Darbdaviai iš firmų kelioms dienoms ar keliems mėnesiams gali išsinuomoti ir nekvalifikuotų darbuotojų, ir specialistų.

Šiauliuose įsikūrusi bendrovė „Padirbėk“ laikinojo įdarbinimo paslaugas teikia jau porą metų. Pasak bendrovės direktoriaus Domanto Čirvinsko, per dieną kartais išnuomojama, tai yra, laikinai įdarbinama, apie penkiasdešimt darbuotojų.

„Dažniausiai įdarbinami nekvalifikuoti darbuotojai – dirbti sandėliuose, krauti prekes, įrangą, taisyti broką, tvarkyti patalpas. Pageidaujami ir renginių organizatoriai, kiti tik trumpam laikui reikalingi specialistai, – sako bendrovės „Padirbėk“ direktorius ir vienas iš savininkų. – Laikinąjį įdarbinimą vertiname kaip ilgalaikę perspektyvą, ateityje šia paslauga darbdaviai naudosis plačiau. Tokia patirtis perimta iš užsienio šalių, daugelyje jų ji sėkmingai vystoma.“

  • Ne prievarta

    Ruošiamas paslaugų paketas

    Bendrovė „Padirbėk“ netrukus ketina atidaryti filialą ir Panevėžyje. Tam rengiamasi jau senokai. Pasak direktoriaus, čia ketinama įsikurti tik deramai pasirengus, turint įvairių paslaugų paketą.

    „Siūlysime ne tik laikinojo įdarbinimo, bet ir kitas paslaugas: užsieniečių įdarbinimą Lietuvoje, tautiečių įdarbinimą užsienyje ir kitas“, – sako D. Čirvinskas.

    Lietuvos laikinojo įdarbinimo asociacijos prezidentė Rita Sokolovienė tikina, kad laikinasis įdarbinimas ateityje turėtų būti populiarus. Dabar dar laukiama šios paslaugos įteisinimo – įstatymai kol kas nereglamentuoja tokių darbo santykių, teisinė bazė tik kuriama.

    Tačiau laikinasis įdarbinimas Lietuvoje neuždraustas – ši paslauga leidžiama. Laikinojo įdarbinimo paslaugas pradėjusios teikti įmonės laukia įstatyminės bazės aiškumo.

    Ne nuomoti, o įdarbinti

    „Terminas darbuotojų nuoma kai kam pasirodė nepriimtinas, neva įžeidžiantis. Buvo sukelta diskusija, tikinta, jog tokios paslaugos įteisinti neleistina, juk nuomoti žmonių negalima.

    Tad sutarta šią paslaugą vadinti ne darbuotojų nuoma, o laikinuoju įdarbinimu. Tai neturėtų nieko žeisti, – teigia R. Sokolovienė. – O šios paslaugos esmė tokia: gyventojų įdarbinimu užsiimančios firmos ar agentūros suranda ir savo įmonėse įdarbina žmones, o paskui siunčia juos dirbti pas to pageidaujančius darbdavius. Atsiranda nauji – netipiniai darbo santykiai – darbuotojas įdarbintas vienoje, o dirba kitoje įmonėje.“

    Panašiai, pasak specialistų, jau seniai dirba kai kurios valymo paslaugas teikiančios firmos. Valytojai įdarbinami vienoje firmoje, o darbus atlieka, valo daugelyje kitų įmonių, įstaigų, bendrovių.

    Lietuvoje pradėjusios kurtis laikinojo įdarbinimo įmonės neseniai įsteigė Laikinojo įdarbinimo įmonių asociaciją. Asociacijos steigimą inicijavo septynios šioje srityje dirbančios įmonės. Šiuo metu asociacijai priklauso keturiolika įmonių, o pasak asociacijos prezidentės, realiai tokių įmonių šalyje jau gali būti apie trisdešimt.

    Prisiima darbdavio funkcijas

    Asociacija – pirmoji ir vienintelė Lietuvoje darbo nuomos praktikus jungianti institucija, aktyviai dalyvaujanti kuriant darbo nuomos įstatyminę bazę, skatinanti rinkos dalyvius naudotis laikino įdarbinimo paslaugomis emigracijos ir nelegalaus darbo mastams mažinti.

    Pagrindinė laikinojo įdarbinimo įmonių veiklos sritis – darbuotojų paieška ir jų „nuoma“ darbo jėgos pritrūkusiam darbdaviui, dažniausiai trumpam laikotarpiui. Darbo sutartį darbuotojas sudaro su laikinojo įdarbinimo agentūra, kuri prisiima didžiąją dalį darbdavio funkcijų.

    Praėjusiais metais asociacija pateikė savo pasiūlymus ir komentarus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai dėl Darbo nuomos įstatymo koncepcijos, kuri buvo apsvarstyta Trišalėje taryboje. Asociacija buvo įtraukta į Socialinės ir darbo apsaugos ministerijos inicijuotos darbo grupės, parengsiančios Darbo nuomos įstatymo projektą, sudėtį.

    Būdas surasti darbuotojus

    Dabar, kai darbdaviams kartais su žiburiu tenka ieškoti reikalingų darbuotojų ir, deja, ne visada sėkmingai, laikinojo įdarbinimo įmonių teikiamos paslaugos sulaukia vis daugiau dėmesio. Siūloma personalo nuoma priimtina verslininkams, tinka ji ir darbo ieškantiems žmonėms.

    Tai vienas iš būdų darbdaviams ir darbuotojams surasti vieniems kitus. Kai kurios Lietuvos kapitalo įmonės, pasak R. Sokolovienės, vis dar nesiryžta naudotis laikinojo įdarbinimo paslauga, pirmiausia nori išsiaiškinti, kas tai yra, ar tai pasiteisins.

    Laikinojo įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės ieško įvairių profesijų darbuotojų, sudaro duomenų bazes ir, gavusios užsakymą, kviečia tuos žmones padirbėti. Pasak R. Sokolovienės, Europoje darbuotojų nuoma – nenaujas reiškinys, ši paslauga įprasta ir populiari.

    „Ši idėja atkeliavo iš užsienio. Ir nors ne visos Lietuvos įmonės suvokia šios, dar naujos paslaugos naudą, ji tikrai prigis“, – teigia Laikino įdarbinimo įmonių asociacijos prezidentė Rita Sokolovienė.

    Išsinuomoti darbuotoją

    Panevėžietis verslininkas, specializuotus darbus atliekančios bendrovės „Vaiglus“ direktorius Vidas Balakauskas teigia, jog nors darbuotojų laikinojo įdarbinimo paslauga naudotis dar neteko, atsiradus tokiai galimybei mielai išsinuomotų darbuotojų.

    „Tai būtų labai veiksmingas dalykas, tik dar neaišku, kaip jam sektųsi funkcionuoti, – sako verslininkas. – Manau, kad ir kitos bendrovės priimtų darbuotojus laikinai padirbėti. Juk daug kur, kaip ir mūsų bendrovėje, darbo ritmas nėra įtemptas.

    Kartais žmones laikome vien dėlto, kad jų neprarastume, kad būtų kam dirbti, kai prasideda didžiųjų darbų etapas. Šiaip juk užtektų turėti kolektyvo branduolį, o prasidėjus darbams, darbuotojai būtų papildomai priimami.“

    Laikinų darbuotojų dažniausiai pageidauja įvairios logistikos firmos, sezoniškai dirbančios įmonės, pageidaujama ir administracijos darbuotojų, renginių organizatorių. „Pasitaiko, kad darbuotojai suserga, išeina vaiko auginti, tada įmonės išsinuomoja vadybininką, administratorių, sekretorę“, – sako R. Sokolovienė.

    Ne prievarta

    Dirbti laikino darbo žmonių niekas neverčia – tai jų pačių pasirinkimas. Laikinąjį darbą renkasi ir studentai, dažniau neakivaizdinių skyrių, ir vyresnio amžiaus žmonės, vaikus auginančios moterys.

    Nereguliarus darbas jiems kartais būna pati geriausia išeitis. Darbuotojai išsinuomojami įvairiam laikui – kartais kelioms dienoms, kartais pusmečiui.

    Jeigu firmoje laikinai įdarbintas žmones nesugeba, nesistengia gerai dirbti, nepateisina darbdavių lūkesčių, jis gali būti pakeičiamas kitu. Darbo sutartis nutraukiama ir firmai išnuomojamas kitas darbuotojas.