Ministras E.Maldeikis, kiek anksčiau pareiškė, kad dar šią savaitę postų neteks valstybinių įmonių "Lietuvos energija" ir "Lietuvos dujos" vadovai: Arūnas Keserauskas ir Vytautas Mikaila. “Veido” šaltinių duomenimis, norima atleisti visus opozicijos atstovus užimančius bent kiek reikšmingesnius postus. Esą kitaip valdančioji dauguma nesugebės įgyvendinti savo užsibrėžtų tikslų.

“Premjeras Rolandas Paksas visur aplink save mato priešus, todėl pasirinko gana savitą elgesio modelį - kovotojo su tik jam pačiam matomais slibinais. Iš esmės R.Pakso veikla primena šv. Jurgio kovas, dramatiškus spektaklius, bet valstybei tai nieko gero neduoda”, - taip Ministro pirmininko R.Pakso sprendimą praktiškai kone vienu metu atleisti daugumos valstybinių įmonių vadovus komentuoja ekspremjeras Andrius Kubilius.

Premjeras išties jautrus kritikai. Vyriausybės žingsniams nepritariantys arba juos bent kiek kritikuojantys pareigūnai žaibiškai netenka postų. Šią savaitę iš “Sodros” vadovo pareigūnų buvo priverstas atsistatydinti Aidas Pikiotas. Premjerui, regis, nepatiko, kad A.Pikiotas viešai neparėmė liberalų planų, kaip gelbėti “Sodrą”.

“Lietuvos dujų” generalinis direktorius V.Mikaila, regis, neteks posto už tai, kad sukritikavo Vyriausybės sprendimą nedidinti dujų kainos vartotojams, nors padidėjo iš Rusijos gaunamų dujų kaina. Šią savaitę iš pelningai dirbančios “Lietuvos energijos” generalinio direktoriaus pareigų atstatydintas ir A.Keserauskas.

Šiek tiek anksčiau “Lietuvos geležinkelių” generaliniu direktoriumi paskirtas dabartinio susisiekimo ministro Gintaro Striauko globėjas Jonas Biržiškis. Draugystė su G.Striauku ir R.Paksu lėmė ir D.Kaubrio tapimą naujuoju “Klaipėdos naftos” vadovu.

“Lietuvos energijos” vadovas A.Keserauskas ėmėsi reformų ir dirbo iš tikrųjų gerai. Matyt, R.Pakso Vyriausybė yra prisižadėjusi savo rėmėjams ar bičiuliams skirti tam tikrus postus. Į kompetenciją nei R.Paksas, nei E.Maldeikis dėmesio nekreipia”, - taip Vyriausybės sprendimus komentuoja Seimo narys socialdemokratas Algirdas Butkevičius, priblokštas skubos keičiant įmonių vadovus.

Ekspremjeras A.Kubilius kalbėdamas apie šį “valymą” pasiūlė prisiminti valdančiosios koalicijos sutartį. “Valdančiosios partijos susitarė dalytis ne tik ministrų postus, bet ir stambesnių valstybinių įmonių bei įstaigų vadovų postus. Mes manėme, kad valstybinės įmonės sėkmingai dirbti gali tik tada, kai joms įtakos nedaro politikai.

Tuo tarpu dabar vėl grįžtama prie posovietinės taktikos, kai valstybinių įmonių vadovavimas yra politizuojamas - sprendimus priims ne šių bendrovių vadovai, o ministrai ar kiti įtakingi asmenys. Toks kelias veda į įmonės nuostolingumą”, - mano ekspremjeras.

Tiek kairiosios, tiek dešiniosios Seimo opozicijos teigimu, neturėdami jokių motyvų liberalai ir socialliberalai taip pat siekia atstatydinti ir Seimo kontrolierių įstaigos vadovę Leonardą Kuodienę. Artimiausiu metu bus pakeisti daugelio teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijų vadovai.

Savo postų jau neteko generalinis komisaras Visvaldas Račkauskas ir generalinis prokuroras Kazys Pėdnyčia. “Dreba” ir Muitinės departamento vadovo Valerijono Valicko kėdė. Taigi, kam iš tiesų atstovauja valdančioji dauguma - valstybės ir jos piliečių interesams ar tik atskiros grupelės žmonių interesams?