Virtuvės virtuozas Jamie'is Oliveris, aktoriai D. Fletcheris, Jasonas Flemyngas ir Charlie’is Coxas, vienas garsiausių šiuolaikinių portretistų Jonathanas Yeo, populiarus fotografas Davidas Loftus tapo balandžio 17 d. vyksiančio labdaros vakaro organizatoriais arba aukciono prizų steigėjais.

Vietoj garsenybės privilegijų renkasi pagalbą kitiems

D. Fletcheris tapo savotišku iškilmingos vakarienės ir labdaros aukciono varomuoju varikliu. Aktoriui gerus savo bičiulius – kitas britų garsenybes taip sudomino šiuo renginiu, kad jie sutiko ne tik padovanoti savo darbų aukcionui, bet ir patys prisidėti prie organizavimo.

DELFI pasikvietęs į savo ir žmonos D. Ibelhauptaitės namus Londone, aktorius pasakojo Lietuvos vaikams padedantis visų pirma dėl giminystės ryšių. Mūsų šalyje gyvena jam artimi žmonės, čia jis vedė ir lankosi jau keliolika metų.

„Didžiojoje Britanijoje labdara yra svarbus reikalas, neretai mane kviečia prie jos prisidėti. Bet šiuo atveju galiu dalyvauti aktyviau – kaip organizatorius, o ne paprastas dalyvis“, - kalbėjo D. Fletcheris.

Anot jo, kai esi žinomas, gali pasirinkti, kam naudoti savo vardą – apeiti eilei restorane ar padėti ko nors stokojantiems žmonėms: „Negali visą laiką naudotis privilegijomis. „Garsenybės“ yra didelė nesąmonė.Privalumai yra gerai, bet jie nesitęsia visą laiką ir jų negali priimti kaip savaime suprantamo dalyko. Užuot vien ėmus, reikia kažką duoti ir stengtis prisidėti prie tų projektų, kurie atkreipia visuomenės dėmesį į iš tikrųjų skaudžias problemas“.

D. Ibelhauptaitė pasakojo Afrikoje pamačiusi nemažai skurdo, tačiau problemų yra ir arčiau: „Vaikštome Gedimino prospektu, pietaujame restoranuose, susitinkame su draugais kavinėse ir esame įsitikinę, kad viskas fantastiška, Lietuva sugrįžo į žemėlapį! Bet nereikia toli važiuoti – pakanka išvažiuoti iš Vilniaus. Tauragės apskritis yra skurdžiausia ir ten daugiausia vaikų, kuriems reikia paramos, todėl ją pasirinkome “.

Režisierė apgailestavo, kad lietuviai neretai skeptiškai vertina renginius, kuriuose dalyvauja žinomi žmonės, įsivaizduodami, jog jie taip reklamuojasi ir gauna asmeninės naudos. „Nejaugi?“ – nustemba D. Fletcheris. Jo žmonai tenka tik linktelėti galva.

Lietuvos vaikams skirta labdara nei jo, nei kitų žinomų britų įvaizdžio gimtinėje nesustiprins. „Mums tai tėra tik pinigų rinkimas labdarai, kad vaikai galėtų praleisti įsimintinas atostogas, kurios galbūt pakeis jų požiūrį į mokslą ir ateitį. Jamie (Oliveris – DELFI) prisidės, nes yra mūsų draugas. Tai jam asmeniškai nieko nesuteikia. Jam nereikia daugiau reklamos. Lietuvoje gal išgarsės dar labiau, tačiau jam tai nėra svarbu“, - kalbėjo aktorius.

J. Oliveris siūlys keliauti su juo į Toskaną

Viskas prasidėjo nuo vakarienės, kurioje D. Ibelhauptaitė su vyru, J. Flemyngas ir J. Oliveris kalbėjosi apie planuojamą labdaros renginį. Pastarieji susidomėjo ir pradėjo klausinėti, kaip galėtų prisidėti.

Britams, pakviestiems vienaip ar kitaip dalyvauti labdaros renginyje, įspūdį padarė pernykštis vakaras, kurio metu buvo paaukota daugiau nei 120 tūkst. litų. Už šiuos pinigus per 1 tūkst. vaikų iš Žemaitijos galėjo sportuoti, užsiimti menine veikla, keliauti po Lietuvą ir pirmą kartą apsilankyti teatre.

Kur nors dalyvaudamas J. Oliveris, anot D. Fletcherio, pasiūlo milijoną ir vieną idėją. TV šou sukūręs, nemažai receptų knygų išleidęs ir keturis restoranus turintis J. Oliveris padeda vaikams iš nepasiturinčių ar problemiškų šeimų. Tačiau jis retai dalyvauja kitų organizuojamose tokio pobūdžio akcijose, todėl J. Oliverio pasirodymą aukcione rengėjai laiko dideliu laimėjimu.

