„Man neseniai padovanojo nemažą ir, matyt, labai brangų bonsą. Bet teko girdėti, kad šie augalai trukdo verslui ir gali sukelti sunkumų namuose. Net nežinau, kaip dabar elgtis – ar džiaugtis labai gražia dovana, ar ją išmesti?“ – dvejoja skaitytoja Rasa iš Vilniaus.

Verslas nežlugs

Literatūros apie feng shui netrūksta. Iš pradžių norėčiau pacituoti ištrauką iš populiarios Lillian Too knygos „Feng Shui. Gyvenimas pagal kinų išmintį. 168 keliai į sėkmę“ (Vilnius, 2000). Joje rašoma: „Bonsai reiškia augimo stoką. Todėl feng shui jie nėra geri. Čia aš neminiu meniškai apkarpytų krūmelių bei kitų augalų – darbe ar namie jie tikrai duoda daug geros energijos.

Turiu galvoje tas nykštukines didelių medžių atmainas, kurioms išvesti prireikė daug metų ir kurios labai brangios. Tikrieji bonsai kainuoja labai brangiai. Tačiau feng shui jie nėra geri, nes simbolizuoja žmogaus ir verslo augimo stabdymą. Jei negalite be jų apsieiti, jei bonsai jūsų aistra, laikykite juos šiaurinėje pusėje. Tuomet jie nebus tokie žalingi.“ Šie žodžiai skamba labai pesimistiškai.

Nejau bonsas sužlugdys verslą? Tikrai ne. Sakyčiau, jis išmokys šeimininką rūpestingumo (būtina kasdienė priežiūra), dėmesingumo detalėms (kiekviena šakelė ir net lapas yra gerai matomi ir turi atrodyti nepriekaištingai). O šios savybės versle tik padeda.

Pagrindinės taisyklės

Kada aiškiausiai matome, kad bonsas – sumažintas medis? Žinoma, tada, kai yra jį su kuo palyginti pagal dydį. O jei šalia nėra kokių nors daiktų, tai ir bonsas įsivaizduojamas visai kitaip. Pasitelkime feng shui principus, ir medelis taps sėkmę nešančiu elementu. Juk storas kamienas simbolizuoja stabilumą, ilgaamžiškumą.

Taigi pagrindinės taisyklės yra šios:

*Bonsas turi būti sveikas ir gražus, todėl jį laikykime tinkamomis sąlygomis, reguliariai laistykime. Prireikus paformuokime šakas.

*Tai išskirtinis augalas. Jo negalima statyti kartu su kitais kambario gyventojais.

*Jokiu būdu greta bonso nelaikykime kambarinės gėlės, ypač už jį didesnės. Nedarna išryškina augimo ribojimą, kurio bijo feng shui konsultantai.

*Greta nedėkime aiškiai suvokiamo dydžio suvenyrų, kriauklelių, kankorėžių ir panašių daiktų.

*Jei turime kelis bonsus, juos išdėstykime ant akmeninių plokščių, bambukinių takelių ar specialių lentynų.

*Gražiausiai bonsas atrodo, kai yra akių lygyje ar truputį žemiau. Todėl parinkime tokią vietą, kad žvelgdami jį matytumėme iš šono, o ne iš viršaus.

*Sode bonsams irgi turi būti atskirtas kampelis (nebūtinai šiaurinėje pusėje), kur jie taptų gražiu akcentu ir harmoningai derėtų su aplinka.

*Nepamirškite, kad bet kokio kambarinio augalo augimas ribojamas. Mažiausiai – nedidelių žolinių augalų, labiau – kambarinių medelių. Net ir vieni geriausių feng shui augalų – citrinmedžiai yra genimi, lajų dydis reguliuojamas.

Ką išsirinkti parduotuvėje?

Bonsais paversti galima daugelį medėjančių augalų. Jų natūrali išvaizda labai skiriasi. Tos pat rūšies fikusas gali būti ir kelių metrų aukščio medis, ir vos 30–50 cm nykštukas. Kaip ir dauguma Lietuvoje augančių medžių. Tik mūsų krašte paplitusios rūšys labiau tinka lauke auginamiems bonsams formuoti.

Tokiems medeliams būtinas toks pat ramybės periodas kaip ir sodo, miško medžiams. Kambarį papuoš bonsai, suformuoti iš atogrąžų ir paatogrąžių augalų.

Granatmedis (Punica granatum) auga greitai. Kelis kartus per metus reikia patrumpinti jaunus ūglius. Bet kelias šakeles geriau palikti, nes žydi tik pirmametės. Žiemą laikomas apie 10 °C patalpoje.

Carmona microphylla gerai auga drėgname ore, 15–24 °C temperatūroje. Mėgsta kasdienį purškimą vandeniu.

Europinis alyvmedis (Olea europaea) nereiklus, gerai auga kambaryje. Žiemą tinka tiek įprasta kambario temperatūra, tiek vėsi (10–15 °C) patalpa. Mėgsta kalkingą žemę.

Serissa foetida kilusi iš Kinijos ir Japonijos, auga greitai. Žiemą tinkamiausia apie 10 °C patalpa. Mėgsta purškimą vandeniu. Gerai šakojasi, šakeles reikia dažnai patrumpinti.

Iš fikusų (Ficus benjamina, F. retusa ir pan.) ypač lengva formuoti kambarinius bonsus. Jie gerai šakojasi, greitai storėja kamienai, nereiklūs. Kelerių metų amžiaus medelių šaknys irgi storėja, todėl jas galima atidengti.

Spygliuočiai bonsai – kriptomerijos (Cryptomeria japonica) , pušys (Pinus pinea, P. densiflora) , arizoninis kiparisas (Cupressus arizonica) – turi žiemoti šviesioje ir vėsioje (10–15 °C) patalpoje. Labai gerai kasdien juos apipurkšti vandeniu.

Gražus ir kiti kambariniai medeliai, pavyzdžiui, mirtos, azalijos, japoniniai ožekšniai, lauramedžiai ir panašūs. Tik iš jų suformuotų bonsų parduotuvėse nerasite. Tačiau turint kantrybės ir žinių galima užsiauginti patiems.

Svarbiausia – bonsus pakankamai dažnai laistyti. Plokščiame konteineryje žemė išdžiūsta labai greitai. Todėl saulėtą vasaros dieną bonsą palieti reikės rytą ir vakare. Žiemą, priklausomai nuo kambario temperatūros, kasdien arba kas antrą dieną. Tręšiami spesialiomis bonsų trąšomis pagal medelio rūšies poreikius.

Tegul triumfuoja dvasinės vertybės

Bonsus labai tinka auginti namuose, kuriuose per daug sureikšminama materialinė gerovė. Jie sugeria minčių, žodžių ir jausmų energiją, išlaisvina erdvę dvasiniams dalykams.

Simetriškų formų medeliai išvalo atmosferą nuo žmonių, kurie savo materialinę gerovę ir pinigus laiko gyvenimo pagrindu, bet pripažįsta ir kitas vertybes. Nesimetriški bonsai naudingi asmenims, visai neleidžiantiems egzistuoti dvasiniams dalykams. Kaskados ir pusiau kaskados formų augalai išsklaido žmonių, labai įklimpusių į kasdienius rūpesčius, mintis.

Bet kurie bonsai gali sumažinti priklausomybę nuo žemiškos gerovės, suteikti dvasingumo ir atverti sąmonei naujus horizontus. Jie pažadina nuoširdumą, atvirumą, dvasinio pasaulio pažinimą. Ir atvirkščiai – labai aistringus žmones nuramina, todėl jų nesulaikomi žodžiai ir poelgiai tampa santūresni ir nuosaikesni.