Šiaulių miesto savivaldybės administracijai pareikštą beprecedentį ieškinį Lietuvos apeliacinis teismas grąžino iš naujo nagrinėti Šiaulių apygardos teismui. Anksčiau jis nepilnametei buvo priteisęs 30 tūkst., o jos močiutei – 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimui.

Į teismą savivaldybės administracija buvo paduota dėl VTAT darbuotojų veiksmų. Močiutė teismui nurodė, kad jos dukra 1991-aisiais su vyru susilaukė mergaitės. Po poros metų sutuoktiniai išsiskyrė.

Mergaitės motina sunkiai sirgo cukriniu diabetu, tėvas dukra nesirūpino, todėl 1994-ųjų sausį Šiaulių miesto valdyba globėja paskyrė močiutę.

Po trijų mėnesių mergaitės motina mirė. Netrukus močiutei buvo panaikinta anūkės globa, nes ją panoro auginti tėvas. Vėliau buvo konstatuota, kad taip tėvas pasielgė siekdamas nemokėti alimentų. Tik 2005-ųjų galutinai tėvui buvo apribotos tėvystės teisės.

Tiesa, mergaitė buvo pareiškusi, jog nori gyventi su močiute, tačiau valdininkai jos prašymo negirdėjo. Močiutė teismui nurodė, kad jos dukra buvo įvaikinta.

Močiutė ir anūkė teismui rašė, kad nuo 1998-ųjų lapkričio 19-osios iki 2005-ųjų kovo joms dėl įvairių stresų ir įtampos susilpnėjo sveikata, dėl to ne kartą teko gydytis. Vaikų psichiatras yra nustatęs, kad be močiutės augusi mergaitė sirgo depresija, jos psichinė būklė buvo susijusi su motinos mirtimi ir santykiais su tėvu.

Mergaitė gyveno patirdama nuolatinį stresą, nes bijojo, jog vėl nebūtų atiduota gyventi su tėvu ar nebūtų paimta einant į mokyklą.

Pažeidimų šioje istorijoje užfiksavo ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierė. Ji nustatė, kad mergaitės tėvas, nutraukdamas močiutės globą, pažeidė teisės aktų saugomus nepilnametės interesus.

Šią civilinę bylą jau buvo išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas, kuris močiutei ir anūkei priteisė 50 tūkst. Lt, tačiau savivaldybė šį sprendimą apskundė. Lietuvos apeliacinis teismas nurodė bylą nagrinėti iš naujo, nes žala buvo priteista iš miesto savivaldybės administracijos, nors ieškinys buvo pareikštas savivaldybei. Tai – du skirtingi juridiniai asmenys.

Teismas buvo nustatęs valdininkų kaltę – VTAT privalėjo pasirūpinti, kad nebūtų pažeidinėjama nepilnametės teisė į gyvenimą susiformavusioje aplinkoje, saugumo jausmo išlaikymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją