Šią savaitę 71-ąjį gimtadienį atšventusi Valentina Tereškova – ypatinga asmenybė. Pirmoji į kosmosą pakilusi moteris ilgus dešimtmečius buvo sovietinės visuomenės pasididžiavimas ir įvairiausių apkalbų objektas. Iki šiol netyla pasakojimai apie V.Tereškovą ir jos asmeninio gyvenimo paslaptis.

Atitiko ideologijos rėmus

V.Tereškovos jaunystė nebuvo lengva. Jos tėvas žuvo per Suomijos ir SSRS karą 1939 m., dar nesulaukusi pilnametystės ji turėjo įsidarbinti tekstilės fabrike. Bet vaikystės svajonių užkariauti dangų mergina neatsisakė ir užsirašė į parašiutininkų būrelį. Šis pomėgis ir padėjo V.Tereškovai tapti pirmąja kandidate moterimi skristi į kosmosą. Kalbama, kad ją atrinko, nes buvo „žmogus iš liaudies“.

V.Tereškova atitiko visus sovietinės ideologijos kriterijus. 1963 m. birželio 16 d. V.Tereškova pakilo raketa „Vostok 6“. Sakoma, kad po trijų kosmose praleistų parų V.Tereškovą vos gyvą ištraukė iš nusileidimo kapsulės – mergina patyrė dideles fizines ir psichologines perkrovas.

Sovietinės moters idealas

Netrukus V.Tereškova tapo įžymybe. Milijonai sovietinių moterų pradėjo mėgdžioti jos drabužių stilių, eiseną ir net kalbos manierą.

Žinoma, kad būtų sukurtas toks V.Tereškovos kultas, neapsieita be sovietų valdžios pastangų. Tačiau V.Tereškova visą gyvenimą norėjo būti tiesiog laiminga moteris, o ne didvyrė. Deja, partija kišosi visur, net į kosmonautės asmeninį gyvenimą.

Praėjus penkiems mėnesiams po istorinio skrydžio 1963 m. lapkritį V.Tereškova netikėtai susituokė su kosmonautu Andrijanu Nikolajevu.

Sklido gandai, kad mergina buvo įsimylėjusi pirmąjį kosmonautą J.Gagariną, bet šis jau buvo vedęs. „Viršuje“ nuspręsta, kad slaptas pirmųjų kosmonautų romanas nepageidaujamas, ir V.Tereškovai buvo įsiūlytas kitas didvyris.

Su pirmuoju vyru V.Tereškova santuokoje gyveno neilgai. Kosmonautė ilgai mynė sovietinės valdžios slenksčius, kol gavo asmeninę Leonido Brežnevo vizą išsiskirti – šalies „veidui“ skyrybos nederėjo.

Po kurio laiko V.Tereškova susituokė su Julijumi Šapošnikovu, garsiu Maskvos mediku. „Su juo man pavyko tai, kas atrodė neįmanoma: aš sugebėjau tapti laiminga“, – kartą prasitarė kosmose pabuvojusi moteris.

Atsitvėrė tylos siena

Šiuo metu V.Tereškova gyvena Žvaigždžių miestelyje netoli Maskvos. Su žiniasklaida ji atsisako bendrauti ir iki šiol plačiau neatskleidžia nei buvusių kosminių programų, nei savo asmeninio gyvenimo smulkmenų.

V.Tereškova nuo kosminės programos laikų palaiko ryšius su tomis pačiomis draugėmis. Labiausiai ji vertina pirmojo ir vienintelio savo skrydžio į kosmosą dublerę Iriną Solovjovą. Jiedvi su tokiais pat skafandrais vyko autobusu iki pakilimo aikštelės. Tik V.Tereškova įlipo į kosminį laivą, o Irina liko autobuse...