Programos organizatoriai - SEB bankas, TV3 televizija, personalo konsultantai "Primum Esse", lyderystės kursus organizuojanti įstaiga "Baltic management institute" (BMI), advokatų kontora "Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir Parneriai LAWIN", komunikacijos konsultantai "VRP Hill and Knowlton".

Bendras visų partnerių įnašas programai finansuoti viršija 2 mln. litų.

Šiemet programos organizatoriai planuoja atrinkti iki 20 bakalauro arba magistro studijų absolventų ir 10 norinčių programoje dalyvauti šalies mokyklų. Į kiekvieną mokyklą dirbti dvejiems metams bus siunčiama po du jaunuosius mokytojus.

Anot SEB banko prezidento Audriaus Žiugždos, tokia iniciatyva siekiama atrinkti geriausius šalies jaunus žmones, turinčius lyderystės savybių, ir paskatinti juos grįžti dirbti į mokyklas.

Mokyklų tobulinimo centro direktorės Eglės Pranckūnienės teigimu, programa orientuota į gabų, bet kartu ir socialiai orientuotą jaunimą, kuris nori užsiimti šia veikla. Dalyvauti atrankoje gali ne tik pedagogo specialybę įgiję jaunuoliai, bet ir studentai iš kitų specialybių.

"Universitetinį išsilavinimą turintys studentai yra pakankamai išprusę, kad galėtų dėstyti mokyklose", - sakė E. Pranckūnienė.

Jaunimą ši programa turėtų sudominti dėl kelių priežasčių: dėl tolesnės karjeros galimybių ir finansinės paskatos. Finansinė motyvacija turėtų paskatinti jaunuolius todėl, kad, be atlyginimo už mokytojo darbą, planuojamas dar ir kitas atlygis. Nors jo sumos programos organizatoriai neįvardino, sakė, kad "atlygis bus tokio dydžio, kokį žmogus gautų dirbdamas kitoje organizacijoje, tačiau paprastai dirbdamas mokykloje tokio negautų".

E. Pranckūnienės teigimu, atrenkant kandidatus didžiausias dėmesys bus kreipiamas į jų asmenines savybes: kūrybiškumą, iniciatyvą, gebėjimą bendrauti su vaikais, mokėjimą išaiškinti, valdyti grupes. Jaunieji mokytojai pirmajam darbui mokyklose bus ruošiami šiais metais vyksiančioje vasaros stovykloje. Juos rengs Mokyklų tobulinimo centro grupė ir Vytauto Didžioj universiteto tęstinių studijų centro darbuotojai.

Programoje dalyvauti kviečiamos ir mokyklos, kurios taip pat bus atrenkamos pagal tam tikrus kriterijus. Orientuojamasi bus į dideles mokyklas. "Kviesime dalyvauti mokyklas, kuriose mokosi apie 700 moksleivių. Joms labiau reikalingas postūmis", - sakė E. Pranckūnienė.

Švietimo ir mokslo ministrė sakė palaikanti privačias iniciatyvas į mokyklas pritraukti kuo daugiau jaunų žmonių. Pasak jos, šalyje juntamas didelis mokytojų, ir ypač jaunų, stygius. Dauguma mokytojų - vyresni negu keturiasdešimties metų. Per 40 proc. mokyklose dirbančių mokytojų turi penkiolikos ir daugiau metų pedagoginį darbo stažą. Anot ministrės, aukštųjų mokyklų, rengiančių mokytojus, pakanka, tačiau baigusiųjų šias mokyklas vis mažiau ateina dirbti į mokyklas.

"2007 metais Lietuvos mokyklose trūko apie 500 mokytojų, kurie galėtų dirbti visu krūviu", - sakė R. Žakaitienė.

Kaip vieną priežasčių ministrė paminėjo mažus mokytojų atlyginimus, kuriuos Vyriausybė planuoja didinti ir sakė, kad 2011 metais visų mokytojų atlyginimai turėtų išaugti šimtu procentu. Antroji priežastis, dėl ko mokyklose stinga jaunų mokytojų, pasak ministrės, yra profesinio patrauklumo stoka, kurią tikimasi sumažinti ir šia iniciatyva.

"Ši programa - tai gurkšnis šviežio oro. Tai - pirma kregždė, kuri leis jauniems žmonėms dvejus metus dirbti mokyklose", - sakė R. Žakaitienė.