Taigi mūsų, ištikimų žmonų ir draugių, užduotis - kuo daugiau sužinoti apie tai, kokios sveikatos problemos gresia mylimajam ir priversti jį saugoti save. Iš pradžių reikėtų išsiaiškinti, kokie negalavimai būdingi jūsų vyro amžiaus grupei.

20-30 metų

Kartus gyvenimo saldumas

Medikai pastebėjo, kad 20-30 metų vyrai labiausiai rizikuoja susirgti cukralige. Priežastis - stresas, susijęs su savarankiško gyvenimo pradžia, taip pat padažnėję įpročiai gerti ir rūkyti.

JŪSŲ VEIKSMAI. Užsukite į vaistinę ir nusipirkite specialų testą, kuris leidžia greitai nustatyti cukraus kiekį kraujyje. Darykite tai 1-2 kartus per metus, ypač jei kas nors iš jo giminių sirgo cukralige. Kontroliuokite, kad jis nepiktnaudžiautų saldumynais ir laikytųsi sveikos mitybos principų.

"Pulsuojantis" skausmas

Nuolatinis galvos skausmas - rimtas išbandymas jaunam ir aktyviam vyrui. Dar blogiau, jei šis 2-3 kartus per parą pasikartojantis negalavimas tampa nepakeliamas, "pulsuojantis", griaužiantis akis ir kaktą. Skausmas pasiekia aukščiausią tašką per pirmas 5-10 minučių, gali trukti nuo pusvalandžio iki poros valandų. Priepuoliai gali ištikti ir miegant - staiga išpila prakaitas, užgula nosį. Laiku neužkirtus kelio skausmui negalavimai praeis tik po 65 metų.

JŪSŲ VEIKSMAI. Įkalbėkite antrąją pusę pasikonsultuoti su neurologu, taip pat atsisakyti pagrindinių skausmo dirgiklių - cigarečių ir alkoholio. Padės ir kontrastiniai (šalti ir karšti) kompresai prieš miegą. Paruoškite du rankšluosčius ir dubenis su karštu ir šaltu vandeniu. 30 sekundžių pridėkite prie galvos karštą rankšluostį, vėliau - šaltą, taip darykite 2-3 kartus. Po truputį ilginkite procedūrą: karštą ir šaltą kompresą laikykite po 1,5 minutės ir keiskite rankšluosčius 6 kartus.

30-40 metų

Sustabdyti kosulį

Rytais jus pakelia ne žadintuvas, o veriantis sutuoktinio kosulys? Greičiausiai tai chroniškas rūkaliaus bronchitas.

JŪSŲ VEIKSMAI. Reikėtų būtinai apsilankyti pas gydytoją ir patikrinti, ar mylimasis nesusirgo plaučių uždegimu. Bet kokiu atveju specialistas patars, kaip reikia gydyti lėtinį bronchitą. Geriausia būtų įtikinti vyrą mesti rūkyti, tegul pagalvoja apie pasekmes, nes bronchitas gali paūmėti.

Trūksta hormonų

Specialistai andrologai testosteroną vadina "hormonu, kuris iš žmogaus padarė vyrą". Bet štai paradoksas: vyriškos jėgos hormono charakteris kaprizingas kaip moters. Užtenka šiek tiek susinervinti, persitempti ar nepavalgyti, ir testosterono lygis kraujyje sumažėja. Dėl šios priežasties vyrą kartais gali ištikti infarktas.

JŪSŲ VEIKSMAI. Jeigu matote, kad mylimasis dažnai persidirba, jaučiasi išsekęs, patarkite jam apsilankyti pas endokrinologą, urologą ar kardiologą. Nepamirškite, kad vyrui reikia pailsėti, norint atgauti prarastų hormonų dozę. Jam gali padėti ženšenio užpilas (15-25 lašeliai 2-3 kartus per savaitę), jūros gėrybės, riešutai, kuriuose gausu L-arginino, skatinančio testosterono gamybą.

40-50 metų

Šalin pilvuką!

Bene didžiausias tikro vyro priešas - nepageidaujami riebaliukai, kurie dažniausiai kaupiasi ties juosmeniu. Nors dažnai sakoma, kad pilvukas auga nuo alaus, neskubėkite barti partnerio už pomėgį šiam gėrimui.

Kad ir kaip būtų keista, bet šalių, kuriose vartojama daugiausia alaus, pavyzdžiui, Čekijos, gyventojai yra daug lieknesni nei tie patys amerikiečiai, geriantys kokakolą ar viskį. Nors kalorijų kiekis ir didelis, alus nėra pagrindinė antsvorio priežastis. Reikia šiek tiek pažaboti apetitą, daugiau judėti - ir pilvuko problema išsispręs savaime.

Medikai įspėja, kad kuo daugiau riebalų kaupiasi vyro organizme, tuo didesnė impotencijos rizika. Be to, kyla medžiagų apykaitos sutrikimo ir cukraligės pavojus, taip pat hipertonijos ir širdies ligų galimybė.

JŪSŲ VEIKSMAI. Jūsų mylimojo liemens apimtis jau seniai viršija 100 centimetrų? Tuomet pasiūlykite jam nekaloringą dietą, gaminkite mažiau riebaus maisto ir įtikinkite dažniau slidinėti, bėgioti, plaukioti ar užsirašyti į sporto klubą.

Delikati problema

Vidutinio amžiaus vyrai nuo hemorojaus kenčia 4 kartus dažniau nei moterys. Liga vystosi dėl daugybės priežasčių, tarp jų vidurių užkietėjimo, sėdimo darbo, įtemptų fizinių pratimų, paveldimumo, antsvorio. Tai gali nulemti ir aistra alkoholiui, aštriam ir sūriam maistui.

JŪSŲ VEIKSMAI. Nelikite abejinga vyro nusiskundimams niežuliu ir kitais nepatogumais, kuriuos sukelia hemorojus. Taigi vėl patartina pasikonsultuoti su specialistu. Pasirūpinkite ir partnerio dieta. Į ją turi įeiti daržovės ir vaisiai, kuriuose gausu ląstelienos. Tegul rytą jis išgeria stiklinę vandens. Tai turėtų pagerinti žarnyno darbą. Skatinkite mylimąjį daugiau judėti. Sėdimas darbas biure tik sunkina problemą.

50-60 metų

Avarinė padėtis

Šiame amžiuje didėja infarkto ir insulto galimybė. Priežastis - padidėjęs kraujospūdis, testosterono mažėjimas, susijęs su lytinės funkcijos silpnėjimu. Po 40 metų testosterono kiekis kraujyje mažėja vos procentu. Atrodytų, nieko čia tokio, bet 60 metų sulaukusio vyro organizmas jau netenka penktadalio gyvybiškai svarbaus hormono. Tada ir prasideda vyriškasis klimaksas: imuniteto silpnėjimas, dažni melancholijos priepuoliai, susierzinimas, raumenų masės nykimas, lytinio pajėgumo mažėjimas, kiti negalavimai.

JŪSŲ VEIKSMAI. Geriausia, jei kasdien matuotumėte jo kraujospūdį. Jeigu spaudimas didesnis už normą, jūsų vyras žūtbūt turėtų apsilankyti pas gydytoją. Stenkitės, kad jis tinkamai maitintųsi, valgytų mažiau kiaulienos, avienos, sviesto ir baltos duonos.