Už vieną patvirtintą sandorį notarai galės imti ne daugiau kaip 20 tūkst. litų, už kelis - ne daugiau kaip 50 tūkst. litų. Juridiniai asmenys už paslaugas mokės tiek pat, kiek ir fiziniai. Įkainiai pastariesiems liks tokie, kokie buvo iki šiol. Kai kurie teisingumo ministro Petro Baguškos įsakymo, kuriame atsižvelgta ir į daugelį notarų pastabų, punktai tarp šios srities teisininkų sukėlė nerimo bangą.

Maksimalaus dydžio kaitaliojimas ir tvirtinimas neatlikus skaičiavimų, notarų nuomone, yra nepagrįstas. "Praeitų metų notarų biurų veiklos duomenys ministerijai pateikiami iki vasario 1 dienos. Pakeitimas priimtas nesulaukus statistinės jų analizės. O auditas dar net nepradėtas, nors patys siūlėmės jį užsakyti dar vasarą. Notarų rūmams neleista jo inicijuoti", - teigė Notarų rūmų prezidentė Daiva Lukaševičiūtė. Maksimalaus paslaugos dydžio nustatymas, jos nuomone, bus aktualus tik stambaus verslo atstovams ir užsienio investicinėms bendrovėms. "Nuo 20 iki 50 tūkst. litų notaro imamas atlygis būtų įmanomas tik tada, jei sandorio vertė viršytų 10 mln. litų. Tokių sutarčių pasitaiko labai retai - tik 0,01 procento", - tvirtino D.Lukaševičiūtė. Notarų rūmai nebijo auditorių išvadų ir tikisi, kad laikai, kai notaras vaizduotas kaip grobuonis, baigėsi.

Teisingumo ministerijos atstovai tikina, kad teigiamus pokyčius po P.Baguškos įsakymo pajus visi žmonės. "Pirmiausia, sutaupys stambus verslas. Mūsų skaičiavimais, gal net porą milijonų litų. Tikėtina, kad sutaupytos lėšos bus skirtos verslo aplinkai gerinti arba darbuotojų atlyginimams", - tvirtino teisingumo ministro patarėjas Mantas Varaška.

Anot jo, įsakymo nauda džiaugsis visi juridiniai asmenys. Mat notarų paslaugų įkainiai jiems sumažės nuo 10 iki 40 procentų. Pasak M.Varaškos, Teisingumo ministerija iki šiol gaudavo daug paprastų žmonių skundų. Esą tvirtindami sandorius tarp fizinių ir juridinių asmenų notarai dažnai klydo, o kartais net piktnaudžiavo taikydami ne tuos įkainius. "Tokių situacijų turėtų sumažėti", - vylėsi M.Varaška.

Patarėjas taip pat tikino, esą oponentai sąmoningai didina ministro darytų pakeitimų skaičių. "Keli pataisymai buvo "kosmetiniai". Kita vertus, notarų paslaugų įkainius ministras turi teisę vertinti kartą per metus", - aiškino M.Varaška. Ministerija pernai gegužę pirmą kartą sistemingai mėgino keisti notarų paslaugų dydžius, įvesti socialinės orientacijos principą. Pasak M.Varaškos, "sujudinus dirvą pradėjo lįsti" įvairūs smulkaus, vidutinio ir stambaus verslo, socialinių grupių, pačių notarų interesai. "Šventa karvė" po 14 metų suprato, kad įkainius galima keisti, peržiūrėti ir tobulinti", - teigė patarėjas.