„Kasmet konkursas privilioja šimtus dizainerių iš viso pasaulio, lietuviai taip pat nelieka nuošalyje. Tikimės, jog ir šiemet mūsų šalies jaunieji kūrėjai įrodys, jog nestokoja išradingumo bei entuziazmo ir pateiks ne vieną dėmesio vertą darbą”, - sako Deimantas Kirlys, UAB „Electrolux“ generalinis direktorius.

Anot Henriko Otto, „Electrolux Global Design“ vadovo, konkursui šiemet turėtų būti teikiami buitinės technikos gaminių projektai, aktualūs vadinamajai interneto kartai – moderniai mąstantiems, užsiėmusiems ir savo aplinka besirūpinantiems žmonėms, kurie savo buities neįsivaizduoja be naujausių technologijų.

Dizaino, interjero dizaino, architektūros ir panašių specialybių studentų konkursui „Design Lab“ siūlomi novatoriški koncepciniai buitinės technikos sprendimai turėtų būti orientuoti į 2-3 metų ateitį ir skirti kasdienės buities sritims – maisto laikymui, valgio gaminimui arba skalbimui.

„Mūsų taikinyje – drąsios idėjos ir sprendimai, pasižymintys mobilumu, patogumu, novatoriškomis medžiagomis, individualiomis pritaikymo galimybėmis bei ekologiškumu“, - teigia H. Otto.

Kaip ir praėjusiame „Design Lab“, konkursui pateiktos koncepcijos bus vertinamos pagal dizaino ir technologijų sprendimų naujoviškumą, funkcionalumą, estetinį ir emocinį aspektus bei pritaikomumą praktikoje. Tarptautinę vertinimo komisiją sudarys žinomi dizaino specialistai.

Dizaino laboratorijos finalistai, pateikę geriausius ateities buitinės technikos gaminių sprendimus, bus pakviesti į spalio 8-9 d. Ciuriche vyksiančią apdovanojimų ceremoniją. Joje taip pat bus paskelbtas nugalėtojas. „Design Lab 2007“ pagrindinis prizas – 5 tūkst. eurų ir šešių mėnesių praktika viename iš „Electrolux Global Design“ centrų.

„Nors kasmet konkursas privilioja šimtus dizainerių iš viso pasaulio, lietuviai kol kas dideliu aktyvumu nepasižymėjo. Tikimės, kad šiais metais situacija pasikeis, juk jaunieji mūsų kūrėjai taip pat nestokoja išradingumo bei entuziazmo ir turi dėmėsio vertų idėjų, kurios gali susilaukti sėkmės tarptautiniu mastu. Tad norime paraginti dizaino studentus teikti savo projektus ir prisidėti, kuriant buitinės technikos ateitį. Mes, savo ruožtu, esame pasiryžę padėti kiekvienam kūrėjui ir patekimo į konkurso finalą atveju, apmokėsime visas būtinas išlaidas”, - sako Deimantas Kirlys, UAB „Electrolux“ generalinis direktorius.

Pernykštį „Design Lab“ konkursą laimėjo studentas, sukūręs kompaktišką skalbimo mašiną, vietoj įprastų skalbimo priemonių naudojančią muilo riešutus.

Dizaino studento iš Vengrijos sukonstruota kompaktiška skalbimo mašina „e-Wash“, naudojanti muilo riešutus, yra išskirtinai ekologiškas prietaisas. Muilo riešutai - tai Kinijoje, Himalajų papėdėse augančio medžio vaisius, kurio lukštais vietos gyventojai jau kelis šimtmečius skalbia drabužius. Naudojant šį natūralų augalą, skalbimo procesas neteršia gamtos, nekelia grėsmės sveikatai, sumažina plastiko pakuočių naudojimą buityje.

Dar vienas skalbimo mašinos „e-Wash“ išskirtinumas yra jos praktiškumas. Anot prietaiso kūrėjo, kilogramo muilo riešutų vienam žmogui gali užtekti metams, be to, jie tinka alergiškiems bei jautriems žmonėms. Mažesnė nei įprasta, plokščios formos skalbimo mašina taip pat pasižymi stebėtina talpa ir gali išskalbti daug drabužių.

Konkurso „Design Lab“ antros vietos apdovanojimas atiteko studentei iš Prancūzijos, sukonstravusiai indukcinį maisto gaminimo puodą „Pebble“, kuris veikia su virtuvėje inkorporuotais saulės baterijos elementais, energiją gaminančiais ir debesuotą dieną. „Pebble“ pagrindą sudaro indukcinis kaitinimo įrenginys, kuris kaitina maistą, sukurdamas elektromagnetinį lauką tarp ritės ir metalinio konteinerio. Vos tik konteineris pašalinamas, kaitinimas stabdomas, o tai sąlygoja gerokai tikslesnį maisto gaminimo procesą.

Tuo tarpu trečioji vieta atiteko Studentui iš Kinijos bei jo radikalaus dizaino šaldytuvui „Go Fresh“ su medaus korių dizaino skyriais, suteikiančiais skirtingiems maisto produktams optimalią temperatūrą. Automatinės energiją taupančios technologijos dėka produktai išlieka ilgesnį laiką švieži ir maistingi, be to, nesusimaišo skirtingų produktų kvapai.

Daugiau informacijos apie šiemetinio „Electrolux“ buitinės technikos dizaino konkurso taisykles, sąlygas ir darbų pateikimo terminus galima rasti internetinėje svetainėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją