Vaikų raidos specialistai teigia, kad vaikas iki trejų metų – baltas popieriaus lapas. Ką į jį įrašysi, tas ir liks visam gyvenimui. Maži vaikai itin imlūs mokslams. Jie nesunkiai perima naują informaciją ir mokosi taip sparčiai, kad tėvams lieka tik stebėtis. Protingai išnaudojamas mažo žmogučio gebėjimas tobulėti gali duoti puikių rezultatų. Tačiau perkraudami vaiką užduotimis tėvai rizikuoja atimti iš jo nerūpestingos vaikystės džiaugsmus.

Muzikuoja savo malonumui

Lietuvoje netrūksta ankstyvojo vaikų ugdymo mokyklų. Viena jų, pavadinta „Strazdanėlės“, į muzikos, mankštos, teatro ir piešimo pamokėles priima kūdikius nuo pusės metų. Į muzikos pamoką šeštadienio rytą metų ir dviejų mėnesių dukrelę Vėtrę atvedęs tėtis Benediktas sakė, kad mažylė šią mokyklą lanko nuo 9 mėnesių.

„Lankome muzikos bei mankštos užsiėmimus ir esame patenkinti. Iš pradžių mažoji buvo labai nedrąsi, nenorėdavo bendrauti su mokytoja ir kitais vaikais. Tačiau ilgainiui pastebime, kad Vėtrė padrąsėjo, jai patinka, apsiprato. Dabar matydama, kaip kiti vaikai šoka, dainuoja, žaidžia, ir ji mielai su jais trepsi, murma, įsitraukia į veiksmą“, – sakė mergaitės tėtis.

Jaunas tėvas svarstė, jog šios pamokėlės – puiki proga kokybiškiau bendrauti su dukra negu tiesiog sėdint namie. „Eidami į mokyklėlę mudu su Vėtre labiau suartėjame, natūraliai skiriu jai daugiaudėmesio.

Būname tarp kitų vaikų, bet kartu ir daug bendraujam dviese – dainuojam, trepsim, šokam“, – šypsojosi dukrą glėbyje glausdamas tėtis.

Benediktas tikino neketinantis iš dukros ateityje „daryti“ profesionalios muzikantės. „Jeigu matysim, kad ji turi didelį polinkį, gabumų ir noro, gal ir svarstysime. Bet gal ji užsimanys būti futbolininke? Aš pats esu futbolininkas, tai gal genai padarys savo“, – juokėsi tėtis.

Ugdyti dukrelės muzikalumą jie apsisprendė abu su žmona. Dabar pora laukiasi antro vaiko, todėl į pamokas dukrą dažniau veda tėtis. „Kai gims antras mažylis, jį taip pat ketiname leisti į ankstyvojo ugdymo mokyklą. Tik jau tada reikės įsikinkyti abiem su žmona, nes vienam su dviem vaikais – prapultis“, – į perspektyvą žvelgia jaunas tėvas.

Ritmas, bendravimas, smagumas

„Strazdanėlių“ mokyklos Vilniuje vadovė Sonata Latvėnaitė per pamokas visada vilki spalvingais drabužiais ir, pasitelkusi skudurinę lėlę Joną, dainuoja susipažinimo daineles, kiekvieną vaiką pasveikina atvykus į draugų būrį. Į muzikos pamoką paprastai susirenka iki 10 mažylių su tėvais.

Netrukus dvejų metų sulauksiančio Vėtrės „klasioko“ mažojo Benedikto mama Aušrinė sakė, kad sūnus ir namuose pralinksmina tėvus dainuodamas mokykloje išmoktas daineles, atlieka užduotis pats, niekieno neraginamas. „Sūnus lanko darželį, tačiau ten jis būna be manęs. Todėl mums smagu savaitgalį į mokyklėlę ateiti dviese. Kartais eina ir tėtis, tada būnam visi kartu“, – pasakojo mažojo Benedikto mama.

Lankyti su sūneliu ankstyvojo ugdymo užsiėmimus Aušra nusprendė todėl, kad pati vaikystėje buvo aktyviai ugdoma. „Man tai nebuvo lažas. Mama kažkaip sugebėdavo nespausdama teisingai nukreipti. Todėl ir sūnui noriu suteikti progą lavintis“, – sakė ponia Aušrinė.

Pyplius vadina „tūtinukais“

Į Klaipėdos Prano Domšaičio paveikslų galerijoje vykstančius edukacinius užsiėmimus mokytis piešti ir pažinti spalvas su tėvais atėjo ir vienų metų sulaukęs „dailininkas“. Vadovė Rita Lengvinytė tokius mažylius juokais vadina „tūtinukais“, mat šie į pamokėles ateina su čiulptukais.

Kad mažieji lengviau išmoktų skirti spalvas, supažindindamos su raudonais dažais mokytojos per pamokėlę apsirengė raudonais drabužiais, o vaikai piešė tik raudona spalva.

Choreografijos meno trimečius mokanti klaipėdietė pedagogė Jolanta Budrienė teigė, kad šokdami mažyliai tampa stipresni, gali laisvai judėti, jaučia muzikos ritmą, gerėja jų laikysena.

Vaikams patinka vaidinti, mėgdžioti kitus. Juos vilioja pasakų herojai, judantys žvėreliai. Per šokio pamokėles kiškučiai lengvai šuoliuoja pievele, pelytės bėgioja tyliai, kad katinas neatsibustų. Mažieji fantazuodami kuria ir svajoja.

„Į mokyklėlę vaikus atvedę tėvai tikisi greitų rezultatų. Tačiau akivaizdūs pokyčiai įvyksta tik po metų. Kiekviena pamokėlė yra žingsnis pirmyn“, – aiškino pedagogė. Anot J.Budrienės, vaikai, kurių gabumai pradedami lavinti ankstyvame amžiuje, vėliau pasiekia geresnių rezultatų.

Rūpinasi dukros ateitimi

Kaune esančios „Zuikio Puikio“ mokyklos durys atviros mažyliams, sulaukusiems metukų. Per pamokėles, trunkančias vieną akademinę valandą, vaikai drauge su tėvais stengiasi pažinti muzikos garsus ir šokio ritmą. Sulaukę 4 metų vaikai ankstyvojo ugdymo mokykloje gauna žinių apie Lietuvos istoriją, mokosi skaičiuoti, pažinti lietuviškas ir angliškas raides.

„Anksčiau dukrą leidome į Marios Montessori pedagogikos darželį, tačiau pradėjus pulti ligoms nusprendėme mažąją palaikyti namie. Pernai su Martyna atskubėjome į „Zuikio Puikio“ mokyklėlę. Nors pirma klasė dar tolokai, jau dabar rūpinamės, kad mergaitė turėtų pradinį žinių bagažą“, – sagstydama dukros striukę kalbėjo Rita.

Kaip vieną mokyklėlės pranašumų Rita išskyrė ir anglų kalbos pamokas. „Kuo anksčiau jos pradės mokytis, tuo laisviau galės kalbėti ateityje. Smagu, kai Martyna pribėga prie manęs arba vyro ir bando kalbinti angliškai“, – džiaugėsi moteris.

Pašnekovė nenorėjo sutikti su nuomone, kad ankstyvojo ugdymo mokyklos – tai savotiškas vaikystės atėmimas iš mažųjų. Priešingai – įvairūs užsiėmimai brandina asmenybę.

Žaisdami mokosi istorijos

Jau aštuoniolika metų „Zuikio Puikio“ mokyklai vadovaujanti Onutė Valantinienė vienareikšmiškai pasisako už ankstyvą vaiko ugdymą. „Kartą prie manęs priėjusi mama dėkojo, kad po kelių užsiėmimų jos mažoji neklaužada namie daug paklusnesnė. Tai rodo, kad būdamas tarp bendraamžių vaikas keičiasi“, – stebėdama į salę besirenkančius vaikus kalbėjo pedagogė.

Šioje mokykloje žinios vaikams perduodamos per žaidimą: spalvodami paveikslėlius ir piešdami vaikai mokosi rašyti raides ir skaičius. Švęsdami daugiau sužino apie mūsų šalies istoriją ir įvairiausias šventes. Pavyzdžiui, prieš savaitę mokyklėlės auklėtiniai karpė raudonas širdeles ir klausėsi mokytojų pasakojimų apie Šv. Valentino dieną.

„Prieš tampant visateisiu „zuikiu“ laukia įšventinimo ceremonija. Visi senbuviai ir naujieji nariai pasipuošia zuikio ausytėmis. Vėliau jie turi prisiekti sąžiningai lankyti pamokas ir valgyti morkas“, – šyptelėjo O.Valantinienė.