• Žlugimas

    Iš 11 valstybinių pensijų netekusių parlamentarų net 7 priklauso Seimo opozicijai.

    "Sasiska"

    Labiausiai dėl pensijų sumažinimo nukentėjo LDDP atstovas Vytautas Einoris. Beveik 1200 litų siekusi parlamentaro pensija šiemet sumažėjo iki 138 litų. V.Einoris anksčiau, kaip ir jo kolegos Nikolajus Medvedevas, Mykolas Pronckus, Virmantas Velikonis, Edvardas Kaniava ir Povilas Jakučionis, gaudavo 552 litų pirmo laipsnio valstybinę pensiją.

    Sulaukusiam 65 metų V.Einoriui buvo mokama ir visa apie 630 litų siekusi senatvės pensija. Tačiau pernai Seimui nutarus nemokėti valstybinių pensijų dirbantiems asmenims bei panaikinus galimybę vyresniems kaip 65 metų dirbantiems pensininkams gauti visą pensiją, Seimo nariai dabar gaus tik bazinę - 138 litų pensiją. V.Einoris teigia dėl pensijų sumažinimo labai nenukentėsiąs, nes gauna Seimo nario algą. "Man gaila tų žmonių, kurie uždirbdavo kelis šimtus litų. Va, kaip jie išgyvens, nežinau, - nerimavo parlamentaras. - Pensininkai jau išmoko po pusę "sasiskos" pirkti, o mes nemokame. Kai išeisime į pensiją ir kol išmoksime, badu nustipsime".

    Sodyba

    Po ketverių metų pertraukos į Seimą sugrįžęs Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis dėl pensijų mažinimo nuo šių metų kas mėnesį neteks maždaug po 800 litų. Jis, kaip ir V.Einoris, nemano, kad įvedus naują tvarką jo šeimos finansinė padėtis labai pablogės.

    "Pensininkai ieško darbo, nes jiems neužtenka pensijos. Aš į Seimą ėjau ne dėl to", - tvirtino Konservatorių frakcijos narys.

    Šiek tiek labiau prarastų pinigų gailisi Seimo narys Mykolas Pronckus, šiuo metu bandąs atstatyti žmonos sodybą kaime. "Po melioracijos ten nieko neliko, todėl jau kelintus metus vis po truputį statau. Namo sienos jau yra, reikia stogo, todėl tie 550 litų būtų nepamaišę", neslėpė parlamentaras.

    Seimo naujokas iš LDDP Edvardas Kaniava apgailestavo, kad sumažinus pensijas labai nukentėjo meno žmonės. "Pats jokių pretenzijų neturiu, tačiau man neramu dėl buvusių kolegų, kurių atlyginimai kur kas mažesni", - sakė jis.

    Žlugimas

    Seimo daugumos atstovas socialliberalas Algimantas Indriūnas sako dėl pensijų sumažinimo kas mėnesį neteksiąs apie 800 litų, tačiau yra įsitikinęs, kad pensijų mažinimas buvo neišvengiamas.

    "Jei būtume nieko nedarę, po kurio laiko gal visai nesugebėtume išmokėti pensijų. Žlugtume. Tikiu, kad po kurio laiko viskas susitvarkys", - aiškino Seimo narys.

    A.Indriūnas, kaip ir Valstiečių partijos atstovas Viktoras Rinkevičius, liberalas Pranas Vilkas, konservatorius Antanas Stasiškis anksčiau gaudavo antro laipsnio valstybines 276 litų pensijas.

    Be šių politikų, Seime yra dar apie 10 parlamentarų, kurie ir anksčiau gaudavo tik bazinę 138 litų pensiją, nes jų atlyginimas buvo didesnis nei 645 litai.

    Liberalas Algirdas Gricius sako, kad Seimo nariai galėtų apsieiti ir be bazinės pensijos. "Kai kas mėnesį gauni kelis tūkstančius, tai 138 litai nėra daug", - samprotavo parlamentaras.

    Apie 950 litų pensiją gavęs LDDP narys Virmantas Velikonis LŽ prisipažino balsavęs už tai, kad dirbantiesiems valstybinės pensijos būtų nemokamos. Opozicijos atstovas tvirtino be šios pensijos galįs apsieiti.