• Pakartojo teisėjos klaidas

    Kaltės niekada neneigė

    Dokumentų klastojimu kaltinamos Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo teisėja 38 metų Anželika Šimaitienė ir jos sekretorė Jolanta Rutkauskienė neranda teisybės Lietuvoje, todėl rengiasi skųstis Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre.

    A. Šimaitienę ir jos sekretorę prokurorai kaltino suklastojus dokumentus 2002-aisiais nagrinėtoje civilinėje byloje. Joje Vilniaus savivaldybė bylinėjosi su pensininke, kuriai teisėjos sprendimu buvo leista privatizuoti vieną iš trijų butų Šnipiškėse, Kernavės gatvėje. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai išsiaiškino, kad į vieną teismo posėdį neatvykusi Vilniaus miesto savivaldybės valdininkė protokole buvo pažymėta kaip dalyvavusi nagrinėjant bylą.

    „Tai veikiau būtų galima vadinti aplaidumu ar tiesiog neapsižiūrėjimu. Savo kaltės neneigiau ir neneigiu, tačiau negaliu sutikti su tuo, kad esu kaltinama dėl dokumentų klastojimo. Neturėjau tikslo kam nors padėti ar pakenkti, be to, ir teismas, svarstydamas mano likimą, nėra konstatavęs, kad būčiau padariusi kokią nors žalą ar naudą“, – „Vilniaus dienai“ guodėsi A .Šimaitienė.

    Susipainiojo patys dalyviai

    Iškart po A. Šimaitienės išnagrinėtos bylos pasipylė skundų lavina. Gautas raštas iš savivaldybės juristės Aldonos Majienės, kuri, anot teisėjos, prisipažino dalyvavusi teismo posėdžiuose.

    „Praėjus šiek tiek laiko vienas iš byloje minimų asmenų, dviejų butų savininkas Linas Balsys (statybų bendrovės „Atkirta“ valdybos pirmininkas, – red. past.), apskundė teismo sprendimą dėl neva netikslių turto nuosavybės duomenų, tai yra ploto, bet butą vis tiek pardavė“, – pasakojo bylą svarsčiusi teisėja.

    Istorijos kulminacija įvyko tada, kai teismą pasiekė trečiasis skundas, kuriame visi proceso dalyviai, tiek savivaldybės atstovai, tiek būsto savininkas, neigė dalyvavę teismo posėdžiuose.

    „Šį skundą pasirašė Eugenija Šalčiūtė (Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sekretoriato vedėjo pavaduotoja, – red. past.). Būtent ji ir kreipėsi į teismą. Atliekant tyrimą iš tiesų paaiškėjo, kad bylos medžiagoje trūksta savivaldybės juristės teismo šaukimo lapelio šaknelės“, – sakė A. Šimaitienė.

    Moteris tvirtino teisėjos pareigas atlikdavusi kruopščiai ir atsakingai.

    „Tiesa, 2002-ieji teismams buvo pragariški, bylų turėjome krūvas. Aš juristę savo akimis mačiau teismo posėdyje, todėl ji ir buvo pažymėta kaip atvykusi į posėdį. Galėčiau būti vadinama psichiškai nesveika, jei neturėdama šaukimo lapelio pažymėčiau posėdžio dalyvį“, – teisinosi A. Šimaitienė.

    Savininkės jau nėra

    „Vilniaus dienos“ šaltinių teigimu, teisėjai bylą privertusi iškelti savivaldybės darbuotoja E. Šalčiūtė gyvena statybų bendrovės „Atkirta“ statytame daugiabutyje.

    E. Šalčiūtė jau buvo įsivėlusi į nekilnojamojo turto skandalą 2005 m. rugsėjį. Tuomet moteriai buvo perleistas Malūnų gatvėje esantis butas, kuriame apsigyveno jos sūnus. Po dviejų mėnesių pradėjus ylai lysti iš maišo E. Šalčiūtė nuosavybės teisių į šį butą atsisakė.

    „Nežinia dėl ko kliūva ta viena šaknelė. Anot E. Šalčiūtės, aš nuskriaudžiau ir močiutę, ir savivaldybę, ir kitus turto savininkus. Gal tiesiog ieškoma preteksto? Vis tiek pasibaigus mano bylai bus grįžta ir prie pastato Kernavės gatvėje likimo“, – teigė nuo darbo nušalinta teisėja.

    Tiesa, netrukus po to, kai 2002 m. buto savininkei Veronikai Zabielskajai buvo leista privatizuoti butą, name Kernavės gatvėje kilo gaisras. Teisėjos karjerą sugadinęs butas smarkiai apdegė. 2005 m. šio buto savininkė V. Zabielskaja mirė.

    „Leidau privatizuoti šimtus butų Naujininkuose ir Senamiestyje, tačiau niekam niekada nekilo jokių abejonių. Juk mano sprendimą vykdo pati savivaldybė, taigi neaišku, kodėl turėjau klastoti dokumentus “, – sakė A. Šimaitienė.

    Išgelbėjo senaties terminas

    Prezidentas Valdas Adamkus 2006-ųjų vasario 21 d. sustabdė A. Šimaitienės įgaliojimus ir davė sutikimą patraukti ją baudžiamojon atsakomybėn, suimti ir kitaip suvaržyti jos laisves. Teismo sprendimu teisėja buvo įpareigota raštu pasižadėti neišvykti už Lietuvos ribų.

    Piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei dokumentų klastojimu kaltintai A. Šimaitienei byla nutraukta suėjus senaties terminui. Šį nuosprendį vasario 7 d., praėjus beveik dvejiems metams nuo bylos pradžios, sostinės teisėjai paskelbė Kauno apygardos teismas.

    Buvusiai teisėjos sekretorei Jolantai Rutkauskienei byla dėl dokumentų klastojimo taip pat nutraukta suėjus senačiai, o dėl galimo piktnaudžiavimo ji išteisinta. Kauno apygardos teismo nuosprendis – negalutinis, jį dar galima apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

    „Aš pasiruošusi eiti į teismus tol, kol sulauksiu man palankaus sprendimo. Tikiuosi anksčiau ar vėliau tęsti darbą. Dauguma žmonių kalba, kad kreipsiuosi į Strasbūrą (Europos Žmogaus Teisių Teismas, – red. past.), tačiau tai jau kraštutinis atvejis, jei Lietuvoje nebus įvykdytas teisingumas“, – teigė teisėja.

    Teisės specialistų teigimu, jei A. Šimaitienė ryžtųsi kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, labai didelė tikimybė, kad ji apgintų savo tiesą.

    Pakartojo teisėjos klaidas

    Kalbėdama su „Vilniaus diena“ teisėja teigė pati Kauno apygardos teisme patyrusi tai, už ką buvo teisiama.

    „Didžiausias teismo nusižengimas, kad sausio 31 d., kai jau turėjo būti paskelbtas nuosprendis mūsų byloje, sekretorė proceso dalyviams pareiškė, kad skelbimas atidedamas iki vasario 7 d. – neva sugedusi teismo kompiuterinė sistema“, – neslėpė nepasitenkinimo A. Šimaitienė.

    Anot jos, negana to, kad apie atidėtą skelbimą pranešė sekretorė, o ne teisėjų kolegija, protokole nenurodyta, kad skelbiant nuosprendį atvyko prokuroras. „Tačiau keisčiausia, kad tuo metu, kai sekretorė teisinosi sugedusia kompiuterine technika, viešame internetiniame teismų tvarkaraščių portale „Liteko“ atsirado įrašas, kad nutarties skelbimas atidedamas iki vasario 7 d.“, – stebėjosi A. Šimaitienė.

    Teisėja dar labiau nustebo, kai susipažinusi su galutine nutartimi protokole rado įrašą, kad sausio 31 d. teisėjų kolegija viešame teismo posėdyje pranešė nukelianti nutarties skelbimo datą.

    „Taigi galiu konstatuoti, kad šiuo metu esu „neteista“, tačiau pripažinta „kalta“, – suėjus senaties terminui ir nutraukus bylą sakė A. Šimaitienė.

    „Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

    Įstaigos skęsta popieriuose

    Tikslas – vežti saugiausiai

    Kelias į lošimo namus – be užkardų