Beveik visais laikais madingiausia buvo aukšto, plačiapečio, grakštų liemenį turinčio vyro figūra. Jei norite atrodyti proporcingi ir pasitempę, nebūtinai turite būti idealios figūros,

Dryželių magija

Į pagalbą pasitelkę keletą gudrybių ir profesionalo patarimus, galite paslėpti savo kūno trūkumus, o privalumus – išryškinti. Tai padės jums jaustis nepriekaištingai kiekvienoje situacijoje.

Gali būti, kad daugelis iš jūsų manote, jog jums netinka dvieilis švarkas, nes jį apsivilkę atrodote storesni nei iš tiesų esate. Tačiau dvieilis švarkas ilgais „prancūziškais“ atvartais, užsisegantis žemiau juosmens linijos, gali optiškai liekninti ir kartu prailginti figūrą.

Jei esate aukštas ir nedėvite dryžuoto kostiumo manydami, kad jis jus tik dar labiau prailgins, turėtumėte atkreipti dėmesį į kostiumo audinio dryželių intervalus ir jų ryškumą – varijuojant dryželiais galima koreguoti figūrą.

Audinys, kuriame juostelės išsidėsčiusios mažu arba vidutiniu intervalu, tiks lieknos figūros kostiumo savininkui. Tuo tarpu šiek tiek platesnio intervalo ir mažesnio ryškumo juostelėmis išmargintas audinys tiks kostiumui, kurį dėvės apkūnesnės figūros vyras.

Ką turėtumėte žinoti, jei esate aukštesnis nei 185 cm

Kuo aukštesnis vyras, tuo platesnės turi būti drabužio detalės, platesni raštai. Siuvant kostiumą tokio tipo figūrai reikėtų išgauti kuo daugiau horizontalių linijų. Kostiumo švarkas turėtų būti laisvesnis, neprigludęs ties liemeniu, taip pat turėtų būti pakankamai vietos pečių linijoje. Švarkas turi sudaryti lengvai dėvimo drabužio įspūdį.

Labai svarbu, kad jis nebūtų per trumpas, nes tokiu atveju gali būti sudarkytos figūros proporcijos. Šio stoto vyras gali dėvėti visų modelių švarkus. Dvieiliai švarkai yra tinkami dėl atvartų, kurių pasvirimas horizontalesnis nei kitų modelių. Ypač gerai, jei tokio švarko pirmoji užsegimo saga yra ties liemeniu, bet ne žemiau jo.

Kitas pasirinkimas – vienaeilis švarkas, užsegamas trimis sagomis su plačiais angliško tipo atvartais. Kišenių antkišeniai, krūtinės kišenė ir ypač diržas gali pasitarnauti aukštaūgiams, nes tokios detalės suskaido ilgą visumą.

Kelnės tūrėtų būti nepažemintu liemeniu, su giliomis klostėmis priekyje. Patartina, kad siluetas švelniai smailėtų į apačią ir atsiremtų į batus, sudarydamas ryškų lūžį apatinėje kostiumo dalyje. Renkantis kostiumo medžiagą patartina pirmenybę teikti platesnio rašto ar turinčiam tekstūrą audiniui.

Kostiumas atletiškam vyrui

Atletiško kūno sudėjimo žmonėms, kurių krūtinės apimtis 20 centimetrų ar daugiau viršija liemens apimtį, o V formos viršutinė kūno dalis yra stipriai išreikšta, labai svarbu sukurti harmoniją tarp viršutinės ir apatinės kūno dalių nepaslepiant atletiškos figūros privalumų.

Platūs pečiai ir krūtinės linija reikalauja, kad švarko pečiai atrodytų, kuo natūraliau. Ypač svarbus švarko ilgis, nes švarkas neturėtų trumpinti kojų. Optiškai susiaurinti pečius padės vienaeilis, dviem sagomis užsegamas švarkas su plačiais atvartais, pasibaigiančiais gerokai aukščiau krūtinės linijos.

Siluetas turėtų būti lengvai prigludęs ties liemeniu. Krūtinės kišenė ir kišenės antkišenis turi būti kiek įmanoma mažesni, kad švarke nepabrėžtų horizontalių linijų. Kostiumo kelnės atletiško sudėjimo vyrui turi būti kiek galima platesnės ties klubais ir šlaunimis. Kelnių plotis turi užpildyti švarko apačios laisvumą, kuris priklauso nuo pečių pločio, o aukščiau ant liemens dėvimos kelnės prailgina kojas.

Siluetas turi lengvai siaurėti į apačią (patartina, kad apačioje pasibaigtų atraitu). Atletiškos figūros vyrui patariama prie kostiumo derinti marškinius su stipriai smailėjančia į apačią arba su aukšta stove, kurios kampai apykakle eina stačiai žemyn.

Ką turėtų rinktis stambus ir žemas vyras

Puikiai sukirptas ir pasiūtas kostiumas, be jokios abejonės, gali pagelbėti žemam ir stambiam vyrui atrodyti aukštesniam ir lieknesniam. Vertikalios linijos šio tipo vyro figūrai yra vienos iš svarbiausių aprangos detalių. Norint figūrą pailginti optiškai reikia užtikrinti, kad žvilgnis nesusikoncentruotų ties atskiromis detalėmis, o būtų išblaškytas nuo liemens linijos aukštyn iki pečių ir žemyn iki linijos žemiau kelių.

Švarko siluetas turi būti tiesus arba lengvai atkartojantis kūno linijas. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad prigludę rūbai atskleidžia, o ne maskuoja figūros trūkumus ir taip tiktai pabrėžia kūno netaisyklingas proporcijas. Žemaūgių kojos, lyginant su torsu, yra trumpesnės nei vidutinio ar aukšto ūgio žmonių. Dėl to žemam ir stambiam vyrui švarko ilgis yra ypač svarbus.

Švarkas turi būti pakankamai trumpas, tačiau ne per daug, nes priešingu atveju švarkas perskels figūrą pusiau. Jei švarkas bus per ilgas, sutrumpės kojos, o tai, savaime suprantama, iškreips figūrą. Aukščiau pakelta pečių linija optiškai gali pakylėti liemenį ir pailginti kojų liniją. Tačiau tai nerekomenduotina stačius pečius turintiems vyrams.

Vienaeilis, dviem sagomis užsegamas švarkas su V formos iškirpte, pasibaigiančia ties liemeniu, žemiems ir stambiems vyrams tinka labiau nei uždaras trijų sagų švarkas. Tokią figūrą turintys vyrai turi vengti modelių su trumpais atvartais, nes jie pabrėžia plotį.

Geriau rinktis ilgesnius, prancūziško tipo atvartus, kurie baigiasi daug aukščiau negu krūtinės linija. Būtent šio stiliaus atvartai daugiau akcentuoja vertikalumą. Švarko rankovės turi būti trumpesnės už marškinių rankoves maždaug 1–2 cm, nes tai padeda subalansuoti trumpesnio švarko ir rankovės tarpusavio ilgius.

Įstrižos linijos mažina ovalumo viziją. Tai puikiai iliustruoja dvieilis švarkas, nes jo atvarto nuolydis sukuria lieknumo efektą, o papildoma V forma priekyje padeda optiškai susiaurinti liemenį. Šio modelio priekinės kišenės ties klubais turi būti be antkišenių, kad optiškai nepridėtų keleto kilogramų. Nugaroje tūrėtų būti du skeltukai, kurie patrauktų akis į viršų, vizualiai pailgintų kojų liniją ir visą ūgį.

Kadangi žemo ūgio vyrai trokšta būti aukštesni, jie turi dėvėti kelnes ant liemens, jokiu būdu ne po pilvu. Figūrai su išsikišusiu pilvu reikia plačių kelnių su klostėmis, kurių siluetas eitų žemyn, tiesiai nuo liemens. Vietoje diržo reikėtų dėvėti petnešas – jos neleis smukti kelnėms ir nesudarys horizontalios linijos ties liemeniu.

Kad išvengtumėte papildomo apvalumo, patartina rinktis masyvaus ir vertikalaus rašto audinio kostiumus. Dominuojanti spalvų paletė – nuo vidutiniško tamsumo iki juodos. Svarbiausia – pailginti figūrą ilgomis, lengvomis linijomis su kuo mažesniu kontrastu tarp abiejų kūno dalių.

Kokį kostiumą rinktis žemam ir lieknam vyrui?

Didžiausias skirtumas tarp žemo – stambaus ir žemo, liekno stoto figūros yra tas, kad vizualiai aukštinant stotą daugiau dėmesio reikia skirti liemens linijai. Tinkamiausias siluetas lieknai, žemai figūrai yra smėlio laikrodžio forma. Šiam efektui išgauti reikia praplatinti vietas ties pečių, krūtinės ir klubų linijomis.

Žemiems ir liekniems vyrams tiktų vienaeilis, trimis sagomis užsegamas švarkas, nes dėvint jį atsegtą sukuriama vertikalumo iliuzija, kuri aukština figūrą. Taip pat šiam figūros tipui gali pagelbėti dvieilis švarkas, užsisegantis žemiau liemens linijos.

Žemi žmonės, nesvarbu, apkūnūs ar liesi, turi vengti ryškaus kontrasto tarp viršutinės ir apatinės kūno dalių. Tokios figūros vyrai kostiumams turėtų rinktis audinius su stipriai išreikšta vertikalia linija arba langeliais, kurie yra daugiau vertikalūs, taip pat faktūrinį tvidą.

Pasitikėdami savimi ir vadovaudamiesi šiais patarimais būtinai pasieksite proporcingą eleganciją.

Atminkite:

Atletiško kūno sudėjimo žmonėms labai svarbu sukurti harmoniją tarp viršutinės ir apatinės kūno dalies nepaslepiant atletiškos figūros privalumų.

Siuvant kostiumą aukštam vyrui reikėtų išgauti kuo daugiau horizontalių linijų.

Optiškai susiaurinti pečius padės vienaeilis, dviem sagomis užsegamas švarkas su plačiais atvartais, pasibaigiančiais gerokai aukščiau krūtinės linijos. Siluetas turėtų būti lengvai prigludęs ties liemeniu.

Vertikalios linijos žemam ir stambiam vyrui yra vienos iš svarbiausių kostiumo detalių.

Vienaeilis, dviem sagomis užsegamas švarkas su V formos iškirpte, pasibaigiančia ties liemeniu, žemiems ir stambiems vyrams tinka labiau nei uždaras trijų sagų švarkas.

Kadangi žemo ūgio vyrai trokšta būti aukštesni, jie turi dėvėti kelnes ant liemens, jokiu būdu ne po pilvu.

Tinkamiausias siluetas lieknai žemai figūrai – smėlio laikrodžio forma.

2008 m. pavasaris-vasara

Calvinas Kleinas

Salvatore Ferragamo

Žurnale „Express Mada“ taip pat skaitykite:

Futuristinė ateitis jaunųjų dizainerių akimis

Mados savaičių podiumai ir užkulisiai

Pavasario alegorijos

Rūta Rimšelienė siūlo „žemakulnę vasarą“

Violeta Repčenkaitė – Blėdienė: besidžiaugianti šeima ir karjera

Mėlyni ir violetiniai Grammy apdovanojimų ceremonijos atspindžiai