Šiaulių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos (ŠVGTP) tarnyba jau daugiau negu dvejus metus teikia nemokamą teisinę pagalbą mažas pajamas gaunantiems Šiaulių apygardos gyventojams. Per šį laikotarpį dėl galimybės nemokamai pasinaudoti advokato paslaugomis į tarnybą besikreipusių žmonių skaičius išaugo daugiau negu dvigubai. Nuo 2005 metų gegužės, kai ŠVGTP tarnyba pradėjo teikti šias paslaugas, jomis pasinaudojo daugiau kaip 4000 Šiaulių regiono gyventojų.

Nuo 2008 metų sausio 1 dienos iki 800 litų padidėjęs minimalus atlyginimas suteikia galimybę pasinaudoti nemokama teisine pagalba dar didesniam žmonių ratui. Galima ir dalinė parama, kai valstybė žmogui apmoka 50 procentų paslaugos kainos. Tokiu atveju asmens mėnesio pajamos negali viršyti 800 litų, o kiekvienam jo išlaikytiniui papildomai dar reikia pridėti po 300 litų.

Šiaulių VGTP tarnyboje kasdien apsilanko vis daugiau žmonių, siekiančių apginti savo teises, išspręsti kokias nors teisines problemas. Besikreipiančiųjų į tarnybą daugėja, nes jos teikiamos paslaugos iš tiesų yra reikalingos. Tarnybos atlikta apklausa parodė, kad beveik visi antrine teisine pagalba pasinaudoję asmenys į VGTP tarnybą kreiptųsi dar kartą bei rekomenduotų čia kreiptis savo artimiesiems bei pažįstamiems.

Vienam asmeniui nemokama teisine pagalba per metus leidžiama pasinaudoti ne daugiau kaip 4 kartus. Taip siekiama užtikrinti, kad teisinės paslaugos būtų suteiktos visiems pageidaujantiems.

Didžiausią Šiaulių VGTP tarnybos atstovaujamų bylų dalį sudaro vadinamosios šeimos santykių bylos. Tai – santuokos nutraukimas, vaikų išlaikymo priteisimas, bendravimo su vaiku formos nustatymas ir kt.