Pasibaigus pirmajam balsavimo etapui komisija atrinko keturis kandidatus į pagrindinę nominaciją ir po tris pretendentus į sporto, kultūros bei turizmo kategorijas. Komisijos sprendimu kandidatų į verslo kategoriją paskelbimas laikinai atidėtas.

Kompetentingos 13 asmenų komisijos, kurios nariai visuomenės pasiūlytų kandidatų veiklą vertino pagal aktualumą, pozityvumą, konceptualumą, intensyvumą, profesionalumą ir ilgalaikį efektyvumą, sprendimu į pagrindinę nominaciją pretenduoja Londone gyvenanti ir konsultacijų bendrovei vadovaujanti 25 metų verslininkė Laura Dzelzytė, UNESCO Sporto čempiono titulą turintis sportininkas Virgilijus Alekna, bronzos medalius Europos krepšinio čempionate iškovojusi Lietuvos vyrų nacionalinė krepšinio rinktinė bei telekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis už Lietuvos pristatymą apie 10 mln. vartotojų turinčiame virtualiame pasaulyje „Second Life“.

Gauti apdovanojimą už geriausią Lietuvos pristatymą pasaulyje šiemet taip pat pretenduoja garsiausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis, kuris pirmojo etapo finale surinko daugiausiai internautų balsų.

Sporto srityje laureatė bus renkama iš trijų labiausiai praėjusiais metais Lietuvą garsinusių sportininkių: dviratininkės Editos Pučinskaitė, 23 metų septynkovininkės Viktorijos Žemaitytės ir 6-ajame Pasaulio šachmatų čempionate moterų čempione tapusios Viktorijos Čmilytės.

Komisijos sprendimu į „LT tapatybė 2007. Kultūra“ nominaciją pretenduoja režisierius Eimuntas Nekrošius, saksofonistas Petras Vyšniauskas bei dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius, kuris šiemet yra pristatytas ir reikšmingiausiam tarptautiniam Hanso Christiano Anderseno vaikų literatūros apdovanojimui.

Apdovanojimą už Lietuvos įvaizdžio gerinimą turizmo srityje pretenduoja gauti Užupio bendruomenės iniciatyva sukurta Nepriklausoma Užupio Respublika, Vilniaus simboliu tapęs Vaido Ramoškos sukurtas „Angelas“ bei seniausias ir didžiausias Lietuvos kurortas – Druskininkų miestas.

Apdovanojimų ceremonijos metu bus įteiktas ir specialus prizas „Už veržlumą“. Praėjusiais metais specialiai nominacijai „Už gyvenimo nuopelnus“ įsteigtas apdovanojimas atiteko avangardinio kino kūrėjui, poetui Jonui Mekui.

Pirmojo etapo balsavimo rezultatus lėmė komisijos ir Lietuvos gyventojų DELFI naujienų portale išreikšti balsai. Septynis mėnesius apdovanojimų organizatorius Lietuvos institutas kartu su DELFI portalu kvietė skaitytojus stebėti tautiečių darbus ir kas mėnesį nuspręsti, kieno veikla labiausiai prisidėjo prie teigiamo Lietuvos įvaizdžio formavimo.

„Man labai patinka šitie apdovanojimai, nes jie yra už nieką. Nei vienas iš nominantų specialiai nesistengė kurti to įvaizdžio, tiesiog gerai darė tai, ką sugeba geriausiai, - praėjusiais metais tarp pretendentų atsidūręs kompanijos „LT United“ narys muzikantas Arnoldas Lukošius mano, kad nereikia didžiuotis Lietuva ar kažkaip specialiai stengtis tą pasididžiavimą deklaruoti, paprasčiausiai reikia gerbti save ir suprasti, kad Lietuva yra kiekvienas individualiai ir tuo pačiu vienas iš tos pačios valstybės individų. – Tapatybė yra tai, su kuo tu gimei. Jos nepasirinksi, tave visada tapatins tiek su gerai, tiek su blogai garsėjančiais lietuviais“.

Lietuvos institutas jau penktus metus rengia „LT tapatybė“ apdovanojimus už naujausius pasiekimus, reikšmingus darbus bei aktyvią veiklą gerinant Lietuvos įvaizdį. Apdovanojimų „LT tapatybė 2007“ pagrindinis tikslas – pagerbiant labiausiai Lietuvą 2007 metais garsinusius asmenis bei organizacijas, skatinti ir aktyvinti teigiamą valstybės įvaizdžio formavimą.

Apdovanojimais taip pat siekiama ieškoti pasauliui suprantamų Lietuvos identiteto išraiškų, skatinti aktyvų Lietuvos pristatymą pasauliui įvairiose veiklos srityse bei plėtoti šio pristatymo galimybes.

Praėjusiais metais pagrindinį „LT tapatybės“ prizą pelnė režisierius Arūnas Matelis, kultūros nominacijoje apdovanota operos solistė Violeta Urmanavičiūtė – Urmana, verslo – bendrovės „Fermentas“ generalinis direktorius Viktoras Butkus. „Lt tapatybė. Sportas“ statulėlę gavo galiūnas Žydrūnas Savickas, o turizmo srityje pagerbtas sovietinių skulptūrų muziejus – Grūto parkas.

Kovo 4-12 dienomis norintieji savo balsus galės atiduoti svetainėje tapatybė.lt už, jų manymu, apdovanojimų labiausiai nusipelniusius kandidatus visose 5 nominacijose. Kovo 13 dieną vertinimo komisija išrinks iš visuomenės pasiūlytų kandidatų laureatus, o iškilmingi „LT tapatybės 2007“ apdovanojimai vyks kovo 14 dieną Seime.