Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė komiteto posėdyje sakė, kad pagal dabartinę sistemą studijų pasirinkimas siejamas su pinigų suma – kuo daugiau pinigų turi, tuo daugiau turi galimybių rinktis. Pasak jos, suma priimant į vieną ir daugiau specialybių neturėtų stipriai skirtis. „Rinktis vieną programą, ne dvylika, reikia skatinti kitomis priemonėmis“, - teigė studentų atstovė.

I. Vareikytės nuomone, siekiant, kad moksleiviai studijas rinktųsi motyvuotai, galbūt reikėtų grįžti prie stojimo pagal studijų kryptis neleidžiant blaškytis tarp kelių skirtingų.

Pasak Lietuvos studentų sąjungos prezidento Jono Okunio, bent į vieną specialybę aukštoji mokykla turėtų priimti nemokamai – ji turi būti suinteresuota priimti pačius geriausius studentus.

Anot jo, dauguma LAMA BPO surenkamų pinigų skiriami dažniausiai beverčiams lankstinukams, karjeros mugėms, parodoms, tačiau ne karjeros projektavimui.

Šįmet keisti vėlu

Seimo komitetas LAMA BPO atstovų prašė paaiškinti, kodėl imamas 80 ir 170 Lt mokestis, kam naudojami surenkami pinigai.

LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas aiškino, kad dabartinė priėmimo sistema sukurta kaip antikorupcinė - dabar priimant į aukštąsias nebekyla skandalų. Jis tikino, kad LAMA BPO tenka 8 proc. surenkamos sumos, iš kurių mokamos minimalios algos darbuotojams, rengiamos parodos, išlaikoma programinė įranga.

„Visos kitos lėšos atitenka aukštosioms mokykloms, jos pasiskirsto pagal priimtų studentų skaičių“, - aiškino P. Žiliukas. Iš šių pinigų išlaikomi aukštųjų mokyklų priėmimo skyriai.

P. Žiliukas aiškino, kad gavus ES struktūrinių fondų paramą, LAMA BPO galės vykdyti karjeros projektavimo veiklą. LAMA BPO atstovai tikino kritinės situacijos priimant į aukštąsias nematą.

Komiteto posėdyje konstatuota, kad šįmet kažką keisti jau pavėluota – taisyklės gali būti keičiamos dveji metai į priekį.

Komitete kliuvo ir LAMA BPO kritikavusiems studentų atstovams – komiteto vicepirmininkas Julius Dautartas studentų klausė, ar nesiruošiama mažinti kainos už Lietuvos studentų pažymėjimų (LSP) išdavimą.

I. Vareikytė aiškino, kad LSP kainą stengiamasi mažinti ne vienerius metus. Pasak jos, baigiama derėtis su Valstybine mokesčių inspekcija, kad LSP nebūtų taikomas pridėtinės vertės mokestis. Be to, LSP kaina išauga, nes turi būti užtikrinamas 7 lygmenų dokumento saugumas.

DELFI primena, kad iki šių metų LAMA BPO stojime į šalies aukštąsias mokyklas dalyvaujantys abiturientai galėjo pageidauti studijuoti 20 specialybių. Šįmet galima pretenduoti daugiausia į 12.

Anksčiau norėję studijuoti 2 studijų programas turėjo mokėti 50 litų, pageidavę studijuoti iki 6 programų - 120 litų, nuo 7 iki 20 programų - 180 litų. Šįmet pretenduojantys į vieną programą turi mokėti 80 Lt, už prašymą studijuoti 2-12 specialybių privalo atseikėti 170 Lt. Studentų atstovai pasikeitusias ir esą sumažintas priėmimo kainas vadina formalumu.