Kaip auklėti vaiką, kad vėliau jis nekompleksuotų bendraudamas su draugais ar priešingos lyties atstovais, sėkmingai koptų karjeros laiptais?


Nieko neprašyk!

Kaip auklėjote?

Vaikas privalo pats aiškintis santykius su mokytoju, antraip jis neišmoks įveikti sunkumų. Taip mąstantys tėvai retai įsiklauso į mažylio pageidavimus. Vaikas norėtų, kad mama nupirktų naują žaisliuką, o ši jam atkerta: "Tokį jau turi. Daugiau nieko neprašyk!" Dukra paprašo šokoladinio deserto, o griežti tėvai atrėžia: "Apsieisi, tai prabanga, be jos iš bado nemirsi!" Tad nereikia stebėtis, kad 70 proc. paauglių nesikalba su tėvais apie savo poreikius, kurie dažniausiai laikomi užgaidomis.

Ką išauklėjote?

Žmogus pripranta nieko neprašyti, juo labiau reikalauti, nes bijo savo prašymu kitiems sukelti problemų, atkreipti į save dėmesį. Šie žmonės, baimindamiesi trukdyti aplinkiniams, pasirengę kęsti bet kokius nepatogumus. Tačiau jų negalima pavadinti altruistais. Stoiškai tylėdami turintieji šį kompleksą linkę kaltinti aplinkinius, esą šie nekreipia dėmesio į jų kuklius pageidavimus.

Priešingos lyties priešai

Kaip auklėjote?

Auklėdami vaiką tėvai dažnai žaidžia priešingos lyties retorika: "Andriau, ko verki kaip mergaitė?" arba: "Agne, atrodai kaip tikras berniūkštis!" Girdėdamas neigiamus palyginimus berniukas gali pradėti manyti, kad yra pranašesnis už mergaitę.

Galbūt šeima laukė dukrelės, o gimė sūnus, tad nusivylę tėvai dažnai kartoja: "Jeigu tu būtum mergaitė, namuose būtų tylu ir ramu!" Sūnui nejučia diegiama mintis, kad jis yra nepageidaujamas. Tėvai kartais ir patys to nenorėdami rodo neigiamą pavyzdį vaikui, garsiai aiškindamiesi tarpusavio santykius.

Ką išauklėjote?

Santykiai su priešingos lyties atstovu - bene sudėtingiausia žmogaus gyvenimo dalis. Vieni vyrai bijo išreikšti savo jausmus ir slepia juos po storžieviškumo kauke. Kiti nuoširdžiai laiko visas moteris kvailomis būtybėmis. Treti bijo įžeisti dailiosios lyties atstovę savo nedviprasmiškais pasiūlymais. Daugelis kompleksuojančių moterų mano, kad visi vyrai - medžiotojai, mergišiai ir apgavikai.

Priešingos lyties psichologijos ypatybių neišmanymas, nemokėjimas matyti savo paties elgesio partnerio akimis neretai sukelia pačių nemaloniausių nesusipratimų.

Viskas draudžiama

Kaip auklėjote?

Daugelis tėvų nuolat riboja savo atžalas. Vaikas beveik kas valandą girdi: "Neliesk!", "Neuždavinėk kvailų klausimų!", "Daryk, kaip aš liepiau!" Ilgainiui mažylis suvokia, kad geriau nerodyti jokios iniciatyvos - tada tėtis ir mama bus patenkinti. Tad vaiką gąsdina bet koks poelgis, galintis sukelti suaugusiųjų nemalonę. Psichologai pataria, kad užuot sakę "negalima", tėvai turėtų sakyti "nereikia" ir paaiškinti kodėl.

Ką išauklėjote?

Jeigu žmogui kadaise teko susidurti su tėvų draudimais, vėliau gali kilti sunkumų ir profesiniame, ir asmeniniame gyvenime. Vadovybė pasyvius darbuotojus dažniausiai laiko niekam tikusiais. Jiems niekada nepatikimos atsakingos užduotys. Toks žmogus pasmerktas iki pensijos arti kaip arklys. Ir pats asmuo nedrįsta siūlyti savo kandidatūros, nes kaskart jį sustabdo klausimas: "O jeigu sulauksiu priekaištų?"

Pavydžios akys

Kaip auklėjote?

Kai kurie tėvai auklėja atžalas vadovaudamiesi šūkiu: "Mano vaikas turi turėti tai, kas geriausia!" Tačiau vaiko norai ignoruojami, kai jam patinka paprastas žaisliukas už penkis litus. Galbūt tai vyksta dėl to, kad tėvų tėvai, t. y. vaiko senelis ir močiutė, gyveno kitaip: taupė ir nepirko vaikams drabužių bei žaislų. Galiausiai būsimi tėvai pradėjo jaustis nieko neturintys ir padarė išvadą: "Pinigai - vienintelė priemonė, kuri padeda žmogui jaustis visaverčiam."

Ką išauklėjote?

Yra tikimybė, kad tokie tėvai užaugins sūnų, kuris dirbs dieną naktį, kad išmokėtų kreditą už prašmatnų automobilį. Žmogus bijos į savo namus pasikviesti svečių: neduok Dieve, jeigu kas nors pagalvos, kad namų aplinka - per kukli! Neva demonstruodami gerą skonį tokie žmonės renkasi draugus, kurie turi visą kalną madingų drabužių. Pirmoje vietoje - pinigai, o žmogiškosios vertybės nustumiamos į antrąjį planą.

Aktyviau!

Kaip auklėjote?

Būna pernelyg energingų tėvų, kurie norėtų, kad ir jų vaikas būtų itin aktyvus. Tačiau mažylis iš prigimties kuklus ir ramus. Mama ir tėtis nė neketina taikstytis su tokiu charakteriu. Jie mano, kad tai - yda, ir visaip mėgina ją ištaisyti. Tam, kad "išjudintų" mažylį, tėvai per prievartą verčia jį deklamuoti eilėraščius svečiams. Negana to, tėvai mėgina "perlaužti" atžalos kuklumą ir prašo mokytojo kuo dažniau kviesti vaiką prie lentos. Tačiau nedrąsus mokinys nuo to tik dar labiau kompleksuoja.

Ką išauklėjote?

Vaikystėje nesulaukęs tėvų atjautos ir palaikymo, suaugęs asmuo pasistato sieną ir mėgina apsiginti nuo aplinkinių. Beveik kiekviename kolektyve yra žmonių, kurie nemoka dirbti komandoje. Jie atvirai nekonfliktuoja, bet yra atsargūs. Visi mėginimai užmegzti su jais ryšį išprovokuoja tik dar didesnį susvetimėjimą.

Aukos ir agresoriai

Ar atpažinote save? Gal jūsų tėvai būtent taip elgėsi ir su jumis? Jeigu esate pasirengęs pripažinti klaidas - tai jau svarbus žingsnis į priekį. Gali pakakti atviro pokalbio su tėvais, kad išsiaiškintumėte, kokia auklėjimo strategija jie vadovavosi. Nebijokite prisiminti, kaip jus auklėjo, panagrinėkite savo tėvų klaidas. Žodžiu, daugiau analizės ir savikritikos, kad jūs ir jūsų vaikas išmoktumėte kovoti su savo kompleksais.