J. Oliveris ne tik ketina sakyti kalbą iškilmingos vakarienės metu, bet ir skiria keletą prizų: knygų su savo autografais, romantišką vakarienę porai savo restorane ir savaitgalio kelionę į Toskaną. Į šį Italijos regioną J. Oliveris su savo mokiniais – jaunuoliais iš problemiškų šeimų, besiruošiančiais tapti aukščiausios klasės virėjais, – rudenį vyks ragauti alyvų aliejaus.

Tuo tarpu J. Flemyngas sutiko kartu su D. Fletcheriu vesti aukcioną. „Darysiu viską, ką lieps Dalia. Kai dirbi su ja, geriausia daryti tai, ką ji liepia“, - juokdamasis sakė aktorius, žinomas iš tokių filmų kaip „Lok, stauk arba šauk“, „Vagišiai“, „Ekstraordinarių džentelmenų lyga“, „Pavogtas grožis“, „Žvaigždžių dulkės“.

J. Flemyngas niekada nėra buvęs Lietuvoje, bet anksčiau filmavosi Čekijoje, vėliau – Rumunijoje. Aktorių pribloškė faktas, kad nemažai vaikų pastarojoje šalyje skursta ar gyvena vaikų namuose. Vėliau jis sužinojo, kad panašių problemų esama ir mūsų šalyje, todėl susidomėjo bičiulių sugalvotu labdaros renginiu.

„Daug žmonių manęs gali paklausti, kodėl gaištu laiką ir eikvoju energiją dėl Rytų Europos. Dalia paprašė prisidėti, todėl daugiau apie tai žinau. Skurdo lygis Jungtinėje Karalystėje juk ne toks didelis kaip Lietuvoje“, - DELFI kalbėjo J. Flemyngas.

Nori sušvelninti lietuvių įvaizdį

Britų dalyvavimas labdaros renginyje svarbus ir dar vienu aspektu – tai padės sušvelninti kartais tamsiomis spalvomis piešiamą Lietuvos įvaizdį.

„Žinau, kad taip sakydama būsiu nepopuliari, bet Anglijoje ji matoma kaip šalis, iš kurios atvyksta statybininkai, valytojai, nusikaltėliai, prostitutės, nepilnamečius pardavinėjantys žmonės, - išgirdęs šiuos D. Ibelhauptaitės žodžius, jos vyras vėl pakelia antakius. – Tai tiesa, Dexteri. Ar tu kada nors matei pozityvų ir džiaugsmingą straipsnį „The Guardian“ apie Lietuvą? Ne. Gali paskaityti apie nusikaltėlius ar albanų pardavinėjamas prostitutes. Tai juk visiškai netiesa. Anglijoje gyvena nemažai įdomių lietuvių, padariusių įspūdingą karjerą, talentingų ir iškilių. Tačiau kadangi nedėjome daug pastangų Lietuvai populiarinti, „The Guardian“ ir rašo apie tokius žmones“.

Tuo tarpu J. Flemyngas prisipažino, kad jo negąsdina lietuvių įvaizdis. Mat imigracijos bangos ir nusikaltimų, kurių šaknys glūdi Rytų Europoje, priežastys esančios ekonominės. Panašių problemų esą būta XX a. vid., kai britai kvietė pas save jamaikiečius. Dabar juos pakeitė Europos Sąjungos naujokai, dirbantys nekvalifikuotus darbus už nedidelį atlyginimą ir neretai priversti papildomų pinigų prasimanyti nusikalstamu būdu.

„Lietuvos bendruomenė pas mus nėra itin didelė. Be to, Rumunija yra skurdesnė šalis ir turi kur kas didesnių problemų dėl organizuoto nusikalstamumo nei lietuviai ar lenkai, - kalbėjo aktorius. – Pagrindas rumunų nusikaltimams padedamas jau gimtojoje šalyje. Bet geras dalykas yra tai, kad gaujos paprastai santykius aiškinasi tarpusavyje, su jomis nesusiję žmonės nukenčia rečiau“.

Labdara – pirmam žingsniui žengti

Ilgus metus lietuvių bendruomenės gyvenime nedalyvavusią D. Ibelhauptaitę įsitraukti į labdaringą veiklą paskatino ambasadorius Londone Vygaudas Ušackas ir asmeninė patirtis. Mat ir studijuojant Maskvoje, ir pradėjus karjerą Londone jai teko gyventi ne pačiomis geriausiomis sąlygomis.

„Nesu iš privilegijuotos šeimos. Turėjau pakankamai maisto, drabužių, mano tėvai gyveno kartu, mane mylėjo, galėjau lankyti muzikos mokyklą – ta prasme sekėsi, - DELFI pasakojo menininkė. – Bet niekas nieko neatnešė ant lėkštės padėjęs. Neturiu įtakingų giminių, kurie nuo vaikystės būtų galėję pastumti į „gerą vietą“. Man labai pasisekė, kad mamytė ir tėtis įskiepijo stiprią valią, meilę mokslui, žinioms ir darbui, supratimą, kad be labai sunkaus ir juodo darbo visiškai nieko gyvenime nebus. Viską gyvenime pasiekiau pati ir tik darbu“.

D. Ibelhauptaitė teigė puikiai suprantanti, kad tai, ką per gyvenimą gauni, vieną dieną gali dingti. Žinodamas, jog kai kurie žmonės nieko neturi, neblogai jautiesi turėdamas bent kažką: „Mano varomoji jėga yra neturintys nieko. Mačiau žmonių, kurie turi labai daug. Neteisinga, kad žmonės turi daug ir tai priima kaip dovaną, tarytum pasaulis jiems tai būtų skolingas“.

Pasak režisierės, Vakarai davė Afrikai didžiulius pinigus, bet neišmokė gyventi savarankiškai. Todėl nuspręsta vaikams iš Lietuvos nepirkti kompiuterių ar autobusiukų, kad jie nesėdėtų sudėję rankų ir nelauktų labdaros, bet parodyti kitokį pasaulį. Žinodami, kad pademonstravę geriausius sugebėjimus galės išvykti į kelionę, vaikai mokysis ir dirbs.

„Noriu tikėti, kad ištiesę ranką padėsim tiems sunkiai gyvenantiems vaikams žengti pirmą žingsnelį, o po to jie jau patys galės tvirčiau ir drąsiau jaustis. Kad po 20 metų jie galės susikurti kitokį gyvenimą ir imsite interviu jau iš jų, o ne manęs“, - vylėsi kūrėja.

Nuo egzotiškos kelionės iki asmeninės fotosesijos

Vieną prizą aukcionui skirs D. Fletcheris – jis kviečia praleisti dieną BBC serialo „Viešbutis „Babilonas“, kuriame vaidina, filmavimo aikštelėje. Pernai Britanijos lietuvių labdaros pokylyje toks pat prizas buvo parduotas už 1 tūkst. svarų, vėliau kitame labdaros renginyje – už 20 tūkst. svarų, o BAFTA iškilmėse – už 6 tūkst. svarų.

Aktoriaus bičiulis – portretistas J. Yeo – aukcionui padovanos savo darbo, kurį žada baigti tik gegužę, atspaudą. Jo portretai, labiau primenantys fotografijas, vertinami 24-75 tūkst. svarų.

Savamoksliam menininkui yra pozavę princas Philipas, ekspremjeras Tony Blairas, žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas, aktorės Minnie Driver ir Nicole Kidman. Kartą J. Yeo buvo paprašytas nutapyti JAV prezidento Georgo W. Busho portretą, tačiau Teksase veikiančiai Busho bibliotekai atšaukus užsakymą, menininkas sukūrė politiko portretą iš pornografijos žurnalų puslapių.

Fotografas D. Loftus, kurio nuotraukomis iliustruojamos J. Oliverio knygos ir kuris įamžino D. Ibelhauptaitės režisuotos operos „Užburtoji fleita“ užkulisius, pažadėjo per fotosesiją sukurti vieno žmogaus portretą.

Krepšinio komanda „Lietuvos rytas“ aukcionui dovanoja gintarinį krepšinio kamuolį su išgraviruotais žaidėjų vardais, sportbatį su žaidėjų autografais ir dvejus marškinėlius su Roberto Javtoko bei Arvydo Macijausko autografais.

Iškilmingos vakarienės dalyvis, įsigijęs du bilietus į Haroldo Pinterio pjesę Vestende, po spektaklio galės susitikti jo žvaigžde, „Žvaigždžių dulkių“ aktoriumi Ch. Coxu ir gauti dovanų šio filmo DVD su autografu. Tarp kitų prizų - „LT United“ kompaktinė plokštelė su visų narių parašais (pernai tokia pati buvo parduota už 600 svarų).

Kai kuriais aukciono prizais rūpinasi Didžiojoje Britanijoje dirbanti lietuvė verslininkė Kristina Svajonė Bobs. Jos pačios kompanija skiria vazų kolekciją „Scarlett Orchid“, kuri sausį laimėjo apdovanojimą kaip metų aksesuaras.

Bendrovė „Molton Brown“ dovanoja aromatinių žvakių, degančių iki 80 val. ir skleidžiančių unikalų kvapą, kolekciją, o keramikos gamintojai „Denby Pottery Ltd.“ – pietų servizą. Kosmetikos firmos „L’Oreal“ stilistas Herman Ho pažadėjo naują stilių – šukuoseną ir makiažą pagal pavasario-vasaros tendencijas.

Vienas itin turtingas žmogus, nenorintis skelbti savo pavardės, dovanoja savaitės kelionę grupei iki keturių žmonių į vieną iš 16 nurodytų šalių, tarp kurių yra Kenija, Australija, Tailandas, Indonezija, Belizas, Pietų Afrikos Respublika. Keliautojai galės apsistoti prabangiuose viešbučiuose, jiems teliks įsigyti lėktuvo bilietus.

Kaip DELFI sakė K. Bobs, britams jau pabodę prašymai paremti sergančius ir kitus vaikus, o kiekviena didesnė kompanija jau turi tam tikrų įsipareigojimų. Tačiau išgirdę, kad šiuo atveju renkami pinigai turėtų tapti savotiška investicija į vaikų ateitį, jie sutinka padėti.