Tačiau šimtams tūkstančių Anglijos pilietybės trokštantiems imigrantams jie neatrodo per sunkūs. Nuo to laiko, kai 2005-aisiais visiems norintiems gauti pilietybę ar teisę nuolat gyventi JK tapo privaloma laikyti vadinamąjį „britiškumo testą“ („britishness test“), puikiai šį nelengvą egzaminą išlaikiusių žmonių skaičius sparčiai auga, taip versdamas šalies valdžią susimąstyti – gal verta testo klausimus dar pasunkinti ir taip sustabdyti naujai iškeptų piliečių srautą?

Daugelis išlaiko iš pirmo karto

Šiuo metu kas tris minutes vienas imigrantas gerai išlaiko šį testą ir taip įgauna teisę pretenduoti į Anglijos pilietybę arba teisę nuolat gyventi šalyje.

Kiekvienas pretendentas privalo išlaikyti „britiškumo testą“, kurį, pasak Migracijos ministerijos, specialistai sudarė taip, kad atvykėliai turėtų žinoti apie Angliją beveik viską – nuo to, kas yra Karalystės bažnyčios galvą, iki to, kaip reikėtų elgtis bare netyčia išpylus pintą alaus ant šalia sėdinčio žmogaus kelnių. Beje, teisingas atsakymas į šį kiek juokingą klausimą – pasiūlyti nukentėjusiajam kitą bokalą gėrimo, o tarp galimų atsakymų variantų minimi ir šie veiksmai: nuvalyti kelnes savosiomis, nekreipti jokio dėmesio ar laukti muštynių prie baro durų.

Nors ir buvo tikimąsi, kad testas gerokai praretins norinčiųjų tapti britais gretas, pernai sėkmingai testą išlaikė 13 tūkstančių imigrantų. Tai net 50 procentų daugiau nei 2006-aisiais.

Atvykėliai iš kai kurių šalių yra tokie stropūs, kad iš pirmo karto 100 procentų išlaiko nelengvą egzaminą. Indija, iš kurios į JK kasmet įvažiuoja tūkstančiai imigrantų, pavyzdingų Anglijos žinovų sąraše užima vieną pirmųjų vietų, nes testą išlaiko apie 80 procentų jį laikančių indų.

Tarp norinčiųjų – ir lietuviai

Testą laiko ir buvusios Sovietų Sąjungos bei kitų Rytų Europos šalių piliečiai, kurie po Europos Sąjungos plėtros ir taip turi teisę nuolat gyventi JK. Tačiau paskutiniais duomenimis, vis daugiau atvykėlių iš šių šalių nori savo pasą pakeisti į Anglijos.

Pilietybę jau gavo 944 lenkai ir 2000 imigrantų iš septynių 2004-aisiais į ES įstojusių šalių, tarp jų ir iš Lietuvos.

Testo prireikia ir senųjų ES narių gyventojams – pernai nuo sausio iki spalio egzaminą laikė ir Anglijos pilietybę gavo 464 prancūzai, 421 vokietis, 458 italai ir net 1112 rumunai.

Per šiuos praėjusių metų mėnesius egzaminą išlaikė 131 549 žmonių. Tuo tarpu per visus 2006-uosius jų buvo tik 105 402.

Pasiruošti padeda stebuklinga knyga

Testą, už kurio laikymą reikia sumokėti 34 svarų vienkartinį mokestį, sudaro 24 klausimai, prie kurių pateikti keli atsakymų variantai. Į klausimus reikia atsakyti per 45 minutes. Egzaminas laikomas sėkmingu, jeigu žmogus teisingai atsako į 75 procentus – 18 klausimų.

Testo klausimai didžiąja dalimi paimti iš 145 puslapių britų akademiko Bernardo Cricko knygos „Gyvenimas Jungtinėje Karalystėje“ („Life ir the UK“).

Tačiau neišlaikę testo gali jį laikyti dar ir dar kartą, kol galiausiai išgirsta egzaminuotojų sveikinimus. Kitose šalyse, kuriose taip pat taikomas panašus „pilietiškumo“ testas, pavyzdžiui, Olandijoje, perlaikyti testą galima tik du kartus.

Egzamino atsiradimas sukūrė ištisą pramonę, kuri pelnosi iš žmonių, norinčių jį išlaikyti. Vien pernai knyga „Life in the UK“ kartu su ją lydinčiais priedais apie tai, kaip gerai pasiruošti egzaminui, pasiekė aukštų perkamumo rekordų – buvo parduoti 138 tūkstančiai kopijų.

Be testo reikia ir „stažo“

Užsisakyti paruošiamąjį kursą, kurį siūloma praeiti online, nusipirkti patarimų knygelių bei sužinoti daugiau apie kursus galima interneto svetainėje.

Brošiūras „Savarankiškai pasiruošk britų pilietybės testui“ („Teach Yourself The British Citizenship Test“) bei naujausią „Life in the UK“ versiją galima pigiau įsigyti ir interneto aukcione www.amazon.co.uk, kur naudotos knygos parduodamos net perpus pigiau.

Gauti JK pilietybę gali oficialiai šioje šalyje penkerius metus pragyvenę atvykėliai. Mažiau laukti reikia tik tiems, kurie trejus metus vedę ar yra ištekėjusios už JK piliečių. Daugiau informacijos apie galimybę gauti pilietybę ir JK pasą galima rasti interneto svetainėje (spausti nuorodą „Passports & immigration“).