Sėkmės filosofai pabrėžia būtinybę nuolatos mokytis, tobulinti savo charakterį ir gebėjimus.

  • Svajonės – galingiausias variklis

    Į sėkmę - klaidų keliu

    Vieni pirmųjų pasaulyje sėkmę tyrinėjančių autorių – Napoleonas Hillas ir Earlas Nightingale, atrado bendrų ypatumų, siejančių sėkmingus žmones.

    N. Hillas teigia, kad žmogus gali pasiekti viską, ką gali įsivaizduoti. Jis pabrėžia aiškių tikslų svarbą ir būtinybę save sutelkti jų siekiant. E. Nightingale teigia, kad sėkmingas žmogus nebūtinai tas, kuris daugiausia pasiekęs, bet tas, kuris sparčiai įgyvendina sau užsibrėžtus tikslus.

    Abu autoriai pabrėžia, kad sėkmė yra numatomas faktorius. Dar vienas sėkmės dalykas, tai – būsena. Kūno energija, atsirandanti tada, kai esame įsitikinę, jog elgiamės teisingai ir einame tikslo link. Ją lemia mintys, o išreiškia kūno fiziologija.

    Sėkmės strategija – ypač svarbi verslo pasaulyje. Žinomas rinkodaros specialistas Sethas Godinas rašo, kad norint sulaukti sėkmės verslo pasaulyje, reikia išsiaiškinti, kaip daroma visada, ir... elgtis priešingai. Pavyzdžiui, skambinant viršininkui visada atsiliepia sekretorė. Galbūt sprendimas – vadovo atsiliepimas į visus skambučius asmeniškai?

    „Mūsų didžiausia silpnybė – nepakankamas užsispyrimas. Jei nori, kad pasisektų – visuomet bandyk dar vieną kartą!“, – yra pasakęs Thomas Edisonas, elektros lemputės išradėjas. Ir iš tiesų, tik klaidos atveria kelią į tobulėjimą. Kaip galvojate, kiek dažnai klydo ir klysta sėkmingi žmonės? Daugelį nustebins atsakymas, jog labai dažnai.

    IBM įkūrėjas Thomas Watsonas sako: „Jei nori, jog tau sektųsi labiau, padvigubink savo klaidų skaičių“.

    Sėkmės filosofas Steve Pavlina paauglystėje buvo kleptomanas, ne kartą už vagystes sėdėjęs kalejime. Dabar jis – garsus savo srities žinovas. Oprah Winfrey buvo atleista iš reporterės pareigų, motyvuojant tuo, jog ji - netinkama televizijai. Dabar ji – bene populiariausios televizijos laidos JAV vedėja. Pasirodo, klaidų keliu keliaujame į sėkmę...

    Tu - gyvenimo kalvis

    „Jei manai, kad pats esi likimo kalvis – tai prisiimi atsakomybę ir kuri savo likimą, – įsitikinęs verslininkas, pardavimo bei lyderystės treneris Darius Čibonis. – Jei manai kitaip – tuomet ir esi priklausomas nuo aplinkybių. Ir dar – jei tiksliai žinai, kur nori eiti – tuomet ir aplinka mielai tau padeda.

    Ką gi, jei visi įvaldys sėkmės meną – neliks vargšų ir nelaimingų žmonių? O gal tai tik – privilegijuotųjų kastos prerogatyva? Duok Dieve, kad greičiau ateitų toks laikas! Tik čia yra viena bėda: sėkmė yra neatsiejama nuo nesėkmės. Jei nepatirtume nesėkmių – mes nežinotume ir sėkmės skonio, kaip kitaip žinotume, kad mums sekasi.

    Kiekviena nesėkmė tėra sėkmės plano dalis. Vargšus ar nelaimingus mus padaro mūsų pačių mąstymas – o už savo mąstymą kiekvienas esame asmeniškai atsakingi, todėl kiekvienas turi bilietą į „privilegijuotųjų kastą“ tik ne visi tuo gali patikėti“.

    - Esate ilgametis pardavimo ir lyderystės mokymų ekspertas ir treneris. Būtų įdomu sužinoti, kaip pats pradėjote savo verslą?

    Nuosavas verslas man – tarsi būdas išsilaisvinti. Dirbdamas tarptautinės farmacijos kompanijos vadovu pajutau, kad daug vertingo laiko ir energijos turiu skirti įvairių sprendimų derinimui su savo tiesioginiais vadovais, dėl drąsesnių idėjų nuolat reikėdavo kovoti ir vienu metu suvokiau, kad mano gyvenimas – unikali galimybė, kurios nevalia eikvoti tuštiems darbams bei svetimų tikslų siekimui.

    Mano verslo „krikštatėviu“ galiu vadinti Brian Tracy: sudalyvavęs jo seminare Vengrijoje, į kurį nuvykome su dviem draugais, supratau, kad jei pats neturi didelių tikslų, būsi pasmerktas visą gyvenimą dirbti tiems, kurių tikslai didesni. Todėl iškėliau sau ambicingus tikslus ir nusprendžiau būti tuo, kuriam dirba kiti.

    -Kur jums pačiam teko mokytis sėkmės meno?

    Kiekvienais metais vykstu bent į penkis seminarus, kurių dauguma vyksta užsienyje: Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, JAV. Turiu savo mėgstamus mokytojus, kurie man yra dideli autoritetai ir kuriems turiu būti dėkingas už tą vidinę ugnį ir patirtį, kuria šiandien galiu dalintis su savo seminarų dalyviais.

    Visų pirma, tai – B. Tracy, Anthony Robbins, Robert Kiyosaki ir Bodo Schafer. Geriausias būdas išmokti tikruosius sėkmės dėsnius – apsupti save sėkmingais žmonėmis. Tad reguliariai dalyvauju šių mokytojų seminaruose, skaitau jų knygas, klausausi audio įrašų, su kai kuriais jų bendraujame asmeniškai.

    Šie žmonės tiesiogine prasme pakeitė mano gyvenimą: jų išmintis ir patirtis man davė šimtus kartų daugiau naudos nei du aukštųjų mokyklų diplomai, kuriuos nebeprisimenu, kur esu padėjęs.

    - Ar susipažinęs su pagrindiniais sėkmės principais tapote išmintingesnis, laisvesnis ir... turtingesnis?

    Laisvesnis ir turtingesnis be jokios abejonės – nes tai lengviau išmatuoti. Ar išmintingesnis? Reikėtų rasti didžiausią išminčių, kuris tai imtųsi įvertinti. Tik nesiūlykite testų, nes mano mėgstamas herojus – verslininkas ir multimilijardierius Richardas Bransonas – kartą išmėginęs IQ testą surinko nulį.

    Laimingi pinigų neskaičiuoja?

    - Ar įmanoma tapti milionieriumi be pradinio kapitalo ir įtakingų ryšių?

    Yra bent pora būdų, kaip tai pasiekti greitai: vienas – išlošti loterijoje, kitas – būti milijardieriumi ir tada vesti. O jei rimtai – yra vienas įprotis, kurį įvaldęs kiekvienas žmogus laikui bėgant neišvengiamai taptų turtingas: išleisti mažiau nei uždirbi ir investuoti skirtumą Skamba per daug paprastai, kad būtų veiksminga, tačiau statistika rodo, kad vartojimo amžiuje absoliuti dauguma žmonių paklūsta „Parkinsono“ dėsniui, kuris sako: išlaidos auga tol, kol pasiekia pajamų dydį.

    Pažįstu daugybę žmonių, net ir įmonių vadovų, kurie uždirba tikrai nemažai. Tačiau augant jų pajamoms, kartu didėja ir jų gyvenimo stiliaus kaina. Įvertink turimo kapitalo ir santaupų vertę bei atimk įsiskolinimus – sužinosi, kiek iš tikrųjų per visą laiką sugebėjai sukaupti kapitalo.

    - Ir visgi, kas jūsų manymu padeda žmogui susikurti laimingą gyvenimą?

    Laimė, tai ne atvykimo taškas, o kelionė. Nėra stotelės, kurioje išlipęs gali būti laimingas amžinai. Žmonės sako – ne piniguose laimė ir jie iš dalies teisūs. Tik įdomu, kad dažniausiai taip sako tie, kurie pinigų neturi...

    Laimė – tai kompleksinis dalykas, susidedantis iš kelių svarbiausių gyvenimo sričių: asmeninių santykių, sveikatos, turto, savirealizacijos. Siekdamas savo užsibrėžtų tikslų žmogus jaučia, kad juda norima linkme, todėl jaučiasi sėkmingas ir motyvuotas. O kai nežinai, kur nori nuplaukti, tuomet bet koks vėjas bus nepakeliui.

    - Ar tikite, kad žmogus pats kuria savo gyvenimą ir yra 100 proc. atsakingas už savo gyvenimo rezultatą ir sėkmę?

    Pasaulyje egzistuoja dvi pagrindinės filosofijos sėkmės atžvilgiu. Viena, kuri sako, kad sėkmė priklauso nuo zodiako ženklo, likimo, kraujo grupės bei kitų dalykų, kurių žmogus visiškai negali pakeisti, nes gyvenimas teka pagal kažkieno kito iš anksto parašytą scenarijų.

    Lyderystės ekspertai tokius žmones vadina reaktyviaisiais. Yra ir tų, kurie mano, kad žmogus pats kuria savo gyvenimą, – tai vadinama proaktyvioji žmonijos pusė. W. Churchhillis yra pasakęs „Aš esu optimistas. Nematau prasmės būti kuo nors kitu!“ Aš mėgstu sakyti: „Apie ką galvosi – tuo ir tapsi“.

    Galvosi, kad nuo tavęs niekas nepriklauso – vadinasi nieko ir nebandysi pakeisti bei atsiduosi aplinkos įtakai. Jei tvirtai tikėsi savo galimybėmis, turėsi aiškius tikslus ir kryptingai jų sieksi – neišvengiamai įgyvendinsi savo siekius.

    Svajonės – galingiausias variklis

    - Koks greičiausias kelias pasiekti asmeninę ir finansinę sėkmę bei valdyti savo emocijas?

    Visi didieji pasiekimai prasidėjo nuo vieno svarbiausio dalyko – SVAJONĖS. Dauguma suaugusiųjų yra pamiršę, ką reiškia svajoti, nes tiek daug sykių aplinkiniai vertė mus suabejoti mūsų galimybėmis ir grąžindavo į „realų pasaulį“. Priminsiu, kas yra svajonė: tai – „idealus paveiksliukas“, į kurį norėčiau patekti.

    Tas aiškiai pamatytas ir išgyventas „vaizdelis“ įjungia mumyse tą vidinį varikliuką, kuris ir padeda pajusti bei panaudoti viduje slypinčius ir snaudžiančius rezervus. Donaldas Trumpas yra pasakęs: „Jei mano vaizduotė gali tai aiškiai matyti – vadinasi turi būti galimybė tai padaryti“.

    Kai Niutono paklausė – „Kaip tu atradai traukos dėsnį“, jis atsakė: „Nuolatos apie jį galvodamas“. Dauguma žmonių daro atvirkščiai ir tokiu būdu pasmerkia save amžiniems vidutiniams rezultatams: jie tikslus pritraukia prie savo esamų galimybių. Todėl jų galimybės niekada ir nepasikeičia...

    - Garsėjate ir kaip ypač ekstremalių praktinių užsiėmimų treneris

    Žmogus yra savo įsitikinimų ir įpročių vergas. Kai kurie įsitikinimai trukdo ir riboja žmogaus galimybes. Tačiau neužtenka jam tiesiog pasakyti, ką reikia daryti – nes svetimi patarimai neveikia. Bet išmestas iš savo komforto zonos, atsidūręs ekstremaliose situacijose žmogus žymiai lengviau keičia savo įsitikinimus.

    Kritimas iš aukščio, gulėjimas ant stiklo šukių, vaikščiojimas karštomis žarijomis – tai tik dalis iššūkių, kuriuos tenka įveikti dalyviams kai kurių mano vedamų lyderystės ar komandos formavimo seminarų metu. Tokiose situacijose žmogus nusimeta kaukę ir susitinka akis į akį su savo tikruoju „aš“.

    Toks susitikimas neretai šokiruoja, tačiau padeda iš tikrųjų įsitikinti kai kurių įprastų mąstymo ir elgesio modelių neveiksmingumu. Tokiomis akimirkomis žmogus lengviausiai pasiduoda keitimuisi. Pakitus įsitikinimams keičiasi darbo ir gyvenimo rezultatai.

    - Ar iš tiesų toks sudėtingas verslininko gyvenimas, kurį tarsi prilyginate vaikščiojimui po karštas žarijas?

    Verslas ir ugnis turi daug analogijų. Vaikščioti per žarijas gali būti nesudėtinga – jei visiškai pasitiki savimi ir žinai, ką reikia daryti. Priešingu atveju gauni antro ar trečio laipsnio nudegimą. Lygiai taip pat ir versle – jei abejoji savo galimybėmis, bijai rizikuoti ir nesi kompetentingas – gręsia nesėkmės.

    Tiek verslas, tiek ir ugnis – stiprius užgrūdina.