Sausa buhalterio akis


Priežastys:
įdėmiai žiūrėdami į kompiuterio ekraną mirksime 3 kartus rečiau, nei turėtume. Papildomos įtampos teikia ekrano mirgėjimas ir atspindžiai.


Simptomai:
deginimas akyse, tarsi į jas būtų patekę smėlio, jautrumas šviesai, niežulys, paraudimas, greitas nuovargis.

Profilaktika: vitaminas A (gerina tinklainės būklę), pertraukos dirbant kompiuteriu ir profilaktinis mirksėjimas kas 15 minučių, akiniai su apsaugine danga ant stiklų (jeigu kompiuterio ekranas - ne skystųjų kristalų). Kompiuterio ekranas turi stovėti šiek tiek žemiau akių lygio.

Dukart per metus vartoti mėlynių preparatus. Šiose uogose esantys mikroelementai padeda išsaugoti regos tikslumą, ryškumą, vaizdo spalvotumą. Mėlynių preparatus vartoti nerekomenduojama tik kenčiant nuo dažno vidurių užkietėjimo.

Kompiuterininko alkūnė

Priežastys: kompiuteriu dirbantis žmogus viena alkūne remiasi į stalo kraštą. Dėl nuolatinio ir ilgalaikio mechaninio dirginimo išsivysto bursitas - sąnario tepalinio maišelio uždegimas.

Simptomai: alkūnė šiek tiek patinsta, „dega“, parausta, ima skaudėti; galimas karščiavimas; sąnario funkcija sutrinka, tačiau išlieka - tuo bursitas skiriasi nuo artrito.

Profilaktika: liautis nuolat traumuoti alkūnę - pavyzdžiui, mūvėti apsauginius tvarsčius.

Būkite atidūs, kaip laikote rankas dirbdami kompiuteriu. Nesiremkite alkūne į stalo kraštą - ant stalo paviršiaus dėkite visą ranką arba laikykite alkūnę neatremtą.

Sekretorių liga

Priežastys: dėl nuolatinio darbo kompiuterio pele ir dėl to patiriamos ilgalaikės įtampos sutrinka kraujotaka plaštakoje, suspaudžiamas plaštakos nervas ir galiausiai išsivysto uždegimas. Tendovaginitas - raukų sausgyslių uždegimas ir paburkimas. Gali būti pakenkti ir riešo bei alkūnės sąnariai.

Simptomai: dilgčiojimas plaštakose arba tirpimas, delno, alkūnės sąnario skausmai, nemalonūs, kartais skausmingi pojūčiai nykštyje.

Profilaktika: dirbant rankos turi būti sulenktos stačiu kampu - taip joms tenkantis krūvis būna mažesnis; patariama naudoti kilimėlį pelei su minkšta atrama riešui; kas 1,5-2 valandas daryti nedidelę mankštą - sugniaužti ir vėl atleisti pirštus, pasukioti plaštakas, rankas.

Bankininko prakeiksmas

Priežastys: ne tik bankininkai, bet ir tie, kurie ilgai dirba sėdėdami, suserga hemorojumi. Taip yra dėl to, kad mažai judant kraujas užsistovi mažojo dubens organuose - tai viena pagrindinių sąlygų hemorojui išsivystyti.

Simptomai: sunkumas išeinamojoje angoje, niežulys, deginimas, skausmas.

Profilaktika: teisinga mityba (valgyti kuo daugiau ląstelienos turinčių produktų ir atsisakyti riebių patiekalų), bet kokie fiziniai pratimai (išskyrus svorių kilnojimą). Būtina mažiau rūkyti, nes nikotinas plečia kraujagysles - tai irgi gali sukelti hemorojų.