Atsakymas: Gimus kūdikiui, motinai, nesvarbu, ar ji dirba, ar yra bedarbė, mokama 6 minimalių gyvenimo lygių dydžio (750 Lt) vienkartinė pašalpa. Ji mokama už kiekvieną gimusį gyvą kūdikį vieno iš tėvų (ar turimo vienintelio iš tėvų) ar globėjo prašymu (Valstybinių pašalpų šeimoms, auginančioms vaikus, įstatymo 2 str.).

Vadovaujantis Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 16 straipsnio nuostatomis, teisę gauti motinystės pašalpą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu (už 70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir už 56 kalendorines dienas po gimdymo) turi moterys, privalomai apdraustos ligos ir motinystės socialiniu draudimu (dirbančios ir už tai gaunančios atlyginimą), išleistos nėštumo ir gimdymo atostogų bei turinčios bent minimalų nustatytą darbo stažą (iki pirmosios nėštumo ir gimdymo atostogų dienos turi ne trumpesnį kaip 3 mėn. per paskutinius 12 mėn. arba ne trumpesnį kaip 6 mėn. per paskutinius 24 mėn. ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą). Nurodyto įstatymo 18 straipsnyje nustatyta, kad motinystės pašalpa nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu mokama 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, tačiau ji per mėnesį negali būti mažesnė už nėštumo ir gimdymo atostogų suteikimo mėnesį galiojusių vidutinių mėnesinių draudžiamųjų pajamų ketvirtadalį (šiuo metu - ne mažesnė nei 221,50 Lt).

Teisę gauti motinystės (tėvystės) pašalpą turi vienas iš tėvų, atitinkantis šiuos kriterijus: yra apdraustas (sąlygos analogiškos minėtoms), yra išleistas vaiko iki vienerių metų priežiūros atostogų ir per paskutinius 24 mėn. iki pirmosios vaiko iki vienerių metų priežiūros atostogų dienos turi ne trumpesnį kaip 7 mėn. ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą. Šią pašalpą sudaro 60 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, tačiau ji per mėnesį negali būti mažesnė už vaiko iki vienerių metų priežiūros atostogų suteikimo mėnesį galiojusių LR Vyriausybės patvirtintų mėnesinių draudžiamųjų pajamų trečdalį - 295,33 Lt (Ligos ir motinystės socialinio draudimo pašalpų nuostatų 48 p.).

Už vaiko priežiūros atostogas iki trejų metų mokama 0,75 MGL dydžio (93,75 Lt) pašalpa.

Jei Jūs niekur nedirbtumėte ir pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą nėštumo ir gimdymo laikotarpiu neturėtumėte teisės gauti motinystės pašalpos, tačiau mokytumėtės mokymo įstaigų dieniniuose skyriuose, vadovaujantis Valstybinių pašalpų šeimoms, auginančioms vaikus, įstatymo 3 straipsniu, Jums kas mėnesį būtų mokama 0,75 MGL dydžio (93,75 Lt) nėštumo pašalpa. Nėštumo pašalpa besimokančioms moterims mokama pagal medicinos įstaigos išduotą pažymėjimą už 70 kalendorinių dienų iki gimdymo, suteikus nėštumo atostogas.
Motinoms, neapdraustoms ligos ir motinystės socialiniu draudimu ir neturinčioms teisės gauti motinystės ir (ar) motinystės (tėvystės) pašalpos, kas mėnesį mokama 0,75 MGL dydžio pašalpa už kiekvieną vaiką nuo jo gimimo iki trejų metų.

Konsultacijas rengia UAB "Pačiolis", tel. Vilniuje 700688