Atsako Vilniaus Šeškinės poliklinikos moterų konsultacijos vedėja,
gydytoja akušerė - ginekologė Vilma Vasjanova.

- Įvairūs radiniai vyro genitalijų srityje yra susiję su ligomis, seksualiniu gyvenimu, higiena. Visus varpos išbėrimus, niežulį, išaugas, karpas ir kitokius nemalonius įgytus darinius būtina gydyti.

Iš pradžių, kol kreipsitės į specialistą, o kreiptis galima ir į šeimos gydytoją, ir į chirurgą, ir į urologą, galima apsiplauti kokiu nors dezinfekuojamuoju skysčiu, jų be recepto gausite vaistinėje. Po to tepkite priešuždegiminiais kremais ir tepalais, atsmaukę apyvarpę. Jei negerėja, kreiptis į gydytoją vis tiek teks.

Kiekvienas žmogus savo genitalijų sritį turėtų reguliariai apžiūrėti ir prižiūrėti taip, kaip apžiūrimi ir prižiūrimi yra dantys, nagai ir kitos kūno vietos.

Deja, neretai šia vieta susirūpinama tik po to, kai kas nors nutinka. Pavyzdžiui, atsiranda karpų, pūlinukų, pūslelių, opelių ar net kokių padarėlių.

Genitalijų oda ir gleivinė tiek vyrams, tiek moterims privalo būti laikoma švariai. Šiltas vanduo, muilas yra natūralu ir būtina. Dar svarbu yra dažnai keičiami, švarūs apatiniai. Genitalijų sritis yra labai jautri vieta, odelė ir gleivinė plona, lengvai pažeidžiama, todėl nereikia turbūt ir aiškinti, kaip svarbu jos netraumuoti.

Lytinių organų srityje kartais atsiranda karpų. Jos vadinamos kondilomomis ir priskiriamos prie lytiniu būdu perduodamų ligų.

Karpų atsiradimas rodo, kad užsikrėtėte žmogaus papilomos virusu, kurio yra kelios dešimtys rūšių. Tai nėra paprastas virusas, kai kurios rūšys gali sukelti vėžį.

Karpos gydomos lazeriu, skystu azotu, deginamos arba vaistais. Pats virusas nėra išgydomas.

Lytinių organų pūslelinė, kitaip herpes virusinė infekcija, taip pat neišgydoma liga, kurią sukelia herpes simplex virusas. Užsikrečiama lytiniu būdu, rečiau - buitiniu keliu. Užsikrėtus ant lytinių organų odos ar gleivinės iškyla grupės pūslelių, kurios paskui trūksta ir atsiranda skausmingų žaizdelių. Pūslelinės virusu galima užsikrėsti net ir tada, kai jokių išorinių infekcijos požymių nematyti.

Virusas gali būti nustatomas padarius makšties sekreto laboratorinį tyrimą. Esant išoriniams ligos požymiams, šia infekcija užsikrečiama itin greitai. Pūslelinės virusas tūno nervų ląstelių viduje, kur imuninė sistema jo nepasiekia. Daugumai žmonių virusas periodiškai suaktyvėja, tuomet vėl atsiranda pūslelės ir žaizdelės tose pačiose lytinių organų vietose.

Pūslelinė kartojasi sergant kokia nors liga, pažeidus infekuotą vietą ar padidėjus įtampai.

Ant varpos odos arba ant apyvarpės ar makšties prieangyje atsiradę pūlinukai paprastai reiškia, kad pakliuvo auksinio stafilokoko ar kitokia bakterinė infekcija. Patiems gydytis nepatariama. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į vieną ar kelias neskausmingas opeles ant varpos odos, galvutės ar apyvarpės, o moterims - ant išorinių lytinių organų, makšties prieangyje, ant lytinių lūpų. Kartais tai - sifilio požymis. Kai kuriais atvejais, jei moteris vartoja kontraceptines tabletes ir sutrinka makšties flora, po lytinių santykių vyrui peršti. Todėl kas kartą reikia apsiprausti bent paprastu vandeniu.

Jeigu vienam partnerių iškyla pūslelių, karpų, kokių pūlinukų,norint išvengti infekcijos reikėtų susilaikyti nuo lytinių santykių (vaginalinių, analinių ar oralinių).