Šeštadienį į Panevėžio miesto Savivaldybės salę susirinko daugybė panevėžiečių ir miesto svečių. 5-ojoje Lietuvos šeimos centrų konferencijoje buvo nagrinėta viena svarbiausių ir aktualiausių temų – šiuolaikinės šeimos problemos. Tiesa, šį kartą daugiau kalbėta ne apie atsakomybę, krizes, kintančią šeimos sampratą, o apie šviesaus jausmo – džiaugsmo ieškojimą šeimoje.

„Mano patys gražiausi prisiminimai iš šeimos“, – atsiminimais apie savo šviesaus atminimo tėvelius dalijosi konferencijos darbe dalyvavęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jis pritarė tam, jog pasirinkta tema apie džiaugsmo ieškojimą šeimoje. „Dabar tik ir girdime: šeimos negali išgyventi, jose nesirūpinama vaikais, vyrauja nesutarimai, pykčiai, daugėja skyrybų ir panašiai. Šį kartą šeimos centrai ryžosi kalbėti apie šeimose patiriama džiaugsmą bei jo ieškojimą“, – sakė Jo Eminencija.

Bažnyčia pavedė šeimos centrams rūpintis šeimomis

Kardinolo A.J.Bačkio manymu, šiuo metu bene vieninteliai šeimos centrai rūpinasi paruošti šeimas gyvenimui, padėti išsaugoti jas. „Šeimą kuriantis žmogus turi gerai apgalvoti, juk pasirenkamas vienas žmogus visam gyvenimui. Bažnyčia ir pavedė šeimos centrams. Svarbu išmokti bendrauti, išspręsti visus pasitaikančias nesklandumus, sunkumus, išbandymus, – sakė kardinolas. – Tik bendraujant, mylint, suprantant vienas kitą šeima gali išlikti lopšiu, kuriame ugdoma meilė ir džiaugsmas.“

Šeimos centruose akcentuojama, jog susikalbėjimo džiaugsmas ir nesusikalbėjimo skausmas – dvi temos, svarbios visiems šeimą sukūrusiems žmonėms. Lietuvoje veikiančiuose šeimos centruose dirba 28 etatiniai darbuotojai ir beveik 500 savanorių. Jie rengia sužadėtinius santuokos sakramentui, gelbsti iškilus šeimose problemoms, rengia konferencijas, platina įvairius leidinius.

Blogį nugali gerumas

Konferencijos dalyvius sveikino ir arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. Dvasininkas taip pat pasidžiaugė, kad pasirinkta nestandartinė tema – džiaugsmas šeimoje – ir užtikrino, jog vyskupų dėmesio centre šeima buvo visada. „Džiaugsmo šeimoje ieškoti svarbu ir būtina. O didžiausias džiaugsmo priešas – nuodėmė. Džiugesį visada gali užgožti ir egoizmas, kai viskas, ką žmogus daro, mąsto, yra nukreipiama į save. Egoistas negali jausti tikro džiaugsmo, – arkivyskupas S.Tamkevičius teigė, esą džiaugsmo paieškose labai svarbi atgaila. – Blogį galima nugalėti tik gerumu.“

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas prisiminė savo šeimą: „Eidamas iš mokyklos namo svajodavau: štai grįšiu, vėl visi susėsim prie stalo, tėvelis raikys duoną, paskui aš visiems garsiai skaitysiu eilėraščius, apsakymus. Ramybė, šiltas bendravimas, meilė – tai pats tikriausias džiaugsmas šeimoje.“

Deja, pasak vyskupo, dabar bendravimą su vaikais tėvai dažnai iškeičia į materialinės naudos paieškas, randa ir kitokių užsiėmimų. „Kai kartą bendraudamas su būreliu vaikų paklausiau, ar jų tėvelis išeina su šunimi pasivaikščioti, teigiamai atsakė dauguma, – prisiminė J.Kauneckas. – O paklausti, ar tėvelis dažnai išeina pasivaikščioti su jais, vaikai nutilo. „Taip“ atsakė tik keli“.

Svarbiausia - vidinis džiaugsmas

Konferencijos dalyvius sveikino ir miesto meras Vitas Matuzas, Seimo narys Julius Dautartas. Susirinkusieji klausėsi profesorės Danutės Gailienės, socialinių mokslų doktorantės Nijolės Liobikienės pranešimų. „Džiaugsmo šaltiniai yra įvairūs. Dažniausiai ieškoma išorinių, kurie greitai gali išsekti, nusibosti. Atrodo, koks gali būti džiaugsmas šeimoje, jeigu anyta gadina gyvenimą, vyras virto įkyriu bambekliu, žmona – nuolat nepatenkinta apsmukusia moterimi, vaikai vis serga, stinga pinigų, – svarstė pranešėja . – Tačiau vidinį džiaugsmą galime ir privalome rasti savyje: tai ir rami sąžinė, gyvas tikėjimas, malda, vidinis susikaupimas, pasidalijimas džiaugsmingais įvykiais su artimaisiais.“

Konferencijos darbas vyko ir Kazimiero Paltaroko vidurinėje mokykloje. Kalbėta apie santuokinių krizių įveikimo būdus, aptartas laisvalaikis šeimose, nagrinėtos skyrybų priežastys. „Labai svarbu suprasti, kad šeima gali būti išsaugota tik per atleidimą. Atleidimo kelias yra ta kryptis, kuri visiškai padeda mus grąžinti sau, kitiems ir Dievui“, – kalbėta konferencijoje.

Panevėžiečiai ir miesto svečiai dalyvavo šventose Mišiose. Šeštadienį Kristaus Karaliaus katedroje jas aukojo kardinolas A.J. Bačkis, sekmadienio rytą – arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.