Šį mėnesį 50-metį švęsiantis grupės „Studija“ siela vadinamas S.Januška apie muziką galėtų pasakoti valandų valandas. Ir nors didžiąją laiko dalį „suvalgo“ profesinė veikla ir darbas Klaipėdos universiteto Menų fakultete, kur Džiazo muzikos katedroje jis moko jaunimą dainavimo paslapčių, Steponas neužmiršta ir namų. O buities darbai jam – vienas malonumas.

Tik gražūs žodžiai

Steponas būsimą žmoną Rimą sutiko studijų metais, kai abu mokėsi tuomečiame Vilniaus konservatorijos Klaipėdos fakultete. „Ji buvo nepaprastai simpatiška jaunesnė studentė“, – gražių žodžių negailėjo dainininkas.

Aktyvus Estradinės muzikos katedros studentas organizuodavo diskotekas ir lankė badmintono treniruotes. Per vieną jų Steponas ir išdrįso pakviesti Rimą ateiti į diskotekų peržiūrą. Taip užsimezgė draugystė, vėliau ji peraugo į meilę. Pora užaugino sūnų Arną, dabar jam 25-eri. Vaikinas pasirinko verslininko kelią, prieš metus baigė tarptautinio verslo administravimo studijas Talino Konkordijos universitete.

Januškas nuo pirmų pažinties dienų suvienijo ne tik meilė, bet ir muzika. Šiandien verslininkė R.Januškienė prisipažįsta, kad tik Stepono dėka ji suprato, kas yra kokybiška muzika. „Steponas suformavo ne tik mano, bet ir artimųjų pomėgį klausytis „stip-rios“ muzikos, – sakė moteris. – Klausytis tokios muzikos – tai tas pats, kaip žiūrėti į profesio-naliai nutapytą paveikslą. Nenoriu girdėti gitaros ar smuiku atliekamos solo partijos, įrašytos kompiuteriu. Nenoriu jaustis apgaudinėjama gražaus, bet netikro skambesio. Mėgstu tokius būgnus, iš kurių gali tikėtis visko: perkūno iš giedro dangaus, širdį veriančio gitaros jausmingumo“, – romantiškai kalbėjo R.Januškienė.

Anot Rimos, Steponas – patikimas, punktualus, dėmesingas, atsakingas, linksmas ir kūrybingas. Jo išmintis dar studijų metais leido moteriai jaustis lyg saugiame uoste. „Steponas keldavosi 5 val. ryto ir lydėdavo mane į repeticijas konservatorijoje“, – pirmuosius draugystės metus prisiminė moteris. Beje, tai tik dalis gražių žodžių, kuriais savo vyrą apibūdino ponia Rima.

Pirmieji žingsniai scenoje

S.Januška šiandien su šypsena prisimena savo debiutą scenoje. Anuomet žinoma ir populiari daina „Te visad šviečia saulė“ buvo pirmoji, kurią jis dar būdamas mokinukas atliko Šilutėje. Vaikystėje apie dainininko karjerą Steponas nesvajojo, nors mokydamasis trečioje klasėje dainavo mokyklos chore. Tik mamos paskatintas įstojo į muzikos mokyklą.

Studijuodamas S.Šimkaus konservatorijoje S.Januška stebėjo muzikantų gyvenimą. Dažnai jaunos panelės, tik sukūrusios šeimas, išsiskirdavo, sakydavo, kad antroji pusė jų nesupranta.

Sutikęs Rimą, kuri tuo metu ruošėsi tapti muzikos mokytoja, S.Januška pamanė, kad ši moteris supranta jį iš pusės žodžio, o muzika jųdviejų gyvenime užima ypatingą vietą. Ir jis nesuklydo.

Garsus dainininkas teigia, kad meilė gali būti labai įvairi: vienaip mylima muziką, kitaip – žmoną. Tačiau akivaizdu, kad iš meilės muzikai yra nulipdytas poros gyvenimas.

„Tai ir profesija, ir gyvenimo būdas, – tikino vokalistas. – Muzika – labai plati sąvoka. Gali nebūti dainininkas, bet gali būti kūrėjas, pedagogas. Muzikantas – profesija, o tapti įžymiam – tai jau sėkmė.“

Bohemai nepriklauso

S.Januška nelaiko savęs bohemos žmogumi. „Rūkymas, gėrimas – ne mano pomėgiai. Aš prieš tokį gyvenimo būdą. Vertinu tokias akimirkas, kai susirenka įvairių sričių profesionalai, eruditai ir dalijasi patirtimi“, – kalbėjo dainininkas.

Tokie susibūrimai dažnai vykdavo prieškario Lietuvoje: susirinkdavo politikai, muzikai, poetai, menininkai ir dalydavosi naujienomis, atradimais, kūrybos darbais ir patirtimi. „Tai ir yra tikroji bohema“, – įsitikinęs S.Januška.

Ir nors anksčiau linksmai kompanijai plėšiant dainą, Steponas likdavo santūrus, bėgant metams sulaužė šią taisyklę. „Dabar padainuoju kartu su visais“, – šyptelėjo Steponas.

Kasdienybę paįvairina kelionės

Įtemptą gyvenimą pora stengiasi paįvairinti įdomiomis išvykomis ir kelionėmis – laisvo laiko Januškai turi nedaug, tad stengiasi jį praleisti turiningai.

„Visuomet porą kartų per metus išvykstame toliau. Ten, kur šilta. Žinoma, Lietuvos neužmirštame, – šypsojosi Rima. – Šiais laikais kelionių geografija nieko nenustebinsime, bet norėčiau grįžti į Jungtinius Arabų Emyratus, kur verslo reikalais esu buvusi gal dešimt kartų, bet ilsėtis taip ir neteko.“

Paprašytas užrašyti šeimos gyvenimo sėkmės formulę, S.Januška tik nusišypsojo: ji netilptų į mokyklinę lentą. „Pirmiausia tai – meilė, tolerancija, pagarba, kantrybė ir noras sukurti savo – dviejų žmonių gyvenimą“, – sakė dainininkas.