietinių produktų sąrašą papildė ir Senojo pasaulio gaminiai – mėsa, daržovės, javai, prieskoniai bei vaisiai.

Meksikiečių virtuvė ypač pasikeitė, kai šalį užkariavo ispanai. Tūkstančius metų šalies Jukatano pusiasalyje gyvenantys majai augino avokadą, moliūgus, kukurūzus, aitriąsias paprikas ir kakavą. Į Meksiką europiečiai atsivežė ryžių, alyvuogių, vynų, indiškų prieskonių ir jautienos. Afrika „padovanojo” Meksikai skaniąją kavą. Prieskoniai ir mangai buvo importuojami iš Kinijos ir Filipinų. Per šimtmečius susimaišiusios įvairiausių kraštų maisto tradicijos sukūrė naują atskirą meksikiečių virtuvę, todėl šiandieninė autentiška meksikiečių virtuvė yra indėnų ir užkariautojų ispanų kulinarijos tradicijų mišinys.

„Tex Mex” virtuvės tradicijos susikūrė Teksaso valstijos JAV ir Meksikos pasienyje, susiliejus abiejų šalių bei regionų maisto gaminimo įpročiams. TexMex geografinės srities virtuvė – tai indėnų, kaubojų ir ispanų virtuvių mišinys.

TexMex ir meksikiečių virtuvę jungiantys elementai yra įvairių rūšių aitriosios paprikos – švelnios ir aštrios, šviežios ir džiovintos.

Šiandien Meksikoje suskaičiuojama apie 80 skirtingų aitriųjų paprikų rūšių: raudonos, žalios, geltonos ir net juodos, mažos aštrios ir didelės švelnios, pailgos ir apvalios. Jos yra svarbios ne tik meksikiečių, bet ir azijiečių virtuvėje. Pastaraisiais metais Senąjį ir Naująjį žemyną apėmė šių abiejų virtuvių bumas. Todėl šviežių aitriųjų paprikų suvartojimas per paskutiniuosius 20 metų išaugo dvigubai, o džiovintų – net patrigubėjo. Aštrūs aitriųjų paprikų prieskoniai puikiai tinka mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalams pagardinti.

Net ir tradicinė meksikietiška plakta kiaušinienė neapsieina be aitriųjų paprikų. Lietuvos gyventojai meksikietiškos virtuvės skonį gali pajusti, į savo patiekalus pridėję aitriųjų paprikų griežinėlių „Santa Maria Tex Mex” „Jalapeno”.

Kiekvienas patiekalas Meksikoje patiekiamas vis su kita aitriųjų paprikų rūšimi, nors visos jos priklauso tai pačiai „Capsicum frutescens” šeimai.

Visoms aitriųjų paprikų rūšims galioja taisyklė - kuo mažesnė ankštis, tuo ji aštresnė. Pipiro grūdeliai yra ypač aštrūs ir su jais reikia elgtis atsargiai. Jautrūs žmonės patiekalus su aitriosiomis paprikomis turėtų gaminti tik su guminėmis pirštinėmis, taip pat gaminant jas visada reikia saugoti akis ir burnos bei nosies gleivinę.

Jau senovėje kukurūzai ir aitriosios paprikos buvo pagrindiniai meksikietiško maisto produktai. Šioje srityje mažai kas pasikeitė ir šiom dienom. Ne veltui senas meksikiečių pasakymas byloja, kad žmonės padaryti iš kukurūzų.

Pupelės, padažai Salsa ir tortiljos (Tortilla), kaip ir aitriosios paprikos, yra būdingi ir meksikiečių, ir teksasiečių-meksikiečių virtuvei.

Meksikietiškas–teksasietiškas maistas buvo populiarus tik Teksase ir Kalifornijoje. Dabar jis užkariavo ne tik visą Ameriką, bet ir Europą.

Meksikietiškų patiekalų žodynėlis:

Burrito – į ritinėlį susuktas kvietinis paplotėlis, kepamas orkaitėje. Jis valgoma su įrankiais.

Enchilada – į ritinėlį susuktas kukurūzų paplotėlis su įdaru, kepamas orkaitėje. Valgoma su stalo įrankiais.

Valgant šiuos meksikietiškus patiekalus, įrankiai nebūtini:

Kukurūzų traškučiai Nachos – apvalūs, nestipriai pasūdyti traškučiai. Juos galima pakepinti ir valgyti su padažu.

Taco – traškūs pusrutulio formos kukurūzų paplotėliai su įdaru.

Fajita – kvietinė tortilja su mėsos ar daržovių įdaru. Ant paplotėlio įdaras dedamas ne iš anksto, o atsisėdus prie stalo.

Poppers – iškeptos ir įvairiai įdarytos aitriosios paprikos.

Tostada – įvairiai įdaryta plokščia arba dubenėlio formos kukurūzų tortilja. Qesadilla – sūriu ir kitais priedais įdaryta ir kepta kvietinė tortilja.

Salsa – tai įvairūs meksikietiški padažai – žali arba virti, iš pomidorų arba su actu, žalios arba raudonos spalvos, tiršti kaip kremas arba skysti ir pragariškai aštrūs, patiekiami prie beveik kiekvieno pikantiško patiekalo - mėsos, paukštienos, žuvies, kiaušinių, daržovių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją