Rėmas

Pagrindinė laikančioji lovos dalis – rėmas. Rėmai gaminami iš įvairių konstrukciškai tvirtų medžiagų: medienos, įvairių sudėčių plokščių, metalo ir net stiklo. Tarp medžio masyvo ir plokštės konstrukcijos vertėtų rinktis tvirtesnę medžiagą: kietmedžio rėmą arba medžio dulkių plokštę (MDP).

Ne kartą teko girdėti apie „nelaimes“, kai aktyvūs normalaus svorio žmonės lemiamu momentu atsiduria ant žemės vien dėl to, kad drožlių plokštėje neišsilaiko medvaržčiai ir lova išsiskečia.

Karkasas

Iš vidinės pusės ant lovos rėmo yra dedamas čiužinio karkasas (grotelės) Šis karkasas gali būti spyruoklinis arba tiesiog nejudantis. Nejudantis karkasas gaminamas tiesiog iš medžio tašelių, kurie tiesiog turėtų atlaikyti norimą svorį.

Spyruoklinių karkasų konstrukcija paprastai yra sudėtingesnė ir tarnauja kaip pagalba čiužiniui. Jie kartu sudaro bendrą lovos minkštumo ir prisitaikymo prie kūno formų mechanizmą. Šiuos karkasus gamina specializuotos gamyklos, todėl baldų salone jūs galite prašyti pasirinkti iš kelių konstrukcijų variantų. Rinkoje galima sutikti karkasų, kurie valdomi elektros varikliu gali įgauti pusiau sėdimą ar gulimą poziciją.

Čiužinys

Čiužinys – pagrindinė lovos dalis, apie kurią išsamiai rašėme „Interjeras.lt“ Nr.1. Tik priminsime, kad čiužinys paprastai komplektuojamas prie bet kurio lovos rėmo pagal standartizuotus matmenis, todėl lovą ir čiužinį jūs galite rinktis atskirai. Nuo čiužinio pasirinkimo priklausys jūsų savijauta ir miego kokybė – netaupykite laiko pasidomėti visa rinkos pasiūla – tai atsipirks.

Lovugaliai

Stilingiausios lovos sudėtinės dalys – lovugaliai. Galvūgalis lovoje viena matomiausių detalių, todėl gamintojai jai teikia daug dėmesio. Medžiagos galvūgalio gamybai naudojamos labai įvairios. Mūsų nuomone, verta pagalvoti ne tik apie grožį, bet ir apie patogumą. Lovoje dažnai skaitome, ar tiesiog sėdime atsirėmę.

Jeigu lovugalis pagamintas iš kietų (medžio, metalo, stiklo, plastiko) medžiagų, jo forma turėtų būti ergonomiška, t.y. patogi atremti pagalvę. Vieno viešbučio savininkai Nidoje siūlo lovugalį su lentynėle, kuri trukdo sėdėti atsirėmus. Pastaruoju metu vis dažniau sutinkami dideli paminkštinti dekoratyvūs galvūgaliai iš gerų audinių, odos ar net kailio.

Stiliai „kietiems“

Prieš dešimtmetį „naujieji lietuviai“ pirko lovugalius iš plastiko, kurie imituodavo įvairias klasikines formas. Ši beskonybės viršūnė atkeliavo iš paskutinio sovietinio dešimtmečio komunistų funkcionierių svajone virtusio rumuniško baldų komplekto „Liudvikas XIV“.

„Tiuninguotos“ lovos

Po šio periodo prasidėjo „tiuninguotų“ lovugalių mados. Amerikoje paplitusi mada į lovas integruoti barą, audio aparatūrą, masažo mechanizmą ir dar velniai žino ką, užvaldė pirmųjų turtuolių širdis. Dar šiandien galima rasti rinkoje lovų, kurios padės jums judėti reikiamu ritmu ir yra valdoma kaip kompiuterinis žaidimas.

Patalynės dėžė

Vietiniai gamintojai, bandydami pataikauti vartotojams, siūlė lovas, kurių galvūgalis tarnavo kaip patalynės dėžė, bet tai apsunkina pačią lovą, kuri mažame kambaryje užima du trečdalius ploto. Geriau rinktis pakeliamą čiužinio mechanizmą. Tokioje dėžėje telpa žymiai daugiau, o papildomos vietos kambaryje nereikia.

Dekoras

Vis populiaresni lakoniški sprendimai, kurie nesuteikia lovugaliui tiek reikšmės ir leidžia lovos dekoro (lovatiesė, pagalvėlės, patalynė) deriniais sukurti puikų miegamojo vaizdą. Plačiau apie tai kituose numeriuose.

Lovų matmenys

Pagal matmenis lovos skirstomos į tris kategorijas: Vienvietes – 80, 90, 100 cm pločio, „pusantrines“ – 110, 120, 130, 140, 150 cm pločio, dvivietes – 160-200 cm pločio.

Standartiniai lovų ilgiai: 190, 200 cm. Jeigu jums reikalingi specialūs išmatavimai, teks kreiptis į gamintojus, kurie už „nestandartą“ tikrai paprašys sumokėti papildomai